Çevrecilerden Bafa İçin Zincirli Eylem
Muğla'nın Milas ilçesi ile Aydın'ın Söke ve Didim ilçeleri sınırları içerisinde kalan Bafa Gölü'nde gittikçe yoğunlaşan kirliliğe dikkat çekmek amacıyla “Bafa Gölünü Kurtarma ve Yaşatma Platformu” tarafından göl kenarında “İnsan zinciri” oluşturuldu.
Bafa Gölünü Kurtarma ve Yaşatma Platformu adı altında oluşturulan ve çok sayıda çevre derneğinin katkı verdiği oluşum, bir eylem gerçekleştirdi. Eyleme, çevre derneklerinin yanında örgütlü bir biçimde 700’ü aşkın öğrenci katıldı.
“Son çığlık” adı verilen eyleme CHP Muğla Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir ve Tolga Çandar, CHP Muğla İl Başkanı Mustafa Öztürk, CHP Milas İlçe Başkanı Suat Özcan, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Başkan Yardımcısı Zeynep Mat, Maden İş ve Tes İş Sendikası Yatağan Şubesi Yönetim Kurulu Üyeleri ile sendika üyesi enerji işçileri, Atatürkçü Düşünce Derneği Didim Şubesi, Bafa Gölü kıyısında kamp yapan Öğrenci Kolektifleri üyeleri ve çok sayıda çevreci katıldı.
“BAFA GÖLÜ HER GEÇEN SANİYE ÖLÜYOR”
“Doğaya, çevreye, emeğe, insana saygı”, “Bafa Gölü değil insanlık ölüyor”, “Gençlik Bafa'ya sahip çıkıyor” sloganlarının öne çıktığı eylemde Platform sözcüsü Bafa Belediyesi Eski Başkanı Zühra Dönmez bir konuşma yaptı. Bafa'nın, önceleri Ege Denizi'nin Beşparmak Dağları'nın içine doğru uzanan bir körfezi olduğunu belirten Dönmez, “Büyük Menderes Nehri'nin, binlerce yıl boyunca taşıdığı alüvyonlar, Latmos Körfezinin ağzını doldurarak, denizden bağını kopardı. 1985 yılından sonra başlayan insan müdahaleleri, göldeki ekolojik bozulmaları da beraberinde getirdi. Böylece binlerce yılda oluşan Bafa Gölü can çekişiyor. Bafa Gölü'nde yaşamın tümüyle bitmesi için önümüzde artık bin yıllar, yüz yıllar, on yıllar yok. Bafa Gölü ölüyor. Bafa Gölü can çekişiyor” dedi.
Doğduğu Afyon yakınlarından, Büyük Menderes Havzası'ndaki yerleşim yerlerinden kaynaklanan evsel atık sularıyla, sanayi tesislerinden kaynaklanan endüstriyel atık sularıyla ve tarım amaçlı kullanılan gübre ve pestisitlerle kirlenen Büyük Menderes Nehri'nin taşıdığı kirlilikle Bafa Gölü'nün öldüğünü dile getiren Dönmez, “Göl kıyısındaki yavru balık üretim tesislerinin arıtmasız atıkları Bafa Gölü'nü öldürüyor. Büyük Menderes Nehri ile göl arasına yapılan toprak sed nedeniyle doğal su döngüsü bozulup, durgun suya dönen ve ekolojik dengesi bozulan Bafa Gölü ölüyor. Göl sınırlarında kullanıma açılan tarım arazilerinde kullanılan gübre ve tarım ilaçlarının yağmur sularıyla göle taşınmasıyla oluşan zehirlerle Bafa Gölü her geçen saniye ölüyor. Kirli atıklarla bozulan su kalitesi nedeniyle gölde "alg" denilen yosunlanmanın olağanüstü boyutlarda artması, Bafa Gölü'nü oksijensiz bırakarak başta balıklar olmak üzere sucul canlıları yüz binler, milyonlar ölçütünde öldürdü. Ölen ve kıyıya vuran balıkları yiyen su kuşları ve diğer canlılar da ne yazık ki zehirlenip ölüyorlar. Kirlenen, zehirlenen Bafa Gölü'nün kıyısındaki balçıklarda üreyen sivrisinekler, karasinekler ve ışık sinekleri yöredeki yerleşimlerde oturan vatandaşların, turistik işletmelere gelen konukların yaşam kalitesini olumsuz etkileyerek, yaşanmaz hale getiriyor” diye konuştu.
"ARTIK BİR ŞEY YAPMALI"
Konuşmasının son bölümünde çözüm önerilerini sıralayan Dönmez şunları söyledi: “Kötü sonuç şudur; Bafa Gölü can çekişmektedir ve acilen kurtarılması gerekmektedir. Bu görev; acil ve ertelenemez bir görevdir. Bu görevin bilincinde olan bizler; sağlıklı bir çevrede yaşamanın en doğal insan hakkı olduğunun bilincinde olarak, gölde her ilkbahar ve yaz aylarında milyonlara varan balık, kuş ve her türlü sucul canlı kaybının yaşanmakta olduğunu görmekten derin bir ıstırap duyan ve 'artık bir şey yapmalı' diye bir araya gelen kişiler, dernekler, platformlar, partililer olarak diyoruz ki; Artık kabul edin; bugüne dek alınması gereken gerçek önlemlerin hiç birisi alınmamıştır. Bu gerçeği kabul edin ve çok acil olarak gerekli önlemleri alın. Görevinizi yerine getirin! Bafa Gölü'ndeki sorunların nedenleri de çözümleri de dürüst bilim insanları tarafından ortaya konmuştur. Bafa Gölü'nü besleyen Büyük Menderes Nehri'nin evsel ya da endüstriyel atıklarla kirlenmesinin önüne geçin! Yavru Balık Çiftliklerini kapatın! Ya da atık sularını göle vermeyin! Tarımda kullanılan gübre ve kimyasalların gölü ve Büyük Menderes Nehri'ni kirletmesinin önüne geçin! Gölün temizlenmesi için bilim insanlarının önerdiği mekanik ve biyolojik temizleme işlemlerinin gerçekleştirin! Gölün nehir ile bağlantısını ve doğal su döngüsünü bozan engelleri kaldırın! Bafa Gölü'ne barajlardan temiz su tahsisinin yapılmasını DSİ planlamalarına alın”
HALKTAN BÜYÜK DESTEK
Bu nitelikli eylem, yaklaşık iki bin civarındaki çevrecinin Bafa Gölü kenarında, Milas-Söke karayolu üzerinde el ele vererek insan zinciri oluşturması ile son buldu. Eylem süresince Milas-Söke karayolunu kullanan çok sayıda araç içinde bulunan kişilerin eyleme etkin bir biçimde destek vermesi dikkat çekti. Bodrum'dan gelerek eyleme katılanların Bafa için uyarladıkları ve seslendirdikleri şarkılar ise beğeni topladı.