Chp, Anayasa’nın İlk 3 Maddesi’nin Aynen Korunmasını İstedi

TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu Üyesi Atilla Kart, “Bölge ayrımı yapmadan tüm Türkiye’yi kucaklayan, Türkiye Cumhuriyeti’nin tüm yurttaşlarına hitap eden, eşit yurttaş algı ve olgusunu yaratan, bunun yanında Cumhuriyet’in kazanımlarına sahip çıkan, çoğulcu, katılımcı ve demokratik bir Anayasa’yı inşa etme gayreti içindeyiz” dedi.

TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu Üyeleri Atilla Kart ve Rıza Türmen, Meclis’te yaptığı basın toplantısında Cumhuriyet Halk Partisi'nin yeni Anayasa için Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na verdiği önerilere ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Kart, “Egemen irademizin ve Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘çağdaş uygarlık hedefi’ ile ebedi barış idealine’ bağlılığımızın ifadesi olarak, seçilmiş temsilcilerimizle birlikte bu Anayasa’yı kabul ediyoruz. İlerleyen bilim ışığında, sürekli değişin dünyanın gereklerine uygun olarak, yurttaşlar arasında dayanışma ve gönüllü birlikteliğe dayalı bir anlayışla, gelecek kuşakların özgürlüğü, huzur, refah ve mutluluğu için bu Anayasa’ya sahip çıkacakları ve meşruiyetini yitirmiş herkese karşı kullanacakları inancı ile gelecek kuşaklara emanet ve tevdi ediyoruz” dedi.

CHP’nin sunduğu Anayasa’nın taslağına ilişkin bilgiler veren Kart, “Bölge ayrımı yapmadan tüm Türkiye’yi kucaklayan, Türkiye Cumhuriyeti’nin tüm yurttaşlarına hitap eden, eşit yurttaş algı ve olgusunu yaratan, bunun yanında Cumhuriyet’in kazanımlarına sahip çıkan, çoğulcu, katılımcı ve demokratik bir Anayasa’yı inşa etme gayreti içindeyiz” dedi.

Eşit yurttaşlık olgusunu yaratmanın mümkün olduğuna işaret eden Kart, bir taraftan da eşit kazanımlara sahip çıkmanın mümkün olduğunu göstermenin mümkün olduğuna inandıklarını ve bu anlayışla çalışmalarını yaptıklarını ifade etti.

Türmen, “Her anayasanın başlangıç bölümü o anayasaya hakim olan temel felsefeyi yansıtır. O nedenle başlangıç bölümünde ne yazdığı son derece önemlidir. Başlangıç bölümü tasarımıza baktığımız zaman şöyle bir anlayışın olduğunu görüyoruz. Cumhuriyetin temel değerlerini muhafaza ederek, temel değerler üzerinde katılımcı ve çoğulcu bir demokrasiyi nasıl inşa ederiz’bizim anayasaya bakış açımız budur” dedi.

Bir soru üzerine Kart, “Türkiye Cumhuriyeti ahalisi’ ifadesi 1920’li yıllardan bu yana Mustafa Kemal ve arkadaşlarının sıkça kullandığı bir kavram. 1924 Anayasası'nda vatandaşlık o kavramla başlar. Türkiye ahalisine diye başlar. Türkiye Cumhuriyeti yönetimleri maalesef Türkiye Cumhuriyeti ahalisinin kavramının içini demokrasiyle bugüne kadar dolduramadı. Biz, bu anlamda da bu kavramın içini Cumhuriyetin kazanımları korunurken o çerçevede aslında bir kronolojiyi toplumla paylaşıyoruz. Bir kronoloji içinde Anadolu’daki kadim uygarlıklara atıf yapıyoruz ” şeklinde konuştu.

Mevcut Anayasa’nın ilk 3 maddesinin korunmasını isteyen CHP, 'Türkiye Cumhuriyeti'nin dili Türkçe’dir ifadesinin resmi dili Türkçe’dir’ şeklinde değiştirilmesi amacında olduklarını ve anadili eğitiminin de Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının hakları içerisinde yer aldığını bildirdi .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile