Cezayir'de Iki Bakanlik Fransizca Kullanimini Sonlandirdi

Cezayir'deki "Mesleki Egitim" ile "Gençlik ve Spor" bakanliklari, resmi yazisma ve egitimlerde Fransizca kullanimini sonlandirdiklarini duyurdu.

Mesleki Egitim Bakanliginin sosyal medya hesabindan yapilan açiklamada, bakanlik bünyesindeki egitimlerde ve tüm resmi yazismalarda Arapçanin zorunlu hale getirildigi belirtildi.

Benzer sekilde Gençlik ve Spor Bakanligi da iç yazismalar dahil tüm resmi iletisimde Arapça kullanimini mecburi kildi.

Söz konusu bakanliklarin attigi bu adimin hükümet genelinde alinmis bir karar olup olmadigi ise belirsizligini koruyor.

Cezayir'de Savunma Bakanligi hariç bakanliklarin çogu iç yazismalarinda yogun biçimde Fransizcayi kullaniyor. Arapçanin resmi dil oldugu Cezayir'de, Berberice de ikinci resmi dil olarak kabul ediliyor.

- Cezayir-Fransa hattinda artan gerilim

Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron'un 2 Ekim'de Le Monde gazetesinde yayimlanan "Cezayir'in sömürge tarihini Fransa nefreti üzerine insa ettigi" yönündeki sözleri üzerine Cezayir yönetimi 3 Ekim'de hava sahasini Fransiz askeri uçaklarina kapattigini duyurmustu.

Macron'un açiklamalari üzerine Cezayir Cumhurbaskanligindan yapilan yazili açiklamada, "Macron'un yorumlari, (1830-1962 yillarinda) Fransiz sömürgeciligine karsi yigit bir direnisle kendilerini feda eden 5 milyon 630 bin sehidin anisina kabul edilemez bir hakarettir." ifadesine yer verilmisti.

Cezayir'in, iç islerine müdahale edilmesinin kesinlikle reddedildigi vurgulanan açiklamada, Cumhurbaskani Abdulmecid Tebbun'un, Cezayir'in Paris Büyükelçisi Muhammed Anter Davud'u istisare için derhal ülkeye çagirdigi kaydedilmisti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile