Ceviz Hasadında Yeni Yöntem

Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde yetiştirilen cevizin hasadı artık sırıkla değil, ağaç sallama makinesiyle yapılıyor.

Adilcevaz'da ceviz hasadı başladığı zaman, birçok çiftçi metrelerce yükseklikteki ağaç dallarında adeta ölüme meydan okuyordu.

Her yıl birçok kişinin ceviz ağacından düşerek yaralandığı, bazılarının ise yaşamını yitirdiği bu zorlu hasat döneminde, köyün gençleri boyları 30-50 metre arasında değişen ceviz ağaçlarının dalları arasında cambazlık yaparak ceviz silkelemeye çalışıyordu.

Bu zorlu hasat dönemini kolaylaştırmak isteyen Çiftçi Mehmet Akkoyun, ilçeye getirdiği ağaç sallama makinesiyle birkaç kişinin güçlükle uzun süre yaptığı hasadı, makineyle çok kısa bir sürede yapıyor.

Çiftçi Akkoyun, gazetecilere yaptığı açıklamada, ünü dünyaya yayılan Adilcevaz cevizinin hasadına başladıklarını söyledi.

Bu yıl hasadı getirdiği ağaç sallama makinesiyle gerçekleştirdiğini ifade eden Akkoyun, "Önceden hasadı sırıkla yapıyorduk. Her yıl birçok kişi ağaçtan düşerek yaralanıyor veya ölüyordu. Kullandığımız makine cevize zarar vermeden, güvenli şekilde ceviz topluyoruz" dedi.

Adilcevaz cevizinin en büyük özelliğinin yağı, tadı ve aroması olduğunu bildiren Akkoyun, özellikle fidan olarak Adilcevaz cevizinin Türkiye'nin her tarafına uyum sağlayabildiğini ifade etti.

Akkoyun, "Bu fidan en yüksek rakımda bile meyve verir. Ekildiği zaman döllenme sorunu olmuyor. Cevizimiz altınla yarışıyor diyebilirim. Cevizin bir kilosu, 15 kilogram patates, 17 kilogram portakal, 9,5 kilogram süt ve 4 kilogram bifteke eşdeğer" diye konuştu.

-"Yılda 3 bin ton verim alınıyor"

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bülent Korkmaz ise cevizde bu yılın bereketli geçeceğini söyledi.

Adilcevaz'da cevizden yılda 3 bin ton verim elde ettiklerini ifade eden Korkmaz, şöyle konuştu:

"Adilcevaz cevizi ilçemiz için çok önemli bir gelir kaynağı. İlçede 5 bin civarında ceviz ağacı var. Bu yıl geçen yıla nazaran daha yüksek bir verim elde ettik. Fiyat olarak da cevizin bin tanesi 250 liraya satılıyor. Çok kaliteli bir ceviz olduğu için yüksek fiyata alıcı bulmakta. Böyle yüksek değeri olan bir ürünün verimini arttırmak amacıyla ilçemizde aşılı ve sertifikalı üretim yapılmakta. Bu konuda Yüzüncü Yıl Üniversitesinin çalışmaları sürüyor. Amacımız ilçede çiftçilerin bu sektörden daha fazla verim elde etmesi."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile