Belediyenin Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü'ne bağlı ekipler, lokanta ve restoranları gezip işletme yöneticilerini atık yağ kullanmamaları için uyararak, iş yerlerine atık yağ toplama kapları dağıtıyor. Bugüne kadar 600 iş yeri ile sözleşme yapan İzmit Belediyesi, ayda ortalama 12 ton atık yağ topluyor.
Açıkgöz, konuyla ilgili olarak, su şebekesine karışan atık yağların suları bir daha kullanılamaz hale getirdiğini belirterek Açıkgöz, söz konusu yağların insan sağlığına ve doğaya zarar verdiğini kaydetti.
İnsan sağlığını ile doğayı korumak, ekonomiye katkı sağlamak amacıyla çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Açıkgöz, suya karışan 1 litre atık yağın 1 milyon ton suyu kirlettiğini bildirdi.
Açıkgöz, ''Toplanan toplam 12 tonluk yağın 1.5 tonu hanelerden toplandı. Gelişmiş ülkelerde atık yağlar toplanarak yakıt ve elektrik elde ediliyor. Bu hem ekonomiye kazandırılıyor hem de çevre kirliliğinin önüne geçiliyor. Avrupa'da 100 litre bitkisel yağ alan firma bunun 30 litresini geri dönüşüme vermek zorundadır. Ülkemizde atık yağların yüzde 1'i toplanabilmektedir, diğer kısım ise çöp ve lavabolara dökülmektedir'' şeklinde konuştu.
Muhabir: Kadir Yıldız
Yayıncı: Murat Paksoy
Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Açıkgöz:
İzmit Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Havva Açıkgöz, ülkemizde atık yağların yüzde 1'inin toplanabildiğini, diğer kısımının ise çöp ve lavabolara döküldüğünü ifade etti.