Çevre Dostu Bursa

Çevre Dostu Bursa

Bursa’da 2014 verilerine göre yıllık kişi başı 4.61 ton olan karbondioksit salınımının 2030 yılında 5.37 tona çıkması bekleniyor. Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Nalan Fidan, hayata geçirilen çevre yatırımlarıyla iklim dostu bir Bursa oluşturmayı hedeflediklerini söyledi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Yıldırım Beyazıt Üniversitesi işbirliğiyle düzenlediği ‘İklim Değişikliğiyle Mücadele Semineri’ Berussa Otel’de yapıldı. Seminerin açılış töreninde konuşan Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Abdülkadir Karlık, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Adnan Tan ve Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Veli Çelik, iklim değişiklikleri yüzünden dünya genelinde yaşanan meselelere karşı alınacak tedbirlere dikkat çekti.

Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Nalan Fidan da Bursa’da iklim değişikliği eylem planı kapsamında yapılan çalışmalar hakkında bir sunum yaptı. İklim değişikliğinin, küresel ölçekte karşılaşılan en büyük çevre meselesi olduğunu dile getiren Fidan, her ne kadar küresel boyutta olsa da bunun çözümünün yerelde başladığını vurguladı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından sera gazı emisyonu envanteri hesaplanarak Bursa İklim Değişikliği Eylem Planı hazırlandığını ifade eden Fidan, 2014 yılı verileri referans alındığında Bursa ili toplam karbon ayak izinin 12.8 milyon ton olarak hesaplandığını belirtti.

Salım envanterinde, en büyük payı yüzde 32 ile sanayiye ait yakıt ve elektrik tüketiminin aldığını, onu sırasıyla yüzde 20 ile konutlara ait yakıt ve elektrik tüketimi ve yüzde 19 ile kent ulaşımının takip ettiğine dikkat çeken Fidan, “Çalışma kapsamında Bursa’nın, Türkiye’nin toplam sera gazı emisyonunun yüzde 2.7’sini oluşturduğu belirlendi. Eylem planı kapsamında kentsel gelişim, ulaşım, yenilenebilir enerji, katı atık ve atık su, sanayi, tarım ve hayvancılık, bilinçlendirme olmak üzere 7 farklı sektör bazında eylemler öngörüldü.

Bursa’da 2014 verilerine göre 4.61 ton olan yıllık kişi başı karbon salınımının normal şartlarda 2030 yılında 5.37 tona çıkması bekleniyor. Ancak bizim eylem planımızla enerji verimliliği temelinde alınacak önlemlerle kişi başına yaklaşık yüzde 20 azaltım sağlanarak salımların 2030 yılında 3,70 tona indirilebileceğini ortaya koyduk” diye konuştu.

Hazırlanan eylem planında, 2030 yılına kadar bisiklet kullanımının yüzde 0,5’ten yüzde 2,5’e çıkarılması, belediye araç filosunun elektrikli araçlarla değiştirilerek örnek olunması, sokak aydınlatma sistemine PV entegrasyonunun sağlanması hedefleniyor.

Fidan, “Geri dönüşümlü ürünleri tercih ederek kurumlar için, yenilenebilir doğal enerji kaynakları üreterek daha az seyahat ederek ve daha çok ağaç dikerek karbon ayak izimizi azaltabiliriz. Sağlıklı bir dünya, sağlıklı bir gelecek ve sağlıklı kentler için karbon ayak izimizi azaltarak iklim dostu bir Bursa olmayı hedefliyoruz” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile