Çevre, Sehircilik Ve Iklim Degisikligi Bakanligi Açiklamasi

Çevre, Sehircilik Ve Iklim Degisikligi Bakanligi Açiklamasi

Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi Çevresel Etki Degerlendirmesi, Izin ve Denetim Genel Müdürlügü Laboratuvar, Ölçüm ve Izleme Dairesi Baskanligi’nda Türkiye’nin hava, su ve toprak kalitesi anlik olarak takip ediliyor. Bu çerçevede 365 hava kalitesi izleme istasyonu ile tüm illerin hava kalitesi 7/24 izlenirken, bes yillik hava kalitesi incelediginde partikül madde parametresinde yüzde 4 oraninda, Kükürt dioksit parametresinde yüzde 46 oraninda, Karbon monoksit parametresinde yüzde 18 oraninda, Azot dioksit parametresinde yüzde 3 oraninda, Ozon parametresinde yüzde 8 oraninda, olmak üzere, hava kalitesinde ortalama yüzde 16 oraninda iyilesme saglandi.

Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi ÇED, Izin ve Denetim Genel Müdürlügü’ne bagli Laboratuvar, Ölçüm ve Izleme Dairesi Baskanligi’nin Ankara’nin Gölbasi ilçesinde yer alan Sürekli Izleme Merkezine (SIM) aktarilarak izleniyor.

“Hava Kalitesinde son bes yilda ortalama yüzde 16 iyilesme saglandi”

Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi, Türkiye’nin hava kalitesinin artirilmasi için çalismalarini araliksiz sürdürüyor. Türkiye’deki son bes yila ait hava kalitesi verileri de incelendi. Buna göre; Partikül madde parametresinde yüzde 4 oraninda, Kükürt dioksit parametresinde yüzde 46 oraninda, Karbon monoksit parametresinde yüzde 18 oraninda, Azot dioksit parametresinde yüzde 3 oraninda, Ozon parametresinde yüzde 8 oraninda, olmak üzere, hava kalitesinde ortalama yüzde 16 oraninda iyilesme saglandi.

“Ulusal Hava Kalitesi Izleme Agi bugün itibariyle 365 Hava Kalitesi Izleme Istasyonuna ulasmis olup; su an itibariyle tüm illerimizde hava kalitesi 7/24 izlenmektedir”

Bakanlik’tan yapilan açiklamada, Türkiye’de Ulusal Hava Kalitesi Izleme Agi çalismalari 2004 yilinda basladigi belirtilerek, “2005 yilinda SO2 ve PM10 parametreleri ülkemizin çesitli illerinde 36 Hava Kalitesi Izleme Istasyonu ile izlenmekte iken ilerleyen yillarda istasyon yer ve durumuna binaen SO2 ve PM10 parametreleri yaninda CO, NOx, O3 ve PM2,5 parametreleri de izlenmeye baslanmistir. Ulusal Hava Kalitesi Izleme Agi bugün itibariyle 365 Hava Kalitesi Izleme Istasyonuna ulasmis olup; su an itibariyle tüm illerimizde hava kalitesi 7/24 izlenmektedir. Tüm dünyada yaygin olarak kullanilan, Hava Kalitesi Indeksi (HKI) denilen bu siniflama sistemi ile havadaki kirleticilerin konsantrasyonlarina göre hava kalitesi iyi, orta, kötü, tehlikeli vb. seklinde derecelendirme yapiliyor” bilgisi paylasildi.

Hava kalitesi izleme istasyonlarinin kurulmasi için gerekli hava kalitesi ön degerlendirme projeleri, 2008 yilinda baslamis olup, 2016 yili itibariyle ülkemizde hava kalitesi izleme agi Güneydogu Anadolu Temiz Hava Merkezine bagli iller hariç olmak üzere basariyla tamamlanmistir. 2021 yili sonu itibariyle ise, ön degerlendirme proje çiktilarina göre kurulmasi gereken istasyonlar ile ilave edilecek parametrelerin kurulumlari tamamlanmistir.

“Hava kalitesi izleme istasyonlarindan elde edilen veriler hem www.havaizleme.gov.tr hem de Ulusal Hava Kalitesi Izleme Agi mobil uygulamasindan kamuoyu bilgisine sunuluyor”

Bakanlik açiklamasinda, Bakanliga ait 4 adet mobil hava kalitesi ölçüm aracinin bulundugu ve söz konusu araçlarin, özellikle hava kirliligi sikâyetlerinin yogun oldugu bölgelerde ölçümler yaptigi ifade edilerek su bilgiler paylasildi:

“Alanin hava kalitesi düzeyi ile ilgili bilgi sahibi olunmasi saglaniyor. Hava kalitesi izleme istasyonlarindan elde edilen verilerin hem www.havaizleme.gov.tr hem de Ulusal Hava Kalitesi Izleme Agi mobil uygulamasindan kamuoyu bilgisinin sunulmasinin yaninda, Resmi Istatistik Programi çerçevesinde aylik ve yillik haber bültenleri hazirlanarak, yayimlanmaktadir. Ülkemiz 18.03.2003 tarih ve 25052 sayili Resmi Gazete’ de yayimlanarak yürürlüge giren anlasma ile Avrupa Çevre Ajansi (AÇA) ve Avrupa Bilgi ve Gözlem Agi (EIONET)’na 01.05.2003 tarihinde üye olmustur. Söz konusu anlasma geregi, hava kalitesi izleme istasyonlarindan elde edilen verileri her yil AÇA’ ya raporlanmaktadir.”

Yapilan açiklamada, Sürekli Izleme Merkezi’nde hava kalitesi izleme istasyonlarindan elde edilen verilerin detayli incelenmesiyle birlikte, denetimlere isik tutacak raporlar olusturulmakta ve çevre kirliligine yönelik her türlü izin, izleme ve denetimlere esas teskil eden veriler ortaya konulmakta oldugu ifade edildi. Ayrica, hava kalitesinin düstügü noktalarda ise denetimlerin arttirilmasi da saglanmakta oldugu belirtildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile