CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Bursa Çimento Fabrikası üretim kapasitesini artırmak için planlama yaptığını bu durumun partikül ve gaz kirliliğinin yanı sıra birçok metalin çevreye yayılarak su ve toprak kirliliğinin artışına sebep olacağını söyledi.
Sarıbal, Mecliste düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'de insan ve çevre sağlığını koruyucu önlemlerin yeretli oranda gelişmediğini, mevcut yasalarda belirtelen önlem ve denetimlerinin de gerekli şekilde yapılmadığını öne sürdü.
İnsan ve çevre sağlığına olumsuz etki eden çimento sektörünün, Türkiye'de oldukça fazla alanda faaliyet gösterdiğine değinen Sarıbal, "Türkiye, çimento üretimi ve ihracatında dünya liderliğine oynayan bir ülke. Sektör, 100 milyon ton üretim kapasitesine ulaşmış durumdadır. Üretimden kaynaklı ihracat ise yanlızca 11 milyon tondur. Bu rakamla Türkiye çimento üretiminde Avrupa birincisi olurken dünyada Çin, Hindistan, ABD ve İran ile birlikte ilk 5 arasında yer almaktadır." ifadesini kullandı.
Sarıbal, Bursa'nın Kestel ilçesinde faaliyet yürüten Bursa Çimento Fabrikasının kapasite artışı için yaptığı ÇED başvurusunun Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca onaylandığını vurguladı.
Fabrikada yılda 3 milyon 250 bin tonu bulan üretim kapasitesinin 7 milyon 650 bin tona çıkarılmasının planlandığına işaret eden Sarıbal, şunları kaydetti:
"Bursa Çimento Fabrikası kapasite artışıyla, yarattığı partikül ve gaz kirliliğinin yanı sıra birçok metalin çevreye yayılarak su ve toprak kirliliğinin artmasına neden olacaktır. Bursa kentinde temiz bir çevrede yaşamak istiyoruz. Birileri para kazanacak diye sağlığımızla oynanmasını istemiyoruz. Devlet yetkililerini göreve çağırıyoruz. Ranta, talana itiraz ediyoruz, kendi topraklarımızda sağlıklı yaşamak istiyoruz."
CHP Bursa Milletvekili Sarıbal Açıklaması
'Bursa Çimento Fabrikası kapasite artışıyla, yarattığı partikül ve gaz kirliliğinin yanı sıra birçok metalin çevreye yayılarak su ve toprak kirliliğinin artmasına neden olacaktır'.