CHP'de milletvekillerine gözdağı

Anayasa değişikliğinin TBMM Genel Kurulu'nda oylanması sırasında CHP'den hiçbir firenin olmayacağını ifade eden CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, ''Fire olacak arkadaşın CHP içerisinde yeri yoktur'' dedi.

YARSAV Başkanı Emine Ülker Tarhan ve beraberindeki heyet, Anayasa değişikliği teklifiyle ilgili BDP, MHP ve CHP grubunu ziyaret etti.

İlk olarak BDP Grup Başkanvekilleri Bengi Yıldız ve Ayla Akat Ata ile bir araya gelen YARSAV heyeti, daha sonra MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ve CHP Grup Başkanvekili Okay ile görüştü.

Okay, basına kapalı yapılan görüşmenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, YARSAV'ın, teklif içerisinde, özellikle yargıya ilişkin endişelerini parti olarak paylaştıklarını belirtti.

''YARSAV, açıkçası bu paketin doğrudan doğruya demokrasiye bir müdahale olduğunu, bir sivil darbe olduğunu, kuvvetler ayrılığı ilkesini ortadan kaldırdığını, hukuk devleti ilkelerini ve Cumhuriyetin temel prensiplerini yok eden bu anlayışa karşı parlamentoda grubu bulunan siyasi partiler ve gerekli gördükleri milletvekili arkadaşlarla görüşme kararı almışlar'' diyen Okay, şöyle devam etti:

''Bu, belki Türkiye'de ilk kez oluyor. Konumları gereği böylesine bir yanlıştan TBMM'nin dönmesi için Parlamento içerisinde bu kararı, bu iradeyi gösterecek olan siyasi partilerle ve milletvekilleriyle görüşecekler. Bu konudaki endişelerini biz de paylaşıyoruz. Başlangıcından bu yana AKP grubu ile bir Anayasa değişikliğine gitmeme kararlılığımızda ne kadar isabetli davrandığımızı bir kez daha gözler önüne seriyor bu girişim. AKP'nin bu paketi sunmakla nasıl art niyetli olduğu net olarak ortaya çıkmıştır. AKP artık son nokta olarak yargıda değişimi gerçekleştirip, sivil diktasını ilan etmek istiyor. Bugün, dün akşam hazırlanan bir paket vardı, son hali getirildi. Ama enteresandır, bugün Meclis Başkanlığına paket sunuldu. Yani sadece ve sadece milletvekilleri tarafından önerilebilecek olan bir Anayasa değişikliğinin ne hazindir ki imzaları peşin alındı, üzerine paket monte edildi. Böylesine bir Anayasa değişikliği yapılmak isteniyor.''

Anayasaların toplumsal mutabakat metni olduğunu vurgulayan Okay, ''Toplumsal mutabakatı göz ardı eden, doğrudan doğruya AKP'nin anayasasını Meclise sunan siyasal iktidar, inanıyorum ki parlamentoda yeterli desteği bulamayacaktır'' dedi.

Parlamentoda yeterli destek bulamadıkları takdirde bu paketin geri döneceği iddiasında bulunan Okay, ''Ama belki parlamentoda AKP'nin siyasi dayanışma anlayışı içerisinde ve kimileriyle yapacağı özel pazarlıklarla olası 330 rakamını geçerlerse, bilesiniz ki hukuk devletine karşı olan bu girişim, CHP tarafından o aşamada gerekirse Anayasa Mahkemesine gidebilir'' diye konuştu.

-''AKP İÇİN GÜVENOYU REFERANDUMU OLACAK''-

Okay, Anayasa Mahkemesine götürülmesi noktasında 110 milletvekilinin imzasının bulunup bulunmayacağına ilişkin soruya da şu karşılığı verdi:

''Anayasa Mahkemesine gitme sürecinde 'imza olur olmaz...' Bu konuda CHP'nin endişesi yoktur. Hukuk devletine sahip çıkacak, hukukun üstünlüğüne inanan, yargı bağımsızlığına ve hakim teminatına ve kuvvetler ayrımına inanan, demokrasiye inanan bu parlamentoda en az 110 milletvekili vardır. O 110 milletvekiliyle gerektiğinde Anayasa Mahkemesine başvurulabilir. Ama bilesiniz ki referanduma gidilse dahi, bu AKP için güvenoyu referandumu olacaktır. Kendi özel yargısını kurmak isteyen bir siyasal iktidara karşı vatandaş, yaşadığı sıkıntıları da göz önüne alarak gerekli cevabı verecektir.''

Anayasanın oylanması sırasında CHP'den fire olup olmayacağına ilişkin bir soru üzerine de Okay, şunları söyledi:

''Zannederim, medyada ilgi alanı bunlar oluyor. 'AKP'den kaç fire olacak, 12 mi 20 mi? CHP'den 1 mi 2 mi? Arkadaşlar ben hukuk devletinden, demokrasiden bahsediyorum. Türkiye'nin geleceğinden bahsediyorum. Medya ise bunu maç skoru gibi düşünüyor. Hukuk devletine inanan 110 kişi olacaktır. Onda da hiç bir tereddüdümüz yoktur, sizin de endişeniz olmasın. CHP'den de hiçbir fire olmayacaktır. CHP'den fire olacak arkadaşın CHP içerisinde yeri yoktur. Çünkü, CHP'nin ilkeleri bellidir.''

-YARSAV BAŞKANI TARHAN-

YARSAV Başkanı Emine Ülker Tarhan da birlik olarak, hazırlanan Anayasa paketinin yargıyı nokta hedef alan, yargı bağımsızlığını, güçler ayrılığı ilkesini ve demokrasiyi yok eden sürecin son aşaması olduğunu düşündüklerini söyledi.

Anayasa paketinin Meclis'ten geçmemesi yolunda destek arayışıyla parlamentoda bulunduklarını ifade eden Tarhan, AK Parti dışındaki partilerin Meclis grup başkanvekilleriyle görüştüklerini dile getirdi.

''Güçlülere karşı güçsüzleri koruyan, her zaman onların arkasında duran bağımsız yargının ve dolayısıyla demokrasinin korunması yolunda kendilerinden destek talebimiz oldu'' diyen Tarhan, AK Parti grup başkanvekiliyle görüşme taleplerinin olduğunu, ancak henüz bu taleplerine bir karşılık gelmediğini bildirdi. Tarhan, taleplerine olumlu cevap verilmesi durumunda AK Parti grubunu da bugün ziyaret etmek istediklerini belirtti.

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin ile de görüşme istemlerinin olduğunu ifade eden Tarhan, ''Sanıyorum yarın ya da öbür gün bu talebimiz de karşılanacaktır'' dedi.

Tarhan, Türkiye'deki tüm sivil toplum örgütleri, yüksek yargının başkanları, Barolar Birliği, akademisyenler ve üniversite temsilcileriyle görüşmeyi düşündüklerini söyledi.

''YARSAV olarak, bu Anayasa paketinin demokrasiye karşı bir müdahale olduğunu ve sivil darbe girişimi olduğunu düşünüyoruz'' iddiasında bulunan Tarhan, bunun engellenmesi yolunda, halkın demokrasinin yanında duracağına ve demokrasiyi seçeceğine olan inançlarının tam olduğunu kaydetti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile