Çevrim Içi Düzenlenen 'Uluslararasi Klasik Türk Edebiyati Sempozyumu' Basladi

Sempozyuma, yurt içinden ve Azerbaycan, Kanada, Irak, Iran, Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti, Sudan, Ukrayna, Rusya ve Tataristan'dan 24 akademisyen katiliyor Atatürk Üniversitesi Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Hüseyin Özer: 'Sempozyum, Türk dilinin konusuldugu genis cografyanin, ayni zamanda ortak kültür ve medeniyeti paylastigimiz farkli ülkeden katilimcilarla önemli bilimsel etkinlik özelligi göstermektedir'

Atatürk Üniversitesinin yurt içi ve yurt disindan akademisyenlerin katilimiyla çevrim içi düzenledigi "Uluslararasi Klasik Türk Edebiyati" sempozyumu basladi.

Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyati Bölümü ile Çagdas Türk Lehçeleri ve Edebiyatlari Bölümünce hazirlanan ve 2 gün sürecek sempozyuma, yurt içinden ve Azerbaycan, Kanada, Irak, Iran, Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti, Sudan, Ukrayna, Rusya ile Tataristan'dan 24 akademisyen katiliyor.

Atatürk Üniversitesi Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Hüseyin Özer, sempozyumun açilisinda yaptigi konusmada, kültür kavraminin, toplumun gelisiminde en önce zikredilmesi gereken kavramlardan biri oldugunu söyledi.

Basta Anadolu, Balkanlar ve Türk dünyasi olmak üzere genis kültür cografyasinda etkili olan Klasik Türk Edebiyati'nin büyük medeniyetin ortak duygu ve düsünce dünyasini ortaya çikardigini ifade eden Özer, söyle konustu:

"Klasik Türk Edebiyati sahasinda eser veren sanatkarlar, eserleriyle ister asikar ister sakli unsurlariyla kendi cografyalarinda ve tesir ettikleri cografyalarda toplumu ve bireyi sekillendirmeye katki saglamistir. Ali Sir Nevai, Nizami Gencevi, Yunus Emre, Fuzuli, Baki, Nedim gibi su an zikredip edemedigimiz bütün sanatkarlar, ortak kültürün sanatkarlari olarak bize, bize en iyi anlatanlardan olarak, her daim ortak zevkin, nefesin, irfanin ve kültürün yansiticilari olmustur. Sempozyum, Türk dilinin konusuldugu genis cografyanin, ayni zamanda ortak kültür ve medeniyeti paylastigimiz farkli ülkeden katilimcilarla önemli bilimsel etkinlik özelligi göstermektedir."

Özer, sempozyumda sunulacak bildirilerin Türkoloji bilimine oldugu kadar Türk dili ve kültürüne de faydali olacagini belirterek, sempozyumda emegi geçenlere tesekkür etti.

Konusmalarin ardindan üniversitenin YouTube sayfasindan paylasilan ve 9 oturumda yapilacak sempozyum, akademisyenlerin Klasik Türk Edebiyatinin tarihi, gelisimi, kaynaklari, politikasi gibi görüs, bildiri ve sunumlariyla devam edecek.

Sempozyum, yarin sona erecek.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile