CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, 'Tarım bir borç sarmalındadır. 13 yıllık AKP iktidarında uygulanan politikalar sonucu tarım çökmüştür. Yabancı şirketlere, kartellere dayalı, bütün girdilerin sürekli arttığı, üreten çiftçinin ürününün değerini bulmadığı bir sarmaldan geçiyoruz' dedi.
Sarıbal, Mecliste düzenlediği basın toplantısında, hükümetin tarım ve hayvancılık politikalarını eleştirerek, 2006 yılında çıkartılan 5488 sayılı Tarım Kanunu'na göre yapılması gereken tarımsal desteklenmelerin tam anlamıyla yapılmadığını öne sürdü.
Söz konusu kanununa göre çiftçilerin 100 milyar lira alacaklı olduğunu savunan Sarıbal, 'Piyasa özel sektöre kaldı. Tohum, ilaç, gübre, mazot ve yemde tamamen ithalata dayalı durum hüküm sürüyor. Çiftçi ürettiğinden zarar ederken, ithalat gerekçesiyle yabancı çiftçiler zenginleştiriliyor' ifadesini kullandı.
Bitkisel ürünler bazında yağlı tohum ile türevleri, buğday, soya, mısır, pamuk, ayçiçeği, pirinç ve çeltik ithalinde yabancı çiftçilere AK Parti iktidarları döneminde 75 milyar doların üzerinde ithalat parası ödendiğini iddia eden Sarıbal, bu ürünlerin Türkiye'de yetiştirilebileceğini, Türk çiftçisinin desteklenmesi gerektiğini söyledi.
Sarıbal, 'Tarım bir borç sarmalındadır. 13 yıllık AKP iktidarında uygulanan politikalar sonucu tarım çökmüştür. Yabancı şirketlere, kartellere dayalı, bütün girdilerin sürekli arttığı, üretin çiftçinin ürününün değerini bulmadığı bir sarmaldan geçiyoruz. Çiftçinin kartopu olarak başlayan borçları bugün çığa dönüşmüştür. Bu ülkede en hızlı ve en büyük arazi satışlarının yaşandığı dönemi yaşıyoruz' diye konuştu.
Orhan Sarıbal, tarımda yaşanan sorunların çözümü olarak da kamu kaynaklarının küçük ve orta ölçekli aile şirketlerine aktarılması, Türkiye'nin ekolojik şartlarına uygun planlanmış, emek ve üretim odaklı programların uygulanması önerilerinde bulundu.
CHP Bursa Milletvekili Sarıbal Açıklaması
'Tarım bir borç sarmalındadır. 13 yıllık AKP iktidarında uygulanan politikalar sonucu tarım çökmüştür. Yabancı şirketlere, kartellere dayalı, bütün girdilerin sürekli arttığı, üreten çiftçinin ürününün değerini bulmadığı bir sarmaldan geçiyoruz'