Çevreci Komşu Kart'la 1 Milyon Lira Kazandılar

Muratpaşa ilçesinde yaşayanlar, Muratpaşa Belediyesinin "Çevreci Komşu Kart" projesiyle ambalaj atıklarını atmayıp biriktirdiler ve 1 milyon 9 bin 796 liraya karşılık gelen puan kazandılar.

Muratpaşa Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, evlerde ayrıştırılan ambalaj atıklarının alışveriş puanına, dönüştüğü Çevreci Komşu Kart projesi 18. ayını tamamladı. "Atma, biriktir, kazanalım" sloganıyla hayata geçirilen proje çerçevesinde ilçede 83 bin 246 kart dağıtıldı.

Nisan 2016'da pilot bölge olarak seçilen Memurevleri Mahallesinden başlayan proje kapsamında 15 Kasım 2017 itibariyle, 3 milyon 751 bin 170 kilogram ayrıştırılmış ambalaj atığı topladı. Kaynağında ayrıştırılarak toplanan bu atıklar sayesinde 29 bin 90 ağaç kesilmekten kurtuldu, 159 bin 163 metrekare orman alanı korunmuş oldu.

Atık karşılığında kartlara 1 milyon 9 bin 796 lira karşılığı puan yüklendi. Kartlara yüklenen puanların 690 bin 437 liralık bölümü ise anlaşmalı market ve sinema salonlarında kullanıldı.

- Sistem nasıl çalışıyor?

Sürdürülebilir bir atık yönetimi uygulamayı amaçlayan Çevreci Komşu Kart projesinde evlerde tüketimden kaynaklı ortaya ambalaj atıklarını niteliklerine göre ayırıp biriktiriliyor. Biriktirilen atıklar her mahalleye belirlenen gün ve saatte gelen Muratpaşa Belediyesi görevlilerine teslim ediliyor. Görevliler de aldıkları atıkların puan karşılığını Çevreci Komşu Kart'ta POS cihazıyla yüklüyor.

Kartlara yüklenen puanlarla mahallerde anlaşmalı marketlerden temel ihtiyaç maddeleriyle, çocuklar için oyuncak, çikolata, kırtasiye benzeri temel ihtiyaçlar alınabiliyor. Puanlarla anlaşmalı bir sinema salonundan bilet de alınabiliyor.

Çevreci Komşu Kart, tüm bunlarla birlikte Muratpaşa Belediyesi Adalya Vakfı aracılığıyla üniversite öğrencileri için eğitim bursuna da dönüşüyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile