Kıbrıs Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma Ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (KEMA), Altınova ve Çınarlı köyleri bölgesinde bulunan İpsaro tepeleri için alçı ocağı çalıştırma izni çıkarılması yönünde çalışmaların yeniden başladığını açıkladı.
KEMA Vakfı Başkanı Orhan Aydeniz, İpsaro tepelerinde alçı ocağı çalıştırılması durumunda,
KKTC’nin tek ve en değerli damızlık harup ağaçlarının ve ormanlık alanların toz kirliliğinden yok olacağını, bölgede tarım ve hayvancılık yapılamayacağını ve yeraltı su kaynaklarının olumsuz etkileneceğini savundu.
Bölgede agro turizme uygun 3 köyde ses ve toz kirliliği sonucu yaşam kalitesinin düşeceğini ifade eden Aydeniz, “Yapılacak hiç bir yatırım doğa ile bitki örtüsünün yok edilmesi sonucu ortaya çıkacak olumsuzlukları karşılayabilecek değerde olamayacaktır” dedi.
Kıbrıs Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma Ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (KEMA), Altınova ve Çınarlı köyleri bölgesinde bulunan İpsaro tepeleri için alçı ocağı çalıştırma izni çıkarılması yönünde çalışmaların yeniden başladığını iddia etti.
KEMA Vakfı Başkanı Orhan Aydeniz, yazılı açıklamasında, İpsaro tepelerinde alçı madeni çalıştırılması durumunda, bölgedeki, KKTC’nin tek ve en değerli damızlık harup ağaçlarının, çok iyi durumda bulunan ormanlık alanların toz kirliliğinden yok olacağını; bölgede tarım ve hayvancılığın yapılamayacağını; bölgedeki tahıl alanlarının çölleşeceğini; yeraltı su kaynaklarının olumsuz etkileneceğini ve bölgede agro turizme uygun 3 köyde ses ve toz kirliliği sonucu yaşam kalitesinin düşeceğini savundu.
Aydeniz, “Yapılacak hiç bir yatırım doğa ile bitki örtüsünün yok edilmesi sonucu ortaya çıkacak olumsuzlukları karşılayabilecek değerde olamayacağı dikkate alınmalı ve İpsaro tepesinde alçı ocağı işletmeciliğine kesinlikle izin verilmemeli” dedi.
İstanbul Teknik Üniversitesinin yerinde yaptığı çalışmalar ışığında hazırladığı raporda, İpsaro tepesindeki alçı kaynağının işletilmesinin ekonomik olup olmayacağının gözlemlerle söylenemeyeceği ve yapılacak sondajlardan sonra belirlenebileceğinin ortaya konduğunu belirten Orhan Aydeniz, söz konusu rapora rağmen, bazı bürokratların girişimi ile İpsaro tepesinde alçı ocağı işletmesinin üzerinde ısrar edildiğini savundu.
Geçmiş dönemlerde hazırlanan Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) raporlarından, söz konusu bölgede alçı ocağı işletilmesinden elde edilecek gelirin, işletmenin bölgedeki doğal yaşam ve tarımsal üretim üzerinde yaratacağı maddi tahribatın ve ekonomik kayıpların yanında çok önemsiz kalacağının anlaşıldığını belirten Aydeniz, gerçi, ÇED raporunda, işletmeciliğin kazançlı gösterilmesi amacıyla, alçı ocağı işletmeciliğinden elde edilecek gelirlerin rakamlarla belirtildiği doğasal çevre üzerinde ve tarımsal üretimde ortaya çıkacak zararların ise rakamlarla belirtilmediğini söyledi ve “Oynanmak istenen oyunun farkına varan sivil toplum örgütleri bu gerçekleri su yüzüne çıkarmıştı” dedi.
Küresel iklim değişikliğine karşı bitki örtülerinin önemine de değinen Aydeniz, ağaç fakiri KKTC’de İpsaro bölgesindeki bitki örtüsünün gözden çıkarılmaması gerektiğini ifade etti.
Çevre düşmanları yeniden İpsaro'da
Kıbrıs Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma Ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (KEMA), CTP'den sonra UBP'nin de İpsaro tepelerinde alçı ocağı çalıştırılması için izin vemeye çalıştığını duyurdu.