Şehit cenazelerinde Frederic Chopin'in Cenaze Marşı yerine Itri'nin Tekbir bestesinin çalınması önerisi sosyal medyada tartışılıyor.
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, dün Edirne'de yaptığı açıklamada, şehit aile ve yakınlarından son günlerde şehit cenazelerinde Cenaze Marşı'nın çalınmaması, şehitlerin tekbirlerle uğurlanması yönünde talepler geldiğini belirtmiş, cenazelerde çalınan marşın Türk kültüründe yeri olmadığını ifade etmişti.
Görmez'in açıklamaları sonrasında sosyal medyada da Cenaze Marşı yerine şehitlerin Itri'nin Tekbir'i ve Kur'an-ı Kerim'le uğurlanması yönünde paylaşımlar arttı.
Change.org'da da konuyla ilgili imza kampanyası başlatıldı. Kampanya, 'Şehitlerimiz tekbirle uğurlansın. Cenaze Marşı kalksın' başlığını taşıyor.
- Itri
İstanbul'da 1640 yılında doğan Türk besteci ve hat ustası Buhurizade Mustafa (Itri) Yenikapı Mevlevihanesinde eğitim aldı. Türk müziğinin kurucusu olarak bilinen Itri, sarayda fasıl heyetinde hanendelik yaptı.
Itri mahlasıyla yüzlerce şiir ve beste bulunmaktadır. Günümüze 50'ye yakın bestesi ulaşan Itri'nin besteleri sade ve süslemelerden uzak olarak bilinir. Bu eserler arasında dini eser, peşrev ve saz eseri, semailer bulunmaktadır.
En çok bilinen bestesi İslam dünyasına yayılan Tekbir bestesidir. Segah Salat-ı Ümmiye, Segah Ayin-i Şerif-i Mevlevi, Acem Yürük Semai, Acem-Aşiran Yürük Semai, Rehavi Peşrevi,Bestenigar Beste, Beyati Beste, Buselik Beste, Beyati Peşrevi, Mahur Beste, Dilkeş Haveran Gece Salası en çok bilinen eserlerindendir.
Kaynaklar Itri'nin 1712 yılında vefat ettiğini yazmaktadır.
'Chopin'in Cenaze Marşı Yerine Itri'nin Tekbir'i'
'Change.org' sitesinde, şehit cenazelerinde Cenaze Marşı çalınmaması için imza kampanyası başlatıldı