Çevre Bakanlığı, Atatürk'ün çınar sevgisini örnek alarak ülke genelinde 1 milyon 300 bin adet fidan dikecek

Çevre ve Orman Bakanlığı, "Yürüyen Köşk" örneğinden yola çıkarak ülkenin dört bir yanını çınar ağaçlarıyla donatma kararı aldı. Atatürk'ün ağaç sevgis

Çevre ve Orman Bakanlığı, "Yürüyen Köşk" örneğinden yola çıkarak ülkenin dört bir yanını çınar ağaçlarıyla donatma kararı aldı. Atatürk'ün ağaç sevgisine atıfta bulunan bakanlık, ülke genelinde dikilmek üzere 1 milyon 300 bin adet çınar fidanı üretti. Bunların, başta İstanbul olmak üzere isteyen belediyelere ücretsiz dağıtılacağı bildirildi. Bu kararda, İstanbul'un geçmişte çınar ağaçlarıyla anılması ve Atatürk'ün çınar ağacına olan sevgisinin etken olduğu bildirildi.

Atatürk'ün ölümünün 72. yıldönümü münasebetiyle böyle önemli bir karara imza attıklarını belirtten bakanlık, konu hakkında yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti: "Yalova'da bir çınar ağacını kesilmekten kurtarmak için bir binanın yerinin değiştirilmesini sağlaması sadece Türk insanına değil, bütün insanlığa, çevreye verdiği önemin çok anlamlı bir göstergesi olmuştur. Atatürk'ün talimatıyla 10 Ağustos 1930 tarihinde yeri değiştirilen ve 'Yürüyen Köşk' olarak anılan bina, bugün Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü arazisi içinde bulunmaktadır. Atatürk, bir ziyareti sırasında köşkün hemen yanındaki ulu çınar ağacının dallarını kesmeye çalışan bir bahçıvanla karşılaşır ve bu karşılaşma, o gün için düşünülmesi dahi imkansız olan, 'Ağaç kesilmeyecek, bina kaydırılacak.' talimatıyla tarihî bir olay haline gelir. İstanbul Belediyesi görevlilerince önce bina çevresindeki toprak büyük bir dikkatle kazılıp yapının temel seviyesine inilir. Ardından İstanbul'dan getirilen tramvay rayları döşenir. Santim santim çalışılarak bina, altına sokulan raylar üzerine oturtularak 4,8 metre kaydırılır ve böylece çınar ağacı kesilmekten kurtarılır."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile