Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Türkiye'nin yurt dışında inşaat sektöründe Çin'den sonra ikinci sıraya yükseldiğini belirterek son 10 yılda 220 milyar dolarlık iş hacmine ulaştığını söyledi.
Dünyanın en büyük gayrimenkul fuarlarından biri kabul edilen MIPIM 2018'i ziyaret den Özhaseki, İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından oluşturulan İstanbul Yatırım Çadırının açılışını yaptı.
Özhaseki, burada düzenlenen basın toplantısında, 25 bine yakın kişinin ziyaret ettiği MIPIM Fuarı’na Türkiye’nin son dönemde yoğun katılım gösterdiğinin altını çizerek, “Ülke olarak burada 250 civarında kuruluşumuz var. Bunlar bizim ülkemizin gururu, hepimiz bu ülkeyi dışarıda temsil eden kuruluşlar. Olayı sadece burada bir alışveriş imkanı gibi görmüyoruz. Aynı zamanda burada ayakta kalan ülkelerin, iş yapan ülkelerin, büyüyen, gelişen ülkelerin kendi yapmış oldukları çalışmaları bütün dünyaya tanıttıkları bir ortam olarak görüyoruz.” dedi.
İnsanoğlunun sürekli artan bir değişim isteği ile hareket ettiğini ve mekan değiştirdiğini dile getiren Özhaseki, inşaat sektörünün bu değişimle şekillendiğini, yurt dışında ve yurt içinde Türk inşaat şirketlerinin önemli başarılar kaydettiğini, ülkenin medarı iftiharı haline geldiğini söyledi.
Özhaseki, şöyle devam etti:
“Yurt dışında zaten inşaat sektörü bizim medarı iftiharımız. İlk 250 içerisinde bizim her zaman 40 ila 50 firmamız var. Bu firmalar bizi gayet iyi temsil ediyorlar. Son 10 yılda 220 milyar dolarlık bir iş hacmine ulaştık. Çin’den sonra ikinci sıradayız.”
Türkiye’de son yıllarda müthiş bir kalkınma atağının yaşandığına dikkati çeken Özhaseki, “Özellikle 2002’den itibaren başlayan dönemde yapılmış olan yatırımları sadece ülke içerisindeki yatırımlar olarak görmekten ziyade, biraz da kıtalar arası yatırımlar gibi de görmek lazım. Ülke içinde yatırımlar, kalkınma hamleleri hızlı bir şekilde devam ederken, bir taraftan da iki kıtayı birbirine bağlayan yer altındaki geçitten, üçüncü köprüden, Kocaeli tarafına yapılan üst geçitten, bunların her biri adeta kıtaları birbirine bağlayan bölgesel yatırımlar olarak da karşımızda duruyor. İnşallah bu hızlı yatırım atağı da devam edecek diye düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.
İstanbul’da yapımı devam eden üçüncü havalimanının bittiğinde dünyada birinci sıraya yerleşeceğine işaret eden Özhaseki, havalimanının etrafındaki 55 ülkeyi üç saatlik bir sürede birbirine bağlayacak tek havalimanı olacağını vurguladı.
“Bulunduğumuz coğrafya itibarıyla zor bir yerdeyiz. Coğrafya insanın kaderiymiş derler yani kimse kendiliğinden seçmezmiş.” ifadelerini kullanan Özhaseki, Türkiye’nin kolay bir coğrafyada bulunmadığını ve son 3 yılda karşı karşıya kaldığı sorunların Batı’daki güçlü ülkelerde yaşanması durumunda sonucun çok daha farklı olacağını kaydetti.
Terör örgütlerinin şekil değiştirerek hedeflerine ulaşmaya çalıştığını belirten Özhaseki, “PKK gibi 40 yıllık vahşi bir örgüt. Böyle bir örgüt, Fransa’nın, Almanya’nın başına gelseydi ne olurdu? Dilemeyiz hiçbir dostumuzun başına gelmesin. Öyle bir isteğimiz de yok ama başlarına gelseydi acaba ne yaparlardı? FETÖ gibi bir bela bu ülkelerden birinin başına gelseydi, hangisi ayakta kalabilirdi? DEAŞ gibi bir örgüt, uyduruk. Sadece onu oraya koyup toplamak istedikleri bir örgüt. Pis sakallarını kesiyorlar ve PKK oluyorlar şimdi. Bunca lanet bir örgütle baş etmiş bir ülkeyiz." dedi.
Türkiye’nin zor bir konumda olan bir ülke olarak, terör örgütleriyle mücadeleden başarıyla çıktığının ve kötü günleri geride bıraktığının altını çizen Özhaseki, “Bitti. İçeride kalmadı, doğru dürüst terörist kalmadı. Son kalıntıları da temizleniyor. Dışarıyı temizliyoruz şimdi. Bunu güvenliğimiz için yapıyoruz. Kendi insanımız için yapıyoruz. Kimsenin topraklarında falan da gözümüz yok. Mazlumların geri dönmeleri için yapıyoruz bu çalışmaları. İşte o çevrede biz Türkiye olarak bir güven adasıyız.” şeklinde konuştu.
- Şehir ekonomileri ülkelerle yarışıyor
“Artık dünyada şehirler yarışıyor. Kim ne derse desin. Şehirlerin ekonomileri bazı ülke ekonomilerini geçmiş vaziyette.” diye konuşan Özhaseki, şehirlerin kendi tanıtımlarına önem vermeleri gerektiğini kaydetti. Özhaseki, bu yarışta geride kalanın silinip gittiğini savundu.
Özhaseki, sözlerine şöyle devam etti:
“Anadolu, dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri. Böyle olmasına rağmen geçmişte cazibe merkezi olan, başkentlikler yapmış, nüfusu 300, 500 binleri bulmuş yani birkaç asır, birkaç bin yıl öncesinden bahsediyorum, şehirlerin birçoğu şimdi yok olup gitmişler. Eğer şehirlerimizin yöneticileri, kendi şehirleriyle ilgili doğru projeler yapıp, ileriye doğru şehirlerini açarlarsa, o şehirler büyüyecek ve gelişecektir. Bir bilim adamının sözü, şehirlerin geleceği, oradaki yöneticilerin ufuklarıyla doğru orantılıdır. Şimdi artık şehirlerimizin yarıştığı bir ortamda bu fırsatları doğru oranda, yerinde değerlendirmek hepimizin görevidir diye düşünüyorum. Bu vesileyle buraya kadar gelen, emek veren, ülkeyi tanıtma adına bir milim dahi olsa gayret eden arkadaşlarımı kutluyorum."
Özhaseki, bir süre önce vefat eden İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar ile geçen yılki fuarda beraber olduklarını hatırlatarak, “Bu sene aramızda yok, Allah rahmet etsin. Bir varmış bir yokmuş dünyadayız. İyi işler bırakarak gittiğine hepimiz eminiz.” dedi.
Toplantının başında konuşan İTO Başkanı Öztürk Oran da fuara Türkiye'den 250 şirket ve 700 ziyaretçinin katıldığını belirterek, İstanbul Çadırının Türkiye'nin mega projelerinin yanı sıra vitrin projelerinin tanıtılması ve ortaklıklar için ideal bir ortam sunacağını, MIPIM'in İstanbul’un çok yönlü kimliği, zengin tarihi ve sahip olduğu fırsatların sergilenmesi adına önemli bir sahne olduğunu söyledi.
Dört gün boyunca dünya çapında yatırım ve gayrimenkul profesyonellerini bir araya getirecek MIPIM 2018'in bu yılki ana teması "Dünyanın Şehir Haritası Değişiyor" olarak belirlendi.
Çevre Ve Şehircilik Bakanı Özhaseki Fransa'da
Bakan Özhaseki: 'Yurt dışında zaten inşaat sektörü bizim medarı iftiharımız. İlk 250 içerisinde bizim her zaman 40 ila 50 firmamız var. Bu firmalar bizi gayet iyi temsil ediyorlar. Son 10 yılda 220 milyar dolarlık iş hacmine ulaştık. Çin’den sonra ikinci sıradayız' 'Artık dünyada şehirler yarışıyor. Kim ne derse desin. Şehirlerin ekonomileri bazı ülke ekonomilerini geçmiş vaziyette' 'FETÖ gibi bir bela, bu ülkelerden birinin başına gelseydi hangisi ayakta kalabilirdi. DEAŞ gibi bir örgüt uyduruk. Sadece onu oraya koyup toplamak istedikleri bir örgüt. Pis sakallarını kesiyorlar ve PKK oluyorlar şimdi. Bunca lanet bir örgütle baş etmiş bir ülkeyiz'