Turizm haftasını uluslararası bir etkinliğe dönüştürmeyi planladıklarını belirten Demir, “Hemen hemen aynı tarihlere denk gelen Hıristiyan aleminin en önemli kutlamalarından Paskalya Yortusu da bir tatil haftası. Bu günler ayrıca bahara hoş geldin kutlaması olan Hıdırellez’in hemen öncesine denk geliyor. Turizm de zaten özellikle tatil demek değil midir? Öyleyse bu üç etkinliği birleştirmeliyiz” diye konuştu.
ETİK VE TÜROFED İLE İŞBİRLİĞİ
ÇEŞTOB olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bu organizasyon ve tatillerin birleştirilmesi yönünde yazı yazmaya karar verdiklerini vurgulayan Yakup Demir sözlerini şöyle sürdürdü:
Son üç yıla baktığımızda Paskalya’da Hz. İsa’nın dirilişini kutladıkları ‘Büyük Cumartesi’, 2012 yılında 14 Nisan, geçtiğimiz yıl 4 Mayıs, bu yıl ise 19 Nisan Cumartesi gününe denk geldi. Biz de Turizm Haftasını 15-22 Nisan tarihleri arasında kutluyoruz. Hıdırellez ise Mayıs’ın ilk haftasında. Teklifimiz kabul görürse bu kutlamaları Paskalya tatiline göre esnek hale getirmek istiyoruz. Bu konuda Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamaları Birliği (ETİK) ve Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanlığı’yla da (TUROFED) bir ön görüşme yapıp teklif yazımızı bu hafta içinde bakanlığa ulaştırmayı düşünüyoruz.”
PASKALYA’DA TÜM HIRİSTİYAN ALEMİ TATİLE GİRİYOR
Turizm haftasının paskalya tatiline rast getirilmesinin sayılamayacak kadar çok yarar sağlayacağını ifade eden ÇEŞTOB Başkan Yardımcısı Yakup Demir, “Paskalya’da tüm Hıristiyan alemi tatile giriyor. Avrupa’sından Brezilya’sına kadar. Planımız bakanlıkça kabul görür de etkinlikleri hayata geçirebilirsek, bir de çok iyi tanıtım yaparsak çok değil birkaç yıl sonra tatil yörelerimiz gerçek anlamda turizm haftası kutlamaya başlar. Buna İzmir de dahil. Bu hafta sonunda Paskalya kutlaması için Yunanlı dostlarımız Sakız üzerinden İzmir’e geldiler. Örnek mi? Sakız Gümrük Müdürlüğü’nden Türk dostu Semira Charokopou Paskalya tatilini dostlarıyla İzmir’deki Aya Fotini Kilisesi’nde kutladı. Onların ilgisini çekecek ortak konser gibi etkinlikler düzenlesek, tüm Avrupa’dan, başka ülkelerden turistler, ‘Bak Çeşme’de, İzmir’de, Kuşadası’nda, Ayvalık’ta turizm kutlamaları varmış, bu Paskalya’da gidelim’ deseler ve gelseler kazanan Türk turizmi olmaz mı?” diye sordu.
PİLOT BÖLGE ÇEŞME OLUR
Geçen hafta ve geçen yıl çok sönük geçen Turizm Haftası açılışının karnaval şenliği gibi geçmesi isteniyorsa, Çeşme’nin pilot bölge olmasını bakanlığa önereceklerini belirten Yakup Demir, “Turizm Haftası’nı yalnızca 3-5 saat kutlanan bir etkinlik olmaktan çıkaralım. Hafta boyu olmasa da, hafta sonu üç gün sokaklarında bir takım ikramlarla, animasyonlarla, müziklerle, danslarla desteklenen ve yöresel etkinliklerle birleştirilen bir turizm haftası olsun. Değilse turizm haftaları klasikleşir, Türkiye ekonomisine de herhangi bir katkısı olmaz. Bu haftanın ekonomiye katkısının olması için bir şeyler yapmak lazım. Bir çok konuda olduğu gibi bunu da Çeşme’den başlatmak lazım. Belediye başkanımız bu konuda çok destekleyici. Bu tür organizasyonların içinde yer almamız için de yoğun bir gayret var. Bu gayreti boşa çıkarmayalım. Hem bakanlık, hem de sivil toplum örgütleri düzeyinde bu haftanın kutlamasını önümüzdeki yıl ÇEŞTOB olarak üstlenmek istiyoruz. Bunun başlangıcını da bugünlerde yapmak lazım. Şimdiki gibi içi boş bir turizm haftası istemiyoruz. Dolu dolu bir hafta olsun ki, turizm haftasının da bir anlamı, ekonomiye bir katkısı olsun” dedi.
Çeşmeli Turizmcilerden İlginç Teklif!
Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkan Yardımcısı ve Ilıca Hotel Genel Müdürü Yakup Demir, 2013’te olduğu gibi, geçtiğimiz hafta da oldukça sönük başlayan Turizm Haftası açılışı nedeniyle, bu etkinliği önümüzdeki yıl ÇEŞTOB olarak düzenlemek istediklerini söyledi.