CHP'de Kurultay Heyecanı

Kuruluşundan bugüne 35 olağan ve 18 olağanüstü kurultay gören CHP'de, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ten Kemal Kılıçdaroğlu'na yedi genel başkan görev yaptı Ana muhalefet partisinin 34 Şubat'ta yapacağı 36. Olağan Kurultayı'nda şimdiye kadar Kılıçdaroğlu dışında Yalova Milletvekili İnce, eski İstanbul Baro Başkanı Kocasakal, eski YARSAV Başkanı Eminağaoğlu, eski CHP İstanbul Ümraniye İlçe Başkanı Çabuk genel başkanlığa aday adayı olduğunu açıkladı Kurultayın ilk gününde genel başkan, ikinci gününde ise 60 kişilik PM belirlenecek

MEHMET TOSUN - Kuruluşundan bugüne 35 olağan ve 18 olağanüstü kurultay gören CHP'de, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ten Kemal Kılıçdaroğlu'na yedi genel başkan görev yaptı.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, ana muhalefet partisi, 3-4 Şubat'ta Ankara Spor Salonu'nda yapacağı 36. Olağan Kurultay için gün sayıyor.

Bütün hazırlıkları tamamlanan kurultayın ilk gününde genel başkan seçimi yapılacak. Parti tüzüğüne göre, genel başkanlığa aday olmak isteyenlerin 125'in üzerinde delegenin imzasına ihtiyacı bulunuyor.

CHP'de şimdiye kadar Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu dışında Yalova Milletvekili Muharrem İnce, eski İstanbul Baro Başkanı Ümit Kocasakal, eski Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, eski CHP İstanbul Ümraniye İlçe Başkanı Alparslan Çabuk genel başkanlığa aday adayı olduğunu açıkladı.

Kurultayın ikinci gününde, partinin kurultaydan sonraki en yetkili organı olan Parti Meclisi (PM) üyeliği seçimleri yapılacak. Seçimlerde, 16-17 Ocak 2016'da gerçekleştirilen 35. Olağan Kurultay'da olduğu gibi yine "çarşaf liste" yöntemi kullanılması bekleniyor.

CHP'de 60 kişiden oluşan PM'nin 8 üyesi, Bilim Yönetim ve Kültür Platformu'ndan (BYKP) seçiliyor. Delegeler, Kılıçdaroğlu tarafından gösterilen adaylar arasından 8'ini seçerek PM'ye gönderiyor. Kalan 52 üye ise "çarşaf liste" yöntemi ile belirleniyor.

Ana teması "Adalet ve cesaret" olarak belirlenen kurultayın divan başkanlığı için Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen önerilecek.

- Atatürk dört kurultay gördü

CHP'nin ilk kongresi, Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerinin atıldığı Sivas Kongresi (4-11 Eylül 1919) olarak kabul ediliyor.

Partinin 15 Ekim 1927'de gerçekleşen ikinci kurultayı, Atatürk'ün "Büyük Nutuk"u okuduğu kurultay olarak tarihteki yerini aldı. Kurultay kapsamında, 15-20 Ekim tarihleri arasında toplam 36 saat 33 dakika konuşma yapan Atatürk, 19 Mayıs 1919'da başlayan Ulusal Kurtuluş Savaşı'nın tüm dönemlerini ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş koşullarını belgelere dayanarak anlattı.

"Gençliğe Hitabe" bölümüyle sona eren kurultayda, "Cumhuriyetçilik, Halkçılık, Milliyetçilik ve Laiklik" partinin dört temel ilkesi olarak belirlendi.

Sonrasında, 10 Mayıs 1931'de gerçekleşen üçüncü olağan kurultayda da CHP'nin ilkelerine "Devletçilik ve Devrimcilik" eklendi. Böylelikle, partinin amblemi olacak "altı ok"un felsefesini oluşturan altı ilkenin, parti programına ve tüzüğüne giriş süreci tamamlandı.

CHP'nin 9 Mayıs 1935'te gerçekleşen dördüncü olağan kurultayı ise Atatürk'ün katıldığı son kurultay oldu.

- İnönü dönemi yaklaşık 33 yıl sürdü

Parti, ilk olağanüstü kurultayını ise Atatürk'ün vefatı üzerine 26 Aralık 1938'de yaptı. "Değişmez genel başkanlığa" seçilen İsmet İnönü, yaklaşık 33 yıl bu görevi sürdürdü.

İnönü'nün istifasının ardından partinin başına, 14 Mayıs 1972'de gerçekleştirilen 6. Olağanüstü Kurultay'da Bülent Ecevit geçti. 24 Mayıs 1979'da gerçekleştirilen 24. Olağan Kurultay, CHP'nin Ecevit'li son kurultayı oldu. 12 Eylül 1980 darbesinden sonra, 30 Ekim 1980 tarihli dilekçesiyle "genel başkanlıktan ayrıldığını" açıklayan Ecevit, bir daha CHP'ye dönmedi.

Darbenin ardından kapatılan parti, 9 Eylül 1992'de yapılan kurultay sonrası Genel Başkanlığa seçilen Deniz Baykal ile tekrar siyaset sahnesinde yerini aldı.

CHP'de Hikmet Çetin ve Altan Öymen de genel başkanlık koltuğuna oturan isimler arasında yer aldı.

- Kılıçdaroğlu 36. Olağan Kurultay'a hazırlanıyor

Kemal Kılıçdaroğlu ise CHP'nin genel başkanlık koltuğuna 2010'da, dönemin CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın istifasının ardından gerçekleştirilen 33. Olağan Kurultay'da oturdu.

Bu tarihten itibaren, 18-19 Aralık 2010, 26 Şubat 2012, 27 Şubat 2012 ve 5-6 Eylül 2014'te olağanüstü, 17-18 Temmuz 2012 ve 16-17 Ocak 2016'da olağan kurultaylar gören Kılıçdaroğlu, şimdi 36. Olağan Kurultay'a hazırlanıyor.

Cumhurbaşkanı seçiminin ardından 5 Eylül 2014'te yapılan 18. Olağanüstü Kurultay'da Yalova Milletvekili Muharrem İnce ile yarışan Kılıçdaroğlu, yeniden genel başkanlığa seçildi.

Partinin 35. Olağan Kurultayı'nda ise tek aday olarak seçime giren Kılıçdaroğlu, genel başkanlık görevine devam etti. Kurultayda iddiası olan İzmir Milletvekili Mustafa Balbay ise adaylık için gerekli olan yeterli imzaya ulaşamamıştı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile