Çetin Açiklamasi 'Bölgemiz, Ülkemizin Can Damarlarindan Bir Tanesidir'

Çetin Açiklamasi 'Bölgemiz, Ülkemizin Can Damarlarindan Bir Tanesidir'

Türkiye Ihracatçilar Meclisi (TIM) tarafindan açiklanan verilere göre Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odasi üyesi 35 Firma ‘Ihracatin Sampiyonlari’ olarak adlandirilan ilk bin ihracatçi içerisinde yer aldi. Listede yer alan tüm üyelerle gurur duydugunu ifade eden Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odasi (ÇTSO)Yönetim Kurulu Baskani Ahmet Çetin, "Üretim üssü bölgemiz de ticaret merkezi olan ülkemizin can damarlarindan bir tanesi” dedi.

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odasi’na üye 35 firmanin da bu listede yer almasiyla ilgili açiklamalarda bulunan ÇTSO Baskani Ahmet Çetin, “Son yillar sadece bizim için degil tüm dünya adina zorlu geçti. Küresel anlamda yasanan olumsuzluklarin ticarete, ihracata etki etmeyecek olmasi düsünülemezdi. Pandemi ile baslayan süreç:, depremler ve savaslarla devam ediyor. Özellikle yani basimizda olan savaslar, ticaretin de yeniden sekillenmesini ve yeni tedarik aglarinin olusmasini sagliyor. TIM tarafindan açiklanan verilerde de daralma ve degisimleri gözlemleyebiliyoruz" ifadelerini kullandi.

"Hizmet ihracatinda da tarihimizde ilk kez 100 milyar dolar seviyesine ulastik"

Çetin, "Daralmaya ragmen ülkemizin önemli gelisimler de kat ettigini dile getirebiliriz. Üyelerimizin gerçeklestirdigi üretim ile ülkemiz ihracatina kattigi deger de bölgemizin degerini bir kez daha göstermistir. Verilerden yola çikarak genele baktigimizda 2023, küresel ekonominin zorlandigi bir yil olarak tarihe geçti. 2022’de yüzde 3,5 büyüyen dünya ekonomisi, 2023’ü yüzde 3,2 ile daha düsük bir büyüme performansi ile tamamladi. Küresel talebin düsmesiyle beraber mal ticareti hacmi de daraldi. 2022 yilinda 24,9 trilyon dolar olan küresel ihracat, 2023 yilinda yüzde 4,6 düsüsle 23,8 trilyon dolar seviyesine geriledi. Türkiye ise daralan küresel ticarete, depremlere ve bazi sektörlerin rekabetçiligindeki zayiflamaya ragmen 2023’te ihracatini yüzde 0,5 artisla 255,4 milyar dolara çikarmayi basardi. 2023 yilindaki bu performansla birlikte Türkiye, küresel ticaretteki payini yüzde 1,02’den yüzde 1,07’ye çikardi. Hizmet ihracatinda da tarihimizde ilk kez 100 milyar dolar seviyesine ulastik. Küresel hizmet ihracatindan alinan payi yüzde 1,3’e yükselttik" dedi.



"Savaslar küresel tedarik zincirlerini yeniden sekillendiriyor"

Açiklamalarini sürdüren Baskan Ahmet Çetin, "Devam eden savaslar küresel tedarik zincirlerini yeniden sekillendiriyor. Ülkemiz bugün birçok sektörde dünyanin önde gelen üretim ve ihracat merkezlerinden biridir. Üretim üssü bölgemiz de ticaret merkezi olan ülkemizin can damarlarindan bir tanesi. Türkiye’nin ihracati 2023 yilinda 255,4 milyar dolar düzeyine ulasmistir. Üretimin göz bebegi olan bölgemizin, bu düzeye ulasmadaki katkisi bizler için de ayri önem teskil ederken mutluluk vericidir. Bu vesileyle ülkemize katma deger saglayan, ihracatina katki sunan tüm üyelerimizle gurur duyuyor, tebrik ediyor ve kendilerine bir kez daha tesekkür ediyoruz” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile