ÇHD'li Avukatlarin Davasinda Mütalaa

ÇHD'li Avukatlarin Davasinda Mütalaa

Çagdas Hukukçular Dernegi Genel Baskani Selçuk Kozagaçli’nin da aralarinda bulundugu 22 sanik avukatin yargilandigi davada, savcilik mütalaasini açikladi. Mütalaada, Kozagaçli’nin 30, Barkin Timtik’in 53, Taylan Tanay’in ise 56 yila kadar hapsi talep edildi.



Çagdas Hukukçular Dernegi (ÇHD) Genel Baskani Selçuk Kozagaçli’nin da aralarinda bulundugu 22 sanik avukatin, Istanbul 18. Agir Ceza Mahkemesince yargilandigi davada, savcilik mütalaasini dava dosyasina sundu.

HALKIN HUKUK BÜROSUNUN ÖRGÜT IÇERISINDE ‘SPORCULAR’ OLARAK ADLANDIRILDIGI AKTARILDI

Mütalaada, silahli terör örgütü DHKP/C’nin faaliyetlerinin tespitine yönelik belirlenen adreslerde yapilan aramalarda örgütsel ve dijital materyallerin ele geçirildigi, materyaller içerisinde saniklarin kod isim kullanarak örgütün üst yönetim birimiyle yaptiklari örgütsel yazismalarin ve örgütün yönetim biriminin saniklara verdigi örgütsel talimatlarin tespit edildigi, alinan tanik beyanlarindan ve haklarinda sorusturma yürütülen ve etkin pismanlik hükümlerinden yararlananlarin verdikleri ifadelerden saniklarin silahli terör örgütü DHKP/C’nin üst yönetiminin talimatlari ile kurulan ve faaliyet yürüten ve örgüt içerisinde ‘sporcular’ olarak anilan Halkin Hukuk Bürosunda faaliyette bulunduklari aktarildi.

SELÇUK KOZAGAÇLI’YA 30 YILA KADAR HAPIS ISTEMI

Savcilikça hazirlanan mütalaada, istinabe yoluyla Belçika ve Hollanda adli makamlarindan temin edilen bilgisayar kayitlari ve dokümanlarin incelenmesinde suç örgütünün ve saniklarin suç örgütü ile baglantilarinin ortaya konuldugu, Halkin Hukuk Bürosu isimli yapilanmanin DHKP/C Terör Örgütü’nün bir kurumu oldugu ve bu büronun kurulusu ile faaliyetleri degerlendirildiginde tamamen örgütsel amaçlar dogrultusunda hareket ettigi, dinlenen tanik beyanlari, alinan savunmalar ve birlesen 37. Agir Ceza Mahkemesi’nin dosyasi ve tüm dosya içerigine göre sanik Selçuk Kozagaçli’nin, Halkin Hukuk Bürosunda avukat olarak çalistigi, yakalanan örgüt mensuplarina örgüt talimatlarini ilettigi, örgütle arasindaki irtibati sagladigi ve örgütün yurtdisi merkez komitesi ile sifreli yazisma yaparak örgüt faaliyetleri hakkinda bilgi aktardigi belirtildi. Sanik Koçagaçli’nin tutukluluk halinin devaminin istendigi mütalaada, ‘silahli terör örgütü yöneticisi olmak’ ve ‘silahli terör örgütü propagandasi yapmak’ suçundan 16,5 yildan 30 yila kadar hapisle cezalandirilmasi istendi.

BARKIN TIMTIK’E 53,5 YILA KADAR HAPIS TALEBI

Sanik Barkin Timtik’in Halkin Hukuk Bürosunda avukat olarak çalistiginin anlatildigi mütalaada, yakalanan örgüt mensuplarina örgüt talimatlarini ilettigi, örgütle arasindaki irtibati sagladigi, kuryelik yaptigi, örgütün eylemlerine katildigi, örgütün Türkiye Komitesinin altinda bulunan genel komite içerisinde faaliyette bulundugu, örgütsel toplantilara katildigi, örgütün yurtdisi merkez komitesi ile sifreli yazisma yaparak örgüt faaliyetleri hakkinda bilgi aktardigi belirtildi. Mütalaada, Timtik’in ‘silahli terör örgütüne üye olmak’, ‘silahli terör örgütü propagandasi yapmak’ ve ‘görevini yaptirmamak için direnme’ suçlarindan 15 yildan 53,5 yila kadar hapisle cezalandirilmasi talep edildi. Savcilikça hazirlanan mütalaada, sanik Oya Aslan’in ‘silahli terör örgütüne üye olmak’ ve ‘terör örgütü propagandasi yapmak’ suçlarindan 15 yildan 52,5 yila kadar hapisle cezalandirilmasi talep edildi.

HAYATINI KAYBEDEN EBRU TIMTIK’IN DAVASININ DÜSÜRÜLMESI ISTENDI

Saniklar Güray Dag, Efkan Bolaç, Serhan Arikanoglu, Mümin Özgür Gider, Metin Narin, Sevgi Özer Sönmez, Alper Tunga Saral, Rahim Yilmaz ve Selda Kaya Yilmaz’in ‘silahli terör örgütüne üye olmak’ suçundan 7,5 yildan 15 yila kadar cezalandirilmasinin talep edildigi mütalaada, sanik Ebru Timtik’in hayatini kaybetmesi dolayisiyla hakkindaki davanin düsürülmesi istendi.

SANIK TAYLAN TANAY’A TUTUKLAMA TALEBI

Sanik Zeki Rüzgar’in hakkindaki yakalama kararinin infaz edilememesi nedeniyle dosyasinin ayrilmasina karar verilmesinin talep edildigi mütalaada, sanik Taylan Tanay’in ‘silahli terör örgütü yöneticisi olmak’, ‘görevini yaptirmamak için direnme’ ile ‘terör örgütü propagandasi yapmak’ suçlarindan 21,5 yildan 56 yila kadar cezalandirilmasi ve tutuklanmasina yönelik yakalama karari çikarilmasina karar verilmesi talep edildi.

Mütalaada, diger saniklarin da çesitli suçlardan çesitli oranla hapisle cezalandirilmasi talep edildi.

Davanin durusmasi, yarin Silivri Ceza ve Infaz Kurumu’nun karsisindaki durusma salonunda görülecek.

DAVANIN GEÇMISI

Istanbul 37. Agir Ceza Mahkemesince yapilan yargilamada, 18 sanik, 3 yil 1 aydan 18 yil 9 aya kadar degisen oranlarda hapis cezasina mahkum edilmisti. Firari saniklar Oya Aslan ile Güray Dag’in dosyasinin ayrildigi davada kurulan hüküm, Istanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi tarafindan onanmisti.

Yargitay 16. Ceza Dairesi karara iliskin yaptigi incelemede, saniklar Özgür Yilmaz, Behiç Asçi, Sükriye Erden, Engin Gökoglu, Süleyman Gökten, Naciye Demir, Aycan Çiçek ile Aytaç Ünsal’in ‘silahli terör örgütüne üye olmak’ suçundan aldiklari hapis cezalarini onamisti. Karari inceleyen Yargitay, saniklar Didem Baydar Ünsal, Ahmet Mandaci, Zehra Özdemir, Yaprak Türkmen, Aysegül Çagatay ve Yagmur Ereren Evin’in ‘silahli terör örgütüne yardim’ suçundan aldiklari hapis cezalari da onamisti.

Saniklar Barkin Timtik, Ebru Timtik, Selçuk Kozagaçli ve Ezgi Çakir Gökten hakkindaki hükmün bozulmasina hükmeden Yargitay kararinda, ‘silahli terör örgütü kurma veya yönetme’ suçundan 18 yil 9 ay hapis cezasi verilen Barkin Timtik hakkinda Istanbul 18. Agir Ceza Mahkemesinde ‘silahli terör örgütü üyeligi’ suçundan açilan baska bir dava daha oldugunu ve bunlarin birlestirilerek delillerin bir arada degerlendirilmesi gerektigini belirtmisti.

Sanik Selçuk Kozagaçli hakkinda da Istanbul 18. Agir Ceza Mahkemesinde ‘silahli terör örgütü yönetmek’ suçundan dava açildigini kaydeden Yargitay kararinda, “Her iki davanin birlestirilip sanigin eyleminin terör örgütünü yönetmek vasfini tasiyip tasimadigi, eylemler arasinda fiili ve hukuki kesinti bulunup bulunmadigi saptandiktan sonra sanigin hukuki durumunun tayininde zorunluluk bulunmasi bozmayi gerektirmistir” ifadelerine yer vermisti.

‘Silahli terör örgütüne üye olmak’ suçundan ceza alan sanik Ezgi Çakir Gökten’in eylemlerinin ‘örgüte yardim’ suçunu olusturdugu gözetilmeden suç vasfinda hata yapilmasinin bozma nedeni sayildigini belirten Yargitay, cezaevinde yaptigi açlik grevi sirasinda hayatini kaybeden Ebru Timtik’in ölümüne iliskin nüfus kaydinin arastirilarak sonucuna göre karar verilmesi gerektigini kaydetmisti.

(Irem Demir - Sema Demir/IHA)
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile