CHP 'de 'ulasalcı ' ve 'yeni ' olarrak da nitelendirilen 'sol ' kanat arasında yaşanan tartışmalar Parti Meclisi 'nin (PM) olağanüstü toplanmasına neden oldu. Bundan önce 4 Mart 'ta toplanan, ancak CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu 'nun katılamadığı PM toplantısında, sol kanattan 30 üyenin imzasıyla olağünüstü PM toplantısı kararı alındı. Toplantı “Anayasa ve Kürt sorunu” gündemiyle yapılacak.
17-18 Temmuz 2012 'de toplanan Kurultay 'dan büyük zaferle ayrılan ve istediği PM ve MYK 'yı ilk kez oluşturabilen Kılıçdaroğlu, bu kurultaydan 8 ay sonra en zor sınavlarından birini yarın verecek.
4 Mart 'ta Kılıçdaroğlu 'nun sanatçı Müslüm Gürses 'in cenaze törenine katılmak için İstanbul 'a gitmesi nedeniyle Genel Başkan Yardımcısı Adnan Keskin başkanlığında toplanan PM 'de söz alan üyeler, “Genel Başkanın bulunduğu bir toplantıda parti politikasının tartışılması gerekiyor” diyerek, olağanüstü PM talep etti. Talebin yönetime ulaşmasının ardından Kılıçdaroğlu, yarın Genel Merkez 'de “Anayasa ve Kürt sorunu” gündemli PM toplantısını yapma kararı aldı.
Dil birliği isteniyor
Alınan bilgilere göre, partide her iki kanat, anayasa yapım süreci ve Kürt sorununa ilişkin parti politikasının netleştirilmesi amacıyla genel görüşme yapılmasının gerekli olduğunu düşünüyor. PM üyesi Ercan Karakaş, toplantıya ilişkin , “Parti Meclisi kurultaydan sonraki en yetkili organdır” dedi.
Alınan bilgilere göre, toplantının temel talebi, parti içinde tartışmalı konularda dil birliğine katkıda bulunulması olarak ifade edildi. PM toplantısının ardından gerekli görüldüğü takdirde bir bildiri yayınlanması ya da Kürt sorunu ve anayasa yapımı süreci konusunda ayrı çalışma grupları oluşturulmasına karar verilebileceği kulislere yansıdı.
Anayasa rahatsızlığı
Partinin yeni anayasa yapmakla görevlendirilen Anayasa Uzlaşma Komisyonu 'ndaki üç üyesinin de farklı görüşleri savunuyor olmasının da partide rahatsızlık yarattığı, bu görüş farklılıklarının partinin yetkili organı olan PM 'de karara bağlanması talep ediliyor.
CHP 'nin Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyelerinden, Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum “ulusalcı kanada”, İzmir Milletvekili Rıza Türmen, “sol kanada” yakın olarak biliniyor. PM 'de komisyon üyelerine parti adına görüş bildirme yetkisi verilip verilemeyeceğinin de tartışılacağı öğrenildi. Ulusalcı kanadın ise anayasa masasından kalkılmasına yönelik talepleri bulunduğu biliniyor.
Kürt sorunu tartışılacak
Karakaş 'ın, 1989 SHP raporundan bu yana SHP ve CHP 'nin Kürt sorununa bakışına ilişkin önerilerini içeren bir çalışmayı da PM 'ye sunması bekleniyor. Üyeler rapordaki taleplerin güncelleştirilmesi ve yeniden bir gündem belirlemesi gerektiği ifade ediliyor. Toplantıda sol kanadın, Kürt sorununun çözümüne ilişkin daha aktif rol oynanması gerektiğini ve partinin İmralı sürecinde de pasif tutum sergilediğini savunarak, bazı parti yöneticilerinin çıkışlarının Kürt sorununun çözümüne ilişkin CHP 'nin tarihi tutumuna ters düştüğünü ifade edeceği öğrenildi.
CHP'de en zor zirve
CHP Parti Meclisi’nin ‘sol kanatta’ yer alan 30 üyesi olağanüstü toplantı yapılması için imza topladı. Olağanüstü toplantıda, partinin İmralı ve yeni anayasa ile ilgili tutumu tartışılacak