Çevre Müdürlüğü'nden Hava Kirliliği Açıklaması

Çevre Müdürlüğü'nden Hava Kirliliği Açıklaması

Uşak İl Çevre ve Orman İl Müdürü Ramazan Toker, kentteki hava kalitesinin korunması amacıyla Mahalli Çevre Kurulu'nun kış ayları öncesi bir dizi önlem alacağını bildirdi.

RamazanToker, havaların soğuması ile birlikte kentteki hava kirliliği ile ilgili spekülatif haberlerin gündeme geldiğini ifade ederek inversiyon tabakası oluştuğu günlerde geçici bir kirlilik oluştuğunu ancak kentte ciddi bir hava kirliliği sorununun bulunmadığını söyledi. Çevre ve Orman İl Müdürü Toker kentte doğalgaz kullanımı başladıktan sonra gözle görülür bir iyileşme meydana geldiğini ifade etti. Yaklaşık 5 yıl geçmesine karşın kentte doğalgaz kullanımının hala yeterli seviyede olmadığını kaydederek, "Hava kirliliğinin önlenmesi için Mahalli Çevre Kurulu olarak bir takım önlemler alacağız. Kentlerdeki kaçak kömür kontrolü artık belediyelere devredildi. Kent girişlerindeki kaçak kömür kontrolleri belediyelerin koordinesinde yürütülecek. Son yıllarda yaptığımız denetimler sonucu Uşak'a kaçak kömür girişi en az seviyeye indirildi. Bu kış öncesi de kontroller arttırılarak yapılacak. Uşak'a doğalgaz yaklaşık 5 yıl önce geldi. Konutlardaki gaz kullanımı hala istenilen düzeyde değil. İl merkezinde yaklaşık 60 bin konut var bunların sadece 23 bin adedinde doğalgaz kullanımı var. Doğalgaz kullanımı arttıkça hava kirliliği azalıyor. Hava kirliliğine neden olan yakıcı hataları da denetleniyor. İlimizdeki çoğu yakıcı en az 6 kazan ateşliyor. Bu nedenle yetişmek için yakma tekniklerine riayet etmiyor. Yapılan kontrollerde yakma tekniklerine riayet etmeyenler hakkında cezai işlem uygulanıyor. Aparman yöneticileri ile yakıcıların bu konuya daha fazla dikkat etmesini istiyoruz"dedi.
Hava kalitesini olumsuz etkileyen iki türlü kirliliğin bulunduğunu da hatırlatan Ramazan Toker, Uşak'ın hava kirliliği konusunda son yıllarda AB ve Türkiye standartlarını yakaladığını dile getirdi.
2005 yılından itibaren hava kirliliği konusunda ciddi adımlar atıldığını doğalgaz ve artan denetimlerin kirliliğin azalmasında etkili olduğunu anlatan Ramazan Toker şunları söyledi; "Hava Kalitesinin Korunması Yönetmeliği hükümleri ve İlimiz Mahalli Çevre Kurulu kararları doğrultusunda kentteki hava kalitesinin korunması için her yıl bir dizi önlem alıyoruz. İlimizde kış erken başladığı için Ekim ayı itibari ile alınan kararları uygulamaya koyuyoruz. Bu bağlamda; İlimizde bulunan Çevre ve Orman Bakanlığı'na ait bir adet Hava Kalitesi Ölçüm İstasyonunda; SO2 (Kükürtdioksit) ve PM (Partikül Madde) ölçümleri gerçekleştirilmektedir. Ölçüm sonuçları valiliğimiz ve bakanlığımız tarafından koordineli olarak değerlendirilmektedir. Ölçümler günlük ve saatlik olarak yapılmakta ve raporlandırılmaktadır. Hava kirliliği SO2 ve PM değerlerinin yüksek olması ile ortaya çıkıyor. 2005-2006 yıllarında kentimizde SO2 bir metreküp havada 87 miligram iken 2009 yılında yüzde 23 miligrama düştü. PM oranı ise 120'den 80'e düştü. Bu veriler ilimizdeki hava kalitesinin nedenle arttığını ortaya koymaktadır. AB SO2'de üst limit 250, PM ise 150 miligram olarak kabul ediliyor. Ülkemizde ise bu SO2'de üst limit 400, PM ise 250 miligram olarak kabul ediliyor. İlimizdeki rakamlara baktığımızda AB ve Türkiye'de kabul edilen değerlerin çok altındayız. Amacımız bu kış bu rakamları daha aşağılara çekerek kentimizdeki hava kalitesini yükseltmektir"
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile