Ceylanpınar Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’nün düzenlediği program Zahiriye Camii Konferans Salonu’na yapıldı. Yapılan programa konuşmacı Ceylanpınar İlçe Müftüsü Usame Anlagan, Komiser Yardımcısı Hilal Tunç Aydın, Psikolog Şemsettin Aydın, Sosyal Hizmetler Müdürü Ergün Kardaş katıldı.
Konuşmacıların yanı sıra programa yüzlerce Ceylanpınarlı ve Suriyeli kadın da katıldı.
Öte yandan Ceylanpınar Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından programa katılanlara günün anlam ve önemine ilişkin kırmızı karanfil dağıtıldı.
Şehir dışında olduğundan dolayı programa katılamayan Ceylanpınar Belediye Başkanı Menderes Atilla’nın eşi Seval Atilla, konferansa katılanlara bir telgraf gönderdi. Atilla, mesajında, "Saygıdeğer hanımefendiler şehir dışında olmam nedeniyle bugün üzülerek aranızda olamayacağımı belirtirken, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nünüz tebrik ediyor, hepinize en kalbi selam ve muhabbetlerimi sunuyorum" dedi.
Kadın Düzenlenen program şiir dinletisi ile başlarken programda kadın her anlamda ele alındı. Konuşmacılardan Ceylanpınar İlçe Müftüsü Usame Anlagan kadının dindeki yerini anlatırken, Komiser Yardımcısı Hilal Tunç Aydın ise aile içi şiddet ve kadının güvenliği konusunu anlattı. Programda Sosyal Hizmetler Müdürü Ergün Kardaş aile konusuna değinirken, Psikolog Şemsettin Aydın ise aile psikoloji konusunu anlattı. Programa katılan yüzlerce kadın ise verilen konferanstan fazlası ile verim aldıklarını söyledi.
Ceylanpınar İlçe Müftüsü Usame Anlagan, Cahiliye döneminin günümüzde kadına şiddet ve çocuk istismarı şeklinde boy gösterdiğini belirterek, "Biz İslam’ı anlatırken, deriz ki İslam cahiliye devrini sona erdirdi. Hakikaten o cahiliye toplumundan medeni bir toplum oluşturuldu. Fakat Cahiliye tarihi bir süreçten ibaret değil aynı zamanda bir zihniyet meselesidir. Bugün Suriye’de dünyanın gördüğü ve bazılarının sessiz kaldığı, inanan kimselerin sessiz kalamadığı hadiseler yaşanıyor. Kadınıyla, çocuğuyla, yaşlısıyla orada bir toplum zulüm altında inliyor" dedi.
Sosyal Hizmetler Müdürü Ergün Kardaş, pek çok istismar çeşidinin olduğunu ifade ederek, "İstismar yaşı ve cinsiyeti ne olursa olsun herhangi birinin yaşamına yönelik kötü bir girişimdir. Peki istismar sadece cinsel istismar mı, hayır. Fiziksel istismar var, psikolojik istismar var, bunları çoğaltabiliriz. Çocuğu kızdırmak, çocuğu gereksiz yere kızdırmak, çocuğu bakımdan mahrum bırakmak, çocuğu okula göndermemek, çocuğa şiddet uygulamak, çocuğun istediği bir şeyi yapmamak , çocuğun istemediği bölgelerine dokunmakta istismardır" diye konuştu.
Komiser Yardımcısı Hilal Tunç Aydın, kadınların şiddete uğramaları halinde uğradıkları ilk yerin polis noktaları olduğunu hatırlatarak, "Kadına yönelik şiddet yaşam hakkı, beden bütünlüğü, sağlık hakkı gibi kadınların pek çok hakkı ihlal edilmekte ve bu insan hakkı ihlali olarak kabul edilmektedir. Kadınların şiddet vasıtasıyla zorla ikinci konuma yerleştirildiği; kadınların ve kız çocuklarının çoğunlukla aile içi şiddet, cinsel istismar, tecavüz, zorla evlendirilme gibi şiddetin birçok çeşidine maruz kaldığını görüyoruz. Bu anlamda kadına yönelik şiddetle mücadele de yetki ve görev sahası bakımından ülkenin büyük bir bölümüne görev yapan kolluk görevlilerinden polisin görev ve sorumlulukları ile aile içi şiddette büyük önem arz etmektedir. Özellikle kadınlar şiddet maruz kaldıklarında doğrudan başvurdukları ilk merkezler polis merkezleri olmaktadır" şeklinde konuştu.
Program Ceylanpınar İlçe Müftüsü Usame Anlagan’ın duası ve Ceylanpınar Belediyesi’nin kadınlara dağıttığı hediyeler ile son buldu.
Dağ ailesi HDP’den AK Parti’ye katılma kararı aldı
Ceylanpınar'da Kadınlar Günü'nde Kadınlar Unutulmadı
Ceylanpınar Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından organize edilen Kadınlar Günü etkinliğinde hem kadınlar unutulmadı hem de düzenlenen konferansta Aile-Kadın-Toplum anlatıldı.