Çeyiz Sandıkları Son Dönemlerini Yaşıyor

Çeyiz Sandıkları Son Dönemlerini Yaşıyor

Gelinlerin el emeği göz nuru ile hazırladığı çeyizi, umutlarını, hasretlerini koydukları çeyiz sandığında son dönemler yaşanıyor.

Gençlerin artık çeyiz sandığına önem vermediklerini söyleyen 35 yıldır çeyiz sandığı yapan Mehmet Engür (52), “Ben bu mesleği babamdan öğrendim. Zamanında kızlar çocukken sandıkları alınırdı. Yavaş yavaş çeyizleri ile bu sandıklar doldurulurdu. Çeyiz sandığı yetiştiremezdik. Pazarlara sandık satmak için gelmezdik. Şimdi ise, iş yerine uğrayan yok. Yapıyoruz pazara getiriyoruz. Şehir merkezlerinde doğup büyüyen yeni nesil zaten böyle bir sandığa ihtiyaç duymuyor. Benim üzüntüm kültürümüzün yok oluyor olması. Biz zaten bu mesleği yapanların Son kuşaklarıyız. Bizden Sonra daha yapılmaz diye düşünüyorum. Biz babamızdan öğrendik çocuklarımıza bu işi yapın deme şansımız yok. Yanımızda bu işi öğrenmek isteyen gençte yok. Bu kültürümüze sahip çıkmamız gerekiyor.

Bir sandığın hazırlanması bir yıl öncesinden başlar, tahtasını kurutmak, kestirmek tam bir yıllık bir yatırımdır. Piyasada çok fazla emek harcanmamış korsan sandık var. Her şeyin sahtesi çıktığı gibi sandığında sahtesi piyasadadır. Günlük kullanılacak şekilde sandıklar üretiliyor. Bizim yaptığımız sandığın işlemesi, boyası cilası her şeyi el emeğidir. Satılan fiyatı da 200-500 TL arasında değişiyor. Böylesine bir mesleğe ve böyle bir kültüre sahip çıkılmalıdır” diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile