Başta KOSGEB, TOBB, İŞKUR ve BTC tarafından da desteklenen CEYGEM`in kurucuları arasındaysa; Ceyhan Belediyesi, Ceyhan Ticaret Odası, Ceyhan Ticaret Borsası, Ceyhan Ziraat Odası ve Ceyhan Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi yer aldığı belirtildi. D-400 Karayolu üzerinde yer alan ve mülkiyeti Ceyhan Belediyesi`ne ait bir arazinin tahsis edilmesiyle inşaatına başlayan CEYGEM`in toplam inşaat alanının da 5 bin 495 metrekare olduğu bilgisi verildi.
“TÜRKİYE`DE YENİ KURULAN İŞLETMELERİN YÜZDE 60-80`İ KAPANIYOR”
Konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan Ceyhan Ticaret Odası Başkanı Ali Duru, yeni girişimcilerin ve mevcut KOBİ`lerin desteklenmesinde İŞGEM ve benzeri yapıda oluşturulan destekleme araçlarının giderek yaygınlaştığı ifade ederek, Türkiye`de İŞGEM`lerin kurulması ve yalgınlaştırılması çalışmalarının da KOSGEB tarafından koordine edildiğini hatırlattı. İŞGEM`in amacının; yeni girişimcileri en zayıf durumda oldukları kuruluş aşamasında destekleyerek, bu dönemi sağlıklı bir şekilde geçirmelerine yardımcı olmak olduğunu dile getiren Duru, “İŞGEM`ler, yeni girişimcilerin iş kurmasını ve geliştirmesini destekleyen, kolaylaştıran, dolayısıyla işletmelerin hayatta kalma ve büyüme fırsatlarını arttıran ortamlardır. Bugün Türkiye`de yeni kurulan işletmelerin yüzde 60-80`i, birkaç yıl içerisinde kapanırken, bu oran İŞGEM`lerdeki işletmelerde yüzde 10`un altına düşüyor” dedi.
“YENİ İŞLETMELERE EN ZAYIF OLDUKLARI AŞAMADA DESTEK VERİLECEK”
İŞGEM`in; `İşletme Kuluçkaları` veya `KOBİ Fidanlığı` olarak da adlandırılabileceğini anlatan Duru, İŞGEM`lerin bünyesinde barındırdığı yeni işletmelere; yönetim danışmanlığı desteği, finans kaynaklarına erişim imkanları, uygun koşullarda iş yeri mekanı, ortak ofis ekipmanı ve ofis hizmetleri sunarak adeta onları beslediği gibi en zayıf oldukları iş kurma aşamasını sağlıklı bir şekilde geçip büyümelerine yardımcı olduğunu belirtti. CEYGEM`in yerel ihtiyaçlara cevap verebilecek şeklide ve Ceyhan`ın yeni mimari tarzına uygun bir biçimde tasarlanmış bir projeye göne inşa edildiğini kaydeden Duru, merkezin inşaat maliyetinin 4.2 milyon TL, toplam yatırım tutarının da 7.5 milyon TL olduğu bilgisini vererek, CEYGEM`in inşaatına KOSGEB`in 600 bin TL, BTC`nin de 450 bin dolarlık destek sağladığını hatırlattı.
“CEYGEM`DE ÖNCELİK ENERJİ SEKTÖRÜNDE YER ALAN FİRMALAR OLACAK”
CEYGEM`deki işletmelerin, büyük firmalara mal ve hizmet sunabilecek şekilde geliştirileceğini ifade eden Ali Duru, “Ceyhan`daki diğer KOBİ`ler de bu hizmetlerden faydalanabilecek. Böylece bölgedeki büyük firmaların Ceyhan ekonomisine daha fazla katkı sağlamalarının önü açılacak. CEYGEM`e başvuranlar arasında enerji sektöründe faaliyet gösterecek veya bu sektördeki büyük işletmelerin ihtiyacı olan mal ve hizmetleri üretecek işletmelere öncelik verilecek. Kadın girişimcilerin desteklenmesi de CEYGEM`in öncelikleri arasında. Proje fikri olan öğrenci ve yetişkinlerimize kapılarımızı sonuna kadar açacağız. Proje fikri olanlara laboratuar imkanları sunacağımız gibi prototip üretmelerine yardımcı olup, danışman desteği vereceğiz” diye konuştu.
Ceyhan Geleceğine Sahip Çıkıyor
Adana'nın Ceyhan ilçesinde; 'Ceyhan Geleceğine Sahip Çıkıyor' sloganıyla 10 dönümlük bir alanda toplam 7.5 milyon TL'lik bir yatırımla hayata geçirilen; 'Ceyhan İş Geliştirme Merkezi' (CEYGEM) ile ilgili olarak inşaat çalışmalarının sürdürüldüğü bildirildi.Temeli, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu'nun da katıldığı bir törenle 29 Temmuz 2011 tarihinde atılan CEYGEM'in; Türkiye'de ve dünyada girişimciliğin desteklenmesi, istihdamın arttırılması, bölgesel kalkınmanın sağlanması için kullanılan önemli destekleme araçlarından biri olduğuna dikkat çekildi.