Beydağ Barajı'nın temelinin 1994 yılında atıldığını ancak 2004'te gövde inşaatına bile başlanmadığını aktaran Çevre ve Orman Bakanı, "Biz 2,5 yılda dev barajı bitirdik, suyu tuttuk, hattâ yaz aylarında veriyoruz. Şu anda 5 bin hektarlık alan sulanıyor. Bu ova o kadar münbit ki, 'Adam eksen biter' derler. O yüzden sulamasının bir an önce yapılması gerekiyordu. Yer altı su seviyelerinin artması sonucu toprakların tahrip olacağını düşündüğümüz için söz verdik. Bu sözümüzü tutmanın mutluluğunu yaşıyoruz." şeklinde konuştu. Bakan Veysel Eroğlu, Beydağ Barajı'nın bitiş tarihi için müteahhit firma sahibiyle görüşerek 2015 yılı yerine 4 Nisan 2014'de açılış için anlaşma yaptı. Daha sonra Beydağ ve Gümüşhane'deki iki tesisi açtı.
Bakan Eroğlu'nun temelini attığı tesisler şunlar: İzmir Küçük Menderes Beydağ Barajı Ödemiş Sulaması, İzmir Güzelhisar Barajı Mansap Ovaları Sulaması, İzmir Müteferrik Taşkın Koruma Tesisleri, Manisa Müteferrik Taşkın Koruma Tesisleri ve Uşak Sivaslı Yayalar YAS Sulaması. Tesislerden üçü sulama, ikisi taşkın koruma amaçlı. Tesislerle bin 31 hektar arazi sulu tarıma açılacak, 19 bin 650 hektar arazinin kapalı sistem borulu şebekele sulanması sağlanacak. Bu sayede beş belde ve dokuz köyle bin 916 hektar alan taşkından korunacak. Temeli atılan tesislerin toplam maliyeti ise 134 milyon 48 bin 995 lira olarak açıklandı.
Açılışı yapılan tesisler ise şunlar: Uşak Sivaslı Yayalar Göleti, Manisa Müteferrik Taşkın, Taşkın Rusubat Kontrolu ve Rehabilitasyon Tesisleri, İzmir Müteferrik Taşkın Koruma Tesisleri, Uşak Sulama ve Müteferrik Taşkın Koruma Tesisleri ile canlı bağlantıyla Gümüşhane Köse Mine Sultan Göleti. Hizmete açılan beş tesisin biri baraj, biri sulama, biri sulama ve taşkın koruma, ikisi taşkın koruma amaçlı. Tesislerin devreye girmesiyle 695 hektar alan sulu tarıma açılacak, bir ilçe merkezi, iki belde, yedi köy ve 503 hektar alan taşkından korunacaki. Açılan tesislerin toplam maliyeti, 12 milyon 832 bin lira.