Cezayir'de Muhalefet Devlet Başkanı Buteflika'nın Dördüncü Kez Seçilmesine Karşı

Cezayir'de muhalefet 1999'dan beri devlet başkanlığı görevini yürüten Abdülaziz Buteflika'nın bir dönem için daha aday olmasına sıcak bakmıyor.

Cezayir Devlet Başkanı Abdülaziz Buteflika'nın 4. kez devlet başkanlığı koltuğuna oturması konusunda destekçileri ve bu adımı Arap uyanışıyla gelen değişimlerin aksi yönünde bir eğilim olarak değerlendiren karşıtları arasındaki tartışmalar şiddetlendi.

Buteflika'nın geçen mayıs ayında tekrar yönetime gelmeyi düşünmediğini açıklamasına rağmen iktidar partisi genel sekreteri Abdülaziz Bilhadim'in ''2014 seçimlerinde Buteflika adayımız olacak'' açıklaması kafaları karıştırırken Buteflika'nın 4. kez aday olup olmayacağı belirsizliğini koruyor.

Üç dönemdir ülkeyi yöneten Buteflika'nın 2014 seçimlerinde 4. kez devlet başkanlığına aday olması tartışmalarına muhalefet tepki gösterirken en sert tepkiyi Cezayir Birlik Partisi lideri Muhsin Bilabbas verdi.

Bilabbas, yaptığı basın açıklamasında sağlık durumunun elverişsiz olması ve bir devlet başkanı olarak görevlerini doğrudan yerine getiremeyecek durumda olması nedeniyle Buteflika'nın azlinin gerektiğini söyledi.

Buteflika'nın artık devleti yönetmekten aciz olduğunu dile getiren Bilabbas, ''Buteflika, sadece devletin mali işleriyle ilgileniyor. ülkedeki siyasi ve kurumsal krizleri frenlemek için Buteflika'nın görevi bırakması tek yol'' açıklamasını yaptı.

Bilabbas, Buteflika hakkında anayasanın 88. maddesinin uygulanması gerektiğini ifade etti.

Cezayir Anayasası'nın 88. maddesine göre, devlet başkanı tehlikeli ve çaresi olmayan bir hastalık sebebiyle görevlerini yerine getirmekten aciz olursa ve anayasa mahkemesinin bu engelin devlet başkanlığı yapmasına mani olduğunu tespit etmesinden sonra meclisteki oylamada 3/2 çoğunluğun sağlanmasının ardından devlet başkanı azledilebiliyor.

''WikiLeaks'' belgelerinde Buteflika'nın 2005'te Paris'teki Val de Grace askeri hastanesinde kanamalı mide ülseri nedeniyle ameliyat olduğu ve devlet başkanına mide kanseri teşhisi konulduğu iddia edilmişti.

''Buteflika, ne Zeynelabidin bin Ali ne Muammer Kaddafi ne de Hüsnü Mübarek gibi'' diyen Cezayir Halk Hareketi Partisi lideri Ammara bin Yunus da yaptığı basın açıklamasında Buteflika'nın Arap baharının yaşandığı diğer ülke liderleri gibi diktatör olmadığına işaret ederek yeniden seçilmesine destek verdiklerini belirtti.

Öte yandan ''Bazı gruplar, Buteflika'nın son nefesine kadar iktidarda kalmasını istiyor'' diyen Cezayir Eski Başbakanı Ahmed Bin Bitur, Buteflika'nın görevine bir dönem daha devam etmesini isteyenlerin çıkar grupları olduğunu öne sürdü.

İslami eğilimli Barış Toplumu Hareketi, Nahda ve Islah partileri bu tartışmaya mesafeli yaklaştıklarını açıkladı.

Topluluktan yapılan ortak açıklamada, anayasal düzenlemelerden önce Buteflika'nın 4. kez başkanlığa seçilmesi konusunun tartışılmasının yersiz olduğu ifade edildi.

Cezayir İçişleri Bakanı Daho Veled Kabiliye ise yaptığı açıklamada, yeni anayasa komisyonunun 2013 yılından önce hazır olacağını kaydetti.

Buteflika 2008'de yaptığı anayasa değişikliğiyle kendisine 3. kez ve daha çok seçilebilme yetkisini vermişti. Yeni anayasa kabul edilir ve anayasada 'devlet başkanı 2 kez seçilebilir' maddesi yer alırsa Buteflika 2014'de aday olamayacak.

Üç dönemdir ülkeyi yöneten Buteflika , ilk kez 1999'da devlet başkanlığına seçildi. 2004 ve 2009 yıllarında da 5 yıllığına yeniden aynı göreve seçilen Buteflika'nın görev süresi 2014 baharında sona eriyor.

Muhabir: Yusuf Ziyaüddin / Ömer Erdem / Fatih Okumuş

Yayıncı: Erdem Gültekin
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile