Çevre ve Sehircilik Bakani Murat Kurum, iklim degisikliginin artik küresel bir sorun, 7,5 milyar insani dogrudan etkileyen, tüm canli yasamini tehdit eden hayati bir kriz oldugunu söyledi.
TBMM Küresel Iklim Degisikligi Arastirma Komisyonu, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Veysel Eroglu baskanliginda toplandi.
Toplantida, Çevre ve Sehircilik Bakani Kurum, komisyon üyelerine sunum yapti.
Küresel iklim krizinin etkisinin son yillarda Türkiye ve dünyada çok yogun hissedildigine isaret eden Kurum, konuyla ilgili çok önemli kararlarin alindigini belirtti.
Bu yilin basinda Iklim Degisikligiyle Mücadele Sonuç Bildirgesi'ni kamuoyuna açikladiklarini animsatan Kurum, bakanlik olarak kuraklikla mücadele, su kaynaklarinin verimli kullanimi, yenilenebilir enerji kaynaklarinin artirilmasi, sürdürülebilir ulasim ve iletisim alt yapisinin olusturulmasi, döngüsel ekonomiye geçiste atik yönetimi gibi konulara çok önem verdiklerini vurguladi.
Iklim degisikliginin dünyadaki etkilerine deginen Kurum, "Iklim degisikligi artik küresel bir sorundur. 7,5 milyar insani dogrudan etkileyen, tüm canli yasamini tehdit eden hayati bir meseledir, bir krizdir. Bugün artik liderlerin bir araya geldigi tüm toplantilarda gündem maddelerinden biri de muhakkak iklim degisikligiyle mücadeledir." ifadesini kullandi.
Bu yil ilk kez bir NATO zirvesinde, iklim degisikliginin güvenlik tehdidi olarak ele alindigina dikkati çeken Kurum, "Bu mesele ülkelerin var olma, yok olma; zenginliklerini kaybetme veyahut koruma; 2 milyar çocugun güzel bir dünyada yasayip yasayamayacagi meselesidir. Bugün iklim degisikligi nedeniyle küresel anlamda bir su kitligi riskiyle karsi karsiyayiz. Dünyamiz yüksek sicakliklarla, asiri hava olaylariyla, kuraklikla sinaniyor. Hava kirliligi artik dünya genelinde hemen hemen tüm sehirlerin ana gündemi. Gida kaynaklarimiz tehdit altinda." diye konustu.
- "Yüksek sicakliklar Antarktika'daki buzullarin yüzde 20'sini eritti"
Kurum, Kuzey ve Güney kutuplarinin küresel isinmadan en çok etkilenen bölgeler oldugunu belirterek, yüksek sicakliklarin Antarktika'daki buzullarin yüzde 20'sini erittigini aktardi.
Birlesmis Milletler'e göre, son 20 yilda yaklasik 7 bin 500 büyük dogal afet gerçeklestigini anlatan Kurum, sözlerini söyle sürdürdü:
"Bu dogal afetlerde 1,2 milyon insan hayatini kaybetti. 4,2 milyar insani etkileyen bu felaketlerin küresel ekonomiye etkisi ise yaklasik 3 trilyon dolar oldu. 2050'de dünya nüfusunun 10 milyara ulasacagini düsündügümüzde iklim degisikligiyle mücadelede önlem almadigimiz takdirde yeni ve daha yikici bir döneme girecegimizi söyleyebiliriz.
Iklim degisikligi nedeniyle dünyanin her yerinde önemli nüfus hareketleriyle karsilasiyoruz. En son Banglades'te iklim mültecilerinin sayisi 10 milyonu asti. 2050 yilina kadar da deniz seviyesinde meydana gelecek yükselmenin Banglades kiyilarinin yüzde 17'sini sular altinda birakabilecegi ve bu durumun 20 milyondan fazla kisiyi yerinden edebilecegi konusuluyor."
Iklim degisikliginin Türkiye'ye etkilerini de anlatan Kurum, 2020 yilinin sicaklik rekorlarinin kirildigi bir yil oldugunu, Türkiye'de 198 noktada termometrelerin zirve yaptigini kaydetti.
Marmara Denizi'ndeki müsilaj sorununu animsatan Kurum, ortaya çikan fotografin ne kadar ciddi bir sorunla karsi karsiya olduklarini gösterdigini dile getirdi.
Yasanan tüm bu sorunlarin ve meydana gelen asiri hava olaylarinin ülkelerin ekonomisini, ticaretini, hayvanciligini, balikçiligini, tarimini, dogasini, enerjisini büyük bir oranda etkilediginin altini çizen Kurum, su görüsleri paylasti:
"Bu nedenle biz iklim degisikligiyle mücadeleyi sadece bir çevre meselesi olarak degil, ayni zamanda pek çok sektörü derinden etkileyen bir kalkinma meselesi olarak görüyoruz. Çünkü, iklim degisikligi kaynakli afetlerin sanayiden tarima, istihdamdan emek verimliligine, ticari hareketliligimizden kamu ve özel sektörümüze milyarlarca liralik olumsuz etkisi oluyor. Bu mesele, kalkinma meselesi oldugu kadar bir saglik meselesidir. Bir tarim ve hayvancilik meselesidir. Ayni zamanda bir su, kuraklik ve enerji meselesidir. Iklim degisikligi konusu her kurumu, her sektörü ilgilendiren bir meseledir. Iklim degisiyor ve bizler bu degisiklige acilen, ivedi bir sekilde uyum saglamak zorundayiz."
(Sürecek)
Çevre Ve Sehircilik Bakani Kurum, TBMM Küresel Iklim Degisikligi Arastirma Komisyonu'nda Konustu Açiklamasi (1)
'Iklim degisikligi artik küresel bir sorundur. 7,5 milyar insani dogrudan etkileyen, tüm canli yasamini tehdit eden hayati bir meseledir, bir krizdir'