Çevre kirliliğine engel olmak için Kızılırmak deltasında ulaşım develerle sağlanacak

Samsun'un 19 Mayıs ilçesine bağlı Yörükler beldesi, ekolojik tarımın yanında ekolojik turizmin de hizmetine sunulacak. Çevre kirliliğine engel olmak v

Samsun'un 19 Mayıs ilçesine bağlı Yörükler beldesi, ekolojik tarımın yanında ekolojik turizmin de hizmetine sunulacak. Çevre kirliliğine engel olmak ve ekolojik dengeyi korumak için deltada ulaşım modern taşıtlarla değil, develer üzerinden yapılacak.

Geçtiğimiz yıl ekolojik tarım alanı ilan edilen Yörükler beldesinin ekolojik turizme kazandırılması için çalışma başlatıldı. Kızılırmak deltasında turizme yönelik sürdürülen çalışmalar kapsamında çevre kirliliğinin önüne geçilmesi için develerin özgün ortamlarda ulaşım aracı olarak kullanılması sağlanacak. Beldede yaşayan Yörük halkı ile özdezleşen develerin, bu proje ile tekrar gün yüzüne çıkacağı belirtildi. Kızılırmak Deltası Doğa Bilim Okulu Koordinatörü Doç. Dr. Ali Kemal Ayan, develerin özgün ortama yeniden kazandırılması için hazırlanan projenin, destek bulması durumunda ekolojik turizme ciddi katkı sağlanacağına inanıyor.

Deltada ekolojik ulaşıma ihtiyaç olduğunu ve develerin Yörükler belde halkı ile özdeşleşmiş bir hayvan olduğunu belirten Ayan, "Develer beldenin her türlü şartlarında beslenebilen bir hayvan. Özellikle Kızılırmak deltasında bulunan göllerin kıyı kumunda çok rahatlıkla yaşayabiliyor. Etraftaki bodur çalılar ve dikenlerle de beslenip ekolojik temizliğe ve ekolojik ortama büyük destek vermiş olacak." dedi.

Develerin ekolojik turizme kazandırılması için hazınlanan projenin uygulamaya koyulabilmesi için öncelikle belde halkının sahip çıkması gerektiğine dikkat çeken Ayan, şöyle konuştu: "Bu anlamda develerin eğitimi ve bakımının yapılması gerekiyor. Öncelik olarak beldedeki muhtarlıklar, organik tarım birlikleri veya İl Turizm Müdürlüğü'nce görevlendirilecek iki Yörük genci develerin eğitimini sağlayabilir. Bu şekilde deltada ulaşımın, modern taşıtlar yerine develerle sağlanması ve eko turizmine kazandırılması sağlanmış olacak."

Yörükler Belediye Başkanı Süleyman Eroğlu ise projenin uygulamaya geçirilmesinin turizm açısından önemli bir kazanım olacağını savundu.

Beldede Yörük halkının 105 yıllık tarihi geçmişi bulunduğunu ve develerin de Yörük halkı ile bütünleştiğini hatırlatan Eroğlu, "Yörüklerin en eski nakliye aracı develerdi. Modern ulaşım araçları yaygınlaşıncaya kadar develerden ciddi anlamda istifade edilirdi. Beldemizde son olarak 4 tane deve kalmıştı. Samsun Büyükşehir Belediyesi hayvanat bahçesi kurunca ikisi satıldı, ikisi de sahibi tarafından belediyeye emaneten verildi." diye anlattı.

Ekolojik turizm kapsamında develerin tekrar beldeye kazandırılması için hazırlanan projenin sevindirici olduğunu kaydeden Eroğlu, "Proje fikir bazında çok güzel. Yalnız develerin vatandaşın bahçesine, ağaçlarına zarar vermemesi gerekiyor. İnsan taşıyacak eğitilmiş develerin ekolojik turizme ciddi destek vereceğini düşünüyorum. Bu şekilde eko tarımın yanında eko turizminin de kapıları aralanmış olacak." görüşüne yer verdi.

Öte yandan 320'den fazla kuş çeşidinin bulunduğu Kızılırmak deltasında manda yetiştiriciliği projesi ile de önemli bir adım atılmıştı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile