Ceza Yargılamasında Değişiklik Genel Kurulda

CHP'li Aldan: 'Eğer bir ülkede hukuk çok konuşuluyorsa o ülkede demokrasi ve özgürlüklerde bir sorun vardır' MHP'li Koçdemir: 'Siz eğer usulü, torba kanunlarla temel kanun uygulaması ile dolanmaya kalkarsanız, üç ay sonra aynı kanunu tekrar değiştirilmek üzere Meclise getirirsiniz'.

CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan, 'Eğer bir ülkede hukuk çok konuşuluyorsa o ülkede demokrasi ve özgürlüklerde bir sorun vardır.' dedi.

TBMM Genel Kurulunda, Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın görüşmelerine başlandı.

'Temel kanun' olarak görüşülen tasarının tümü üzerine CHP Grubu adına söz alan Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan, hükümet tarafından OHAL ile ilgisi olmayan KHK'ların da çıkarıldığını, tasarının Meclise getirilmesinin ise sevindirici olduğunu söyledi.

'Eğer bir ülkede hukuk çok konuşuluyorsa o ülkede demokraside ve özgürlüklerde bir sorun vardır.' diyen Aldan, özgürlüklerin ve demokrasinin olduğu ülkelerde sık sık yasa değişikliklerinden, yasal sınırlamalardan söz edilemeyeceğini ifade etti.

- 'Hukuktaki değişiklikler usule tabidir'

MHP Grubu adına konuşan Bursa Milletvekili Kadir Koçdemir, devletin asli görevlerinin olduğunu ve bu görevlerden en önemlilerinden birisinin de öngörülebilir bir ortam tesis edilmesi ve öngörülebilir, hesaplanabilir bir ortamın muhafaza edilmesi olduğunu kaydetti.

Hayatın, öngörülebilir ve hesaplanabilir olmasının yolunun hukuktan geçtiğini, hukuktaki değişikliklerin kendine göre belli bir usule tabi olduğunu kaydeden Koçdemir, 'Siz eğer usulü, torba kanunlarla, temel kanun uygulaması ile dolanmaya kalkarsanız, üç ay sonra aynı kanunu tekrar değiştirilmek üzere Meclise getirirsiniz.' diye konuştu.

Koçdemir, 'Tasarının 32 ve 33. maddelerinde ifade vermeye zorlamak için mal varlığına el koyma ve kayyum atama yetkisinin savcıya verilmesi, modern hukuk ilkeleriyle asla bir arada düşünülemeyecek bir durumdur. İnsanların savunma ve adil yargılama hakkıyla bağdaşan bir husus olmayacaktır.' ifadesini kullandı.

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ise CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu'nun Kayseri'ye gittiğini ve orada Roman vatandaşların yaşadığı bazı bölgelerde yaşananları dile getirdiğini hatırlatarak, Purçu'nun bahsettiği bölgeye ilişkin bilgi verdi.

Elitaş, bahsedilen yerin şehir merkezine 6 kilometre mesafede, kümbetin arka tarafında olduğunu belirterek, '7-8 sene önceki resimlere bakıyorum, çatılar naylon brandayla kaplanmış. Ev demek mümkün değil. Penceresi, bahçesi yok. Burada oturan kişilerde mülkiyet sahibi değil. Herhangi bir kişinin arsasına konut yapılmış. O sorunu çözmek üzere Melikgazi Belediye Başkanımız, o bölge ahalisiyle anlaşma yaparak, 'gelin size konut yapalım' diyor. O gün bölgede yaşayan kardeşlerimiz davul ve zurnayla, evlerini de beraber kendileri yıkarak 200 konutluk bir projeye imza atıyorlar.' dedi.

Elitaş, yapılan kentsel dönüşüme ilişkin fotoğrafları göstererek, belediyeye teşekkür etti.

Yerinden söz alan CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, Türkiye'nin her yerinde kentsel dönüşümün felaket olduğunu, bunun Kayseri'de de aynı olduğunu ileri sürdü. Purçu, 'Servis yok, elektrik, su yok. Çocuklar okula dahi gidemiyorlar. Hiçbir şey yok. Hastane, eczane, market, otobüs dahi yok. Hadi gidin yaşayın orada.' diye konuştu.

Tasarının tümü üzerinde şahsı adına söz alan CHP Eskişehir Milletvekili Cemal Okan Yüksel, tasarıya ilişkin alt komisyonda yapılan değişikliklerin üst komisyonda yeniden değiştirildiğini anlattı. Tasarının, 'temel kanun' olarak getirilmesini eleştiren Yüksel, muhalefet parti milletvekillerinin bu durumda bir madde üzerinde değişiklik önergesi vermesi durumunda ancak beş dakika konuşabildiğini anımsattı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile