Cezayir Bati Sahra'daki BM Baris Gücünün Görev Süresinin Uzatilmasina Tepki Gösterdi

Cezayir, Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) Bati Sahra'daki BM baris gücü misyonunun (MINURSO) görev süresini uzatmasini "esefle karsiladigini" açikladi.

Cezayir Disisleri Bakanligindan yapilan yazili açiklamada, Polisario Cephesi'nin Bati Sahra'da insan haklari durumunun incelenmesi ve Fas'in Gergarat Sinir Kapisi'ndan çekilmesi yönündeki taleplerinin BMGK tarafindan dikkate alinmadigi belirtildi.

Açiklamada, "Cezayir, Güvenlik Konseyinin bazi etkili üyelerinin baskilari nedeniyle sorumluluk ve öngörüden yoksun ve tarafli bir tavir almasini esefle karsilamaktadir." ifadeleri kullanildi.

Cezayir'in Bati Sahra'daki durumun ve alinan kararin farkinda oldugu belirtilen açiklamada, BMGK'nin kararina iliskin, "Bu tarafli karara destek verilmemektedir." denildi.

Polisario Cephesi de dün yazili bir açiklamayla, BMGK'nin "bölgede devam eden savas durumunu tamamen görmezden geldigi" ifadeleriyle söz konusu karara tepki göstermisti.

- Polisario Cephesi ile Fas arasindaki gerginlik

Fas'in 1975'te eski Ispanyol sömürgesi Bati Sahra'yi topraklarina katmasinin ardindan Cezayir'in destek verdigi bagimsizlik yanlisi Polisario Cephesi ile Rabat yönetimi arasinda baslayan gerginlik devam ediyor.

Fas, bölgenin kendi egemenliginde kalmasi gerektigini savunarak, egemenligi altinda Bati Sahra'da "genisletilmis özerklik" olmasini teklif ediyor. Polisario Cephesi ise Bati Sahra'nin bagimsiz devlet oldugunu ileri sürüyor ve kendi kaderini tayin için referandum çagrisinda bulunuyor.

Bati Sahra sorunu, Fas ile Cezayir arasindaki iliskilerde geçmisten bu yana gerginlige neden oluyor. Fas, Cezayir'i ayrilikçi Polisario Cephesi'ni desteklemekle suçluyor. Cezayir'in de komsusu Fas'in Bati Sahra'daki adimlarini desteklemedigi biliniyor.

Sorunun çözümü konusunda bir süredir yeni gelisme yasanmazken BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Mayis 2019'da istifa eden Horst Köhler'in yerine 6 Ekim'de Bati Sahra Özel Temsilciligine Staffan de Mistura'yi atadigini duyurmustu.

Cezayir, 22 Ekim'de Bati Sahra sorununun görüsülmesi için Isviçre'nin Cenevre kentinde düzenlenen "yuvarlak masa toplantilari"ndan çekildigini açiklarken, BMGK 29 Ekim'de Bati Sahra'daki MINURSO'nun görev süresini 31 Aralik 2022'ye kadar uzatmisti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile