Türkiye’nin sismik yönden aktif olan Alp-Himayala deprem kusaginda yer aldigini animsatan Tatar, “Ülkemizin yüzde 93’ü deprem bölgeleri içinde yer aliyor. Nüfusun yüzde 98’i, sanayi kuruluslarinin yüzde 98’i barajlarin yüzde 95’i bu tehlikeli kusak üzerinde bulunuyor. Bu gerçegi göz önünde bulundurarak tedbirlerin bir an önce alinmasi gerekiyor” dedi.
Çarpik kentlesme sonucu olusan yapi stokunun güvenliksiz oldugunun, son günlerde çöken binalarla bir kez daha ortaya çiktigini aktaran Tatar söyle konustu:
“Aktif bir tektonik kusak üzerinde yer alan ülkemiz, son günlerde meydana gelen depremler gibi, gelecekte de degisik büyüklüklerde yasamaya devam edecektir. Ancak, biliyoruz ki, aslinda bir doga olayi olan deprem, düsük standartlarda sagliksiz ve yasadisi bir yapilasmalar afete dönüsmektedir. Yine biliyoruz ki, doga kaynakli olan depremleri önlememiz mümkün degildir. Ancak, depremlerin birer afete dönüsmesini engellemek bizim elimizdedir.”
Depremlere karsi farkindalik ve dirençlilik kültürü olusturulmasi gerektigine dikkat çeken Tatar, bu kapsamda Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Plani’nin ülke genelinde uygulanmasi gerektigini kaydetti.
En kisa zamanda Adana için afet master planinin hazirlanmasi ve büyüksehir ile ilçe belediyelerinde afetlerle ilgili olarak birimlerin kurulmasi gerektigini ifade eden Tatar, “Her tür ve ölçekte mekansal planlar, afet risk azaltma planlari ile deprem mastir ve sakinim planlarina altlik olusturacak nitelikteki mikro bölgeleme etütlerinin tamamlanmasi saglanmalidir. Kentsel dönüsüm projelerinin riskli alanlar ve yapilar için sonuç alici uygulamalar olmasi gerekir” diye konustu.
Tatar, açiklamasinin sonunda su çagriyi yapti:
“Oda olarak ülkemiz yerlesimlerinde artan deprem riskleri karsisinda bir kez daha tüm yetkilileri depremlere karsi, daha duyarli, daha kararli ve daha mücadeleci olmaya çagiriyoruz. Ceyhan depreminin 23. yili nedeniyle bir kez daha depremlerde yasamini yitirenleri aniyor, oda olarak mesleki deneyim ve bilimin isiginda çözüme ortak olmaya hazir oldugumuzu beyan ediyoruz.”
Ceyhan Depreminin 23. Yilinda JMO'dan Deprem Yönetim Riski Sistemi Çagrisi
Adana’nin Ceyhan ilçesinde 27 Haziran 1998’de meydana gelen ve 145 vatandasin yasamini yitirdigi depremin 23. yili nedeniyle açiklama yapan TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odasi (JMO) Adana Sube Baskani Dr. Mehmet Tatar, deprem risk yönetim sisteminin bir an önce kurulmasi gerektigine dikkat çekti.