Çevre Ve Sehircilik Bakani Kurum, G20'de 'Iklim Dirençli Sehirler' Için Bütünlesik Stratejilere Vurgu Yapti

'Sehirlerin direncini artirmanin yaninda, dayanikli altyapi uygulamalari, yerel düzeyde, iklim degisikligine uyum için önemli konulardan biridir. Bu anlamda dayanikli altyapi yatirimlarinin hizlandirilmasi, kaynaklarin verimli kullanimi, yerele deger katacak yöntemlerin gelistirilmesi son derece mühimdir''Temel gayemiz, iklimduyarli, enerjiverimli sehirler insa ederken afet risklerini azaltmak, dogamizi korumak ve sehirlerimizin sürdürülebilir gelismesini saglamaktir'

Çevre ve Sehircilik Bakani Murat Kurum, sehirlerin direncini artirmanin yaninda, dayanikli altyapi uygulamalarinin, yerel düzeyde, iklim degisikligine uyum için önemli konulardan birisi oldugunu, bu anlamda dayanikli altyapi yatirimlarinin hizlandirilmasinin, kaynaklarin verimli kullaniminin son derece mühim oldugunu vurguladi.

Bakan Kurum, Italya'nin Napoli sehrinde tarihi Palazzo Reale Sarayi'nda düzenlenen "G20 Çevre Bakanlari ile Iklim ve Enerji Bakanlari Toplantisi"nin ikinci gününde düzenlenen "Iklim ve Enerji Bakanlari Ortak Toplantisina" katildi.

"Sehirler ve Iklim Eylemi" baslikli oturumda konusan Kurum, "Iklim Dirençli Sehirlerin", dogal kaynaklari etkin kullanan, üretim ve tüketim arasindaki dengeyi saglayan, katilimci politikalar gelistiren ve uygulayan sehirler oldugunu belirterek, bunun için bütünlesik ve uyumlu politika ve stratejilere ihtiyaç duyuldugunu söyledi.

Iyi bir planlamayla iklim degisikligine uyum kapsaminda yapilacak çalismalarin, tüm sehirlerin direncini arttiracagina isaret eden Kurum, "Sehirlerin direncini artirmanin yaninda, dayanikli altyapi uygulamalari, yerel düzeyde iklim degisikligine uyum için önemli konulardan biridir. Bu anlamda, dayanikli altyapi yatirimlarinin hizlandirilmasi, kaynaklarin verimli kullanimi, yerele deger katacak yöntemlerin gelistirilmesi son derece mühimdir." diye konustu.

Kurum, iklim degisikligi ile mücadelede basarili olmak isteniyorsa, sehirlerin dönüsümünün önceliklerin en basina koyulmasi gerektigini kaydetti.

Yesil çati uygulamalari, kiyi bentleri, verimli sulama sistemleri, erken uyari sistemleri gibi yerel kosullara uyarlanabilecek pek çok uyum önlemi bulundugunu aktaran Bakan Kurum, bu konularin, Bölgesel ve Yerel Iklim Degisikligi Eylem Plani çalismalari kapsamina alinmasi ve uygulanmasi gerektiginin altini çizdi.

Bakan Murat Kurum, sunlari kaydetti:

"Türkiye olarak, bu konuda kararliligin, basarili olabilmek için önemli oldugunu biliyoruz. Ulusal ve yerel ölçekte is birligini en üst seviyede temin edecek adimlari atiyoruz. Karadeniz Bölgesinden baslattigimiz, bölgesel ve yerel eylem planlarimizla, akilli sehir ve sifir atik uygulamalarini yayginlastiriyoruz. Bakanlik olarak, binalarimizdaki bilhassa enerji tüketiminin azaltilmasini saglamaya dönük çalismalara hiz verdik. Iklime duyarli kentlesme, iklim sehirciligi ve eko-kent merkezli sehircilik projeleri yürütüyoruz. Bugüne kadar insa ettigimiz 2,5 milyon konutumuzda ve halihazirda devam eden 300 bin kentsel dönüsüm konut olmak üzere, tüm insa faaliyetlerimizi bu hassasiyetle yürütüyoruz.

Tüm kentsel dönüsüm projelerimizde, sosyal konutlarimizda ve kamu binalarimizda dogal malzemeleri seçiyor, günes enerjisi sistemlerini tesis ediyor ve kendi elektrigini üreten sistemleri uyguluyoruz. Binalarda yagmur suyu toplama sistemini zorunlu hale getirerek, dogal su kaynaklarimizi koruyoruz. Bir yandan dogal korunan alanlarimizi artirirken, diger yandan millet bahçelerimizle sehirlerimize yeni yesil alanlar kazandiriyoruz. Tüm bu projelerle temel gayemiz, iklim-duyarli, enerji-verimli sehirler insa ederken, afet risklerini azaltmak, dogamizi korumak ve sehirlerimizin sürdürülebilir gelismesini saglamaktir. Inaniyoruz ki, yaptigimiz bu çalismalar, sadece ülkemizde degil, küresel ölçekte iklim degisikligi ile mücadeleye büyük katki saglayacaktir."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile