Ceza Yaralayicidir Ve Aile Arasindaki Iliskiyi Zedeler

Ceza Yaralayicidir Ve Aile Arasindaki Iliskiyi Zedeler

Milli Egitim Bakanligi’na bagli okul öncesi, ilkögretim ve ortaögretim okullarindaki yaklasik 19 milyon ögrenci, geçtigimiz hafta karne alarak yaz tatiline girdi. Ögrencilerin notlariyla ilgili durum degerlendirmesi yapmanin önemine deginen Klinik Psikolog Ögr. Gör. Selin Kalabas, ceza yöntemlerinin ögretici olmadigini belirtti.

Her dönemin sonunda oldugu gibi bu dönem de ögrenciler karnelerini aldilar. Karne gününde kimileri heyecan içindeyken kimilerini de kaygi sarip sarmaladi. Daha karneyi almadan önce “Acaba annem ya da babam bana çok kizar mi?” “Bana ne diyecekler simdi!” gibi ifadelerin ögrencilerin zihninde yankilandigi belirten Istanbul Gelisim Üniversitesi Saglik Bilimleri Fakültesi, Çocuk Gelisimi Bölümü’nden Klinik Psikolog Ögr. Gör. Selin Kalabas, ögrencilerin düsük not alma sebeplerinin arastirilarak; durum degerlendirmesi yapilmasinin önemine degindi.

“Nedenler tespit edildikten sonra, duruma uygun çözüme geçilebilir”

Karnede düsük notlarin bulunmasin kisinin “basarisiz”, “yetersiz” ya da “ise yaramaz” oldugu anlamina gelmedigini ifade eden Kalabas, “Sadece düsük not aldigi dersi, çesitli faktörlerden kaynakli yapamadigi anlamina gelir.Öncelikle ailelerin çocuklarinin düsük not aldigi dersle ilgili sohbet etmesi ve arka plandaki nedenleri bulmasi gerekiyor. Çocuklarinin düsük not alma sebepleri; seviyesinin üstünde olmasi, seviyesinin altinda olmasi, ilgi çekici bulmamasi, anlamli gelmemesi, motivasyon eksikligi, duygusal faktörler ya da dikkat daginikligi gibi bir sorundan kaynakli olabilir. Bu nedenler tespit edildikten sonra, duruma uygun çözüme geçilebilir ” seklinde belirtti.



“Yargi ve elestiriden kesinlikle uzak durulmali”

Çocuk egitiminde, ceza yöntemlerine birçok ebeveyn siklikla basvuruyor. Cezanin ögretici olmadigini belirten Kalabas, “Ceza sadece bir kontrol mekanizmasidir. Ceza alan çocuk, durum ile ilgili herhangi bir sey ögrenmez. Ayrica, kontrol mekanizmasi ortadan kalkinca kisilerin istenilmeyen davranislara devam ettigi görülür. Ceza, ayni zamanda yaralayicidir ve aile arasindaki iliskiyi zedeler” dedi.

Çocuklarin en küçük çabasinin takdir edilmesinin çocukta olumlu etki olusturdugunu da sözlerine ekleyen Kalabas, “Çocuklarin en küçük çabasi takdir edilmeli ve çocuklarin potansiyeline güvenilmeli. Çocuklara mutlaka rehber olunmali ve islevsel alternatifler sunulmali. Yargi ve elestiriden ise kesinlikle uzak durulmali” seklinde ifade etti.



“Çocuklariniza sartsiz sevgi ile yaklastiginizi hissettiriniz”

Çocuklarin düsük notlarinin altinda yatan sebeplerin arastirilmasi ve çocuklar ile birlikte ortak çözümler bulunmasi, gelecek dönemdeki basarilarinda önemli rol oynuyor. Çocuklarin “utanç” ve “suçluluk” duygularinin disa yansitmasinin saglanmasi gerektigine deginen Klinik Psikolog Selin Kalabas, “Gerekli durumlarda bir uzmandan yardim alinmali. Çocuklarin potansiyelleri dogru analiz edilip, yüksek beklentiler ile yaklasilmamali. Çocuklarin her sartta sevildikleri hissettirilmeli ve çocuklar ile iliskiler güçlü tutulmaya özen gösterilmeli” dedi.

Çocuklarin düsük not alma sebepleri tespit edildikten sonra yaz tatili için çalisma programi hazirlanabilecegini sözlerine ekleyen Kalabas, su tavsiyelerde bulundu:

“Bedeni çalistirmak için spor etkinlikleri; Mindfulness ve yoga çalismalari yapilabilir. Yardim projelerine katilim saglanabilir. Doga ile iç içe olup dinlenilmelidir. En önemlisi de çocuklarin notlardan daha degerli olduklari unutulmamali ve unutturulmamalidir. Çocuklariniza sartsiz sevgi ile yaklastiginizi hissettiriniz” seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile