600 kişinin yararlanacağı protokol 1 yılı kapsıyor. Kamu Yararına çalışma cezasında saat hesabı uygulanacak. Kişi çalışma cezasını günde en az 2 en çok 8 saat çalışarak tamamlayabilecek.
Düzce Valiliği ile Düzce Cumhuriyet Başsavcılığı Denetimli Serbestlik Müdürlüğü arasında Kamuya yararlı işte çalıştırılmaya ilişkin işbirliği protokolü gerçekleştirildi.
Haklarında Mahkemelerce kamuya yararlı bir işte ücretsiz çalıştırma yükümlülüğü verilen kişiler, Düzce Valiliği ve Düzce Cumhuriyet Savcılığı arasında imzalanan protokol ile kamuya yararlı bir işte çalışabilecek.
Düzenlenen imza töreninde konuşan Düzce Valisi Adnan Yılmaz, bu protokolle birçok alanda yaşanan açığın kapanacağını ifade ederek “Özellikle Hükümet Konağı’nda eleman ihtiyacımız var. Bu protokol ile mahkemelerce verilen kararlara istinaden temizlik iş kolunda 150 erkek 50 bayan, bakım onarım kolunda, çevre temizlik kolunda kişilerin çalışmasını kapsıyor. Ben ilimiz için bu fırsatı devletimiz veriyor. Kamu kurum ve kuruluşlarının istifadesi ücretsiz olarak yararlanacak” dedi.
Düzce Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz işbirliğinin amacının kamu kurumlarında ücretsiz çalışmayı kapsadığını söyledi.
Düzce Valiliği ve Düzce Cumhuriyet Başsavcılığı arasındaki protokolün Valiliğe bağlı tüm kamu kurum ve kuruluşları ile kamu yararına hizmet veren özel kuruluşları kapsadığına dikkat çeken Solmaz, “Bu protokol ile, mahkemelerce verilen kararlara istinaden, 31 Aralık 2013 tarihine kadar, temizlik iş kolunda 150 Erkek 50 Bayan, Genel İdare Hizmetleri İş kolunda 100 Erkek 50 Bayan, Bakım ve Onarım İş kolunda 100 Erkek, Çevre Düzenlemesi iş kolunda 150 Erkek 50 Bayanın ücretsiz olarak kamu yararına çalışmasını kapsamaktadır” dedi.
Başsavcı Ramazan Solmaz, kamu yararına çalışma cezasının Türk Ceza Kanunu ve Ceza ve Güvenlik tedbirlerinin infazı hakkında kanunda olmak üzere 2 ayrı şekilde belirlendiğini söyleyerek şu bilgileri verdi: 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunun 50. maddesinin birinci fırkasının (f) bendi gereğince, kişiler, gönüllü olması koşulu ile ücretsiz olarak kamu kurumlarında veya kamu yararına hizmet veren bir özel kuruluşun belirli hizmetlerinde ücretsiz olarak çalıştırılabilmektedir. 5275 Sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Kanunun 105/a maddesi gereğince, İnfaz Hakimliklerince, şartlı tahliyelerine 1 yıl kalan hükümlülerin son bir yıllarını Denetimli Serbestlik Tedbiri uygulanmak sureti ile geçirmelerine karar verilmekte olup, bu kişilere Denetimli Serbestlik tedbiri uygulanacak sürenin 3te biri oranında ücretsiz olarak Kamuya Yararlı bir İşte Çalışma Yükümlülüğü verilmektedir. Ancak kişiler sosyal güvencesi olan bir işe girdiklerinde bu yükümlülük sona ermektedir. Kamu Yararına çalışma cezası saat hesabı ile uygulanmaktadır.
Ancak, TCK 50-1-f ve CGİHK 105-a maddelerinden verilen kararlarda uygulama yöntemi değişmektedir. TCK 50-1-f maddesinden haklarında kamuya yararlı işte çalışma cezası verilen kişileri için kişinin çalıştığı 4 saat 1 gün olarak değerlendirilmektedir. Kişi çalışma cezasını günde en az 2 en çok 8 saat çalışarak tamamlayabilir.
Çalışmadığı günler cezadan mahsup edilmez. Örneğin hakkında 6 ay Kamuya yararlı bir işte çalışma cezası verilen bir kişi 180 gün 4 saat üzerinden toplam 720 saat çalışacaktır. CGİHK 105/a maddesi gereğince Kamuya yararlı bir işte çalışma yükümlülüğü verilen bir kişi için ise, kişinin Ceza İnfaz Kurumundan Denetimli Serbestlik tedbiri uygulanmak sureti ile çıktığı tarihten Şartlı tahliye tarihine kadar olan sürenin 3'te biri kadar olan süre hesaplanarak, çıkan gün kadar, kişi günde 4 saat çalışarak yükümlülüğünü yerine getirir.
Şartlı tahliyesine 3 aydan az kalan hükümlüler için bu yaptırım uygulanmaz. Denetimli Serbestlik Müdürlüğümüzde 2008 yılından bugüne kadar TCK 50/1-f bendinden hakkında Kamu cezası verilen 96 Hükümlü bulunmakta olup bunlardan 78' inin infazı tamamlanmış, 11' inin infazı devam etmekte olup, 7 dosya da tebligat aşamasındadır. 2012 Nisan ayından beri 5275 sayılı CGİHK’nun 105/a maddesi gereğince haklarında mahkemelerce denetimli serbestlik uygulanması kararı verilen 45 kişi kamuya yararlı işte çalışmışlardır.” Solmaz ayrıca, ceza alan hasbelkader cezaevine düşmüş kişilere faydalı olmasını dileyerek Düzce Valisi Adnan Yılmaz ve kurum işbirliğinde bulunacak kurumlara teşekkürlerini iletti.
Solmaz ayrıca, kaymakamlıklar, İl ve İlçe Belediye Başkanlıkları, Yığılca ve Akçakoca Cumhuriyet Başsavcılıkları ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri ile protokol yapılacağını söyledi.
Konuşmanın ardından Düzce Valisi Adnan Yılmaz ile Düzce Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz arasında protokol imzalandı .
Cezalaranı Çalışarak Çekecekler
Mahkeme kararı ile kamuya yararlı bir işte ücretsiz çalıştırma yükümlülüğü verilen kişilere Düzce Valiliği ve Cumhuriyet Başsavcılığı işbirliğinde yapılan protokol gereği çalışma imkanı getiriliyor.