Cezayir, Bati Sahra Sorununun Görüsülmesi Için Yapilan 'Yuvarlak Masa Toplantilarindan' Çekildi

Cezayir, Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyine (BMGK), Bati Sahra sorununun görüsülmesi için Isviçre'nin Cenevre kentinde düzenlenen "yuvarlak masa toplantilari"ndan çekildigini iletti.

Karari, Cezayir'in Bati Sahra ve Magrib Ülkeleri Özel Temsilcisi Ammar Belani, Cezayir resmi ajansi APS'de yer alan açiklamasiyla duyurdu.

Belani, "Ülke makamlari, Cezayir'in BM Daimi Temsilcisi'nden, BMGK baskani ve üyelere 'Cezayir'in Bati Sahra'yla ilgili yuvarlak masa toplantilarina katilmayacagini' iletmesini istedi." ifadelerini kullandi.

"Söz konusu karar, Fas'in, Cezayir'i çatismanin bir tarafi olarak gösterme konusunda kötü niyetler tasimasi nedeniyle artik bu formülün (yuvarlak masa toplantilarinin) sorunun çözülmesinde verimli bir yöntem olmamasindan ötürü alindi." ifadelerini kullanan Belani, ayrintili bilgi vermedi.

Son dönemde iki ülke arasinda tirmanisa geçen gerginligin sonucu olarak, Cezayir agustos ayinda Fas ile diplomatik iliskilerini kestigini duyurmustu.

- Fas ile Cezayir arasinda kökleri geçmise uzanan anlasmazlik

Bati Sahra sorunu, Fas ile Cezayir arasindaki iliskilerde eskiden bu yana gerginlige neden oluyor.

Fas, Cezayir'i Bati Sahra bölgesindeki ayrilikçi Polisario Cephesi'ni desteklemekle suçluyor. Cezayir'in de komsusu Fas'in Bati Sahra'daki adimlarini desteklemedigi biliniyor.

- Yuvarlak masa toplantilari

Bati Sahra sorununun görüsülmesi için BM gözetiminde Fas ile Bati Sahra bölgesindeki ayrilikçi Polisario Cephesi arasinda, komsu ülkeler Cezayir ve Moritanya'nin da katilimiyla yuvarlak masa toplantilari yapilmisti.

Isviçre'nin Cenevre kentinde birincisi Aralik 2018, ikincisi Mart 2019'da yapilan toplantinin üçüncüsünün Mayis 2019'da yapilmasi kararlastirilmis ancak dönemin BM Bati Sahra Temsilcisi Horst Köhler'in saglik sorunlari gerekçeli istifasi nedeniyle üçüncüsü henüz gerçeklestirilemedi.

Köhler'in istifasindan 2 yil sonra 6 Ekim'de Staffan de Mistura BM Genel Sekreteri'nin Bati Sahra Özel Temsilcisi oldu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile