Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı, Alo 181 Hattıyla Bilgi, Şikayet Ve Randevu Taleplerine Cevap Oluyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bakanlığın uygulama alanına ilişkin tüm konularda telefonları karşılayan Alo 181 iletişim hattıyla, vatandaşların bilgi, şikayet ve randevu taleplerine cevap oluyor. Vatandaşlar; çevre yönetimi, tapu kadastro ve kentsel dönüşüm hakkında tüm bilgilere ulaşabiliyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının vatandaşlarla birebir iletişim kurmak ve sorunlara çözüm üretmek için kurduğu Alo 181 hattı, bu yılın ilk 6 ayında 197 bin 622 vatandaşa çözüm üretti. 7 gün 24 saat hizmetle Çevre ve Şehircilik Bakanlığının uygulama alanına ilişkin tüm konularda telefonları karşılayan iletişim hattı, her yıl daha fazla sayıda vatandaşın aradığı bir hat durumuna geldi. Çevre Yönetimi başlığı altında hava, su, toprak, atık, gürültü ve deniz kirliliği konulu şikayetleri kayıt altına alarak şikayet ve ihbar sonuçlarını vatandaşa bildiren çağrı merkezi, aynı zamanda tapu kadastro bilgi ve randevu işlemlerinin yanı sıra kentsel dönüşüm hakkında da bilgi veriyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığından konuya ilişkin yapılan açıklamaya göre, yılın ilk 6 ayında karşılanan çağrıların yüzde 72’si bilgi edinmek için gerçekleşirken, yüzde 23’ü randevu işlemleri için, yüzde 4’ü şikayet ve 1’i de ihbar bildirimi olarak kayıt altına alındı. Gelen çağrıların 137 bin 401’i tapu ve kadastro için, 16 bin 723’ü kentsel dönüşüm, 26 bin 56’sı çevre yönetimi, 10 bin 238’i ÇED çalışmaları, 3 bin 545’i belediye ve il özel idare ile birlikte diğer alt konu başlıkları altında gerçekleşti. Çağrıların, 11 bin 286’sı şikayet ve ihbar bildirimi olarak kayıt altına alındı. Alo 181’e çevreyle ilgili en çok soru; başta atık yağlar olmak üzere, kağıt, cam, plastik ve metal gibi ürünlerin geri dönüşümü hakkında geldi. Kentsel dönüşüm kapsamında evini yenilemek için arayan vatandaşlar ise daha çok kredi ve faiz destekleri ve kira yardımları konusunda bilgi aldı. Yapılan aramaların yüzde 52’si finansman, yüzde 47’si riskli yapı-riskli alan, yüzde 1’i de diğer konu başlıkları altında geldi. Ayrıca iletişim merkezi kuruluşundan bu güne sırasıyla en çok İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Adana ve Antalya’dan arandı.

Kentsel dönüşümle ilgili sık sorulan sorular

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ülkede depreme dayanıksız konutların yenilenmesi ve can kaybının önüne geçilmesi için kentsel dönüşüm seferberliği başlatırken, evini yenilemek isteyen vatandaşlara da kredi-faiz desteğinin yanı sıra tercihe göre 18 aya kadar kira yardımı yapabiliyor. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Alo 181’i arayan vatandaşlar, kentsel dönüşüm hakkında en çok şu soruları sordu:

"Kentsel dönüşüme katılmak ve evimizi yenilemek için neler yapmamız gerekir? Evimize deprem dayanıklılık testi yaptırdık riskli çıktı, süreç nasıl işleyecek? Kredi-faiz desteği veya kira yardımından yararlanmak için gerekli evraklar neler? Ruhsatsız binalar da kentsel dönüşüme dahil olabilir mi? En az üçte iki çoğunluk ile alınacak karar ve anlaşma şartları hakkında bilgi verir misiniz? Riskli yapı tespitine itiraz edilebilir mi? Evimiz riskli çıkarsa evi boşaltmak ve yıktırma işlemleri için bize ne kadar süre tanınıyor? Yıkım kararı alınan binalara elektrik, su ve doğalgaz kesintisi uygulanacak mı? Riskli yapı değeri malikler tarafından nasıl tespit ettirilir? Kat maliklerinin tamamı karşı çıkarsa bina yıkımından vazgeçilecek mi?"
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile