Chp'den 12 Eylül Darbesi Sonrası Kapatılan Kuruluşların Yeniden Açılması İçin Kanun Teklifi

CHP, 12 Eylül 1980 darbesinden sonra kapatılan dernek ve kuruluşların yeniden açılması ve Hazine'ye devredilen taşınmazların iadesi için Kanun Teklifi hazırladı.

CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce tarafından hazırlanarak Meclis Başkanlığı'na sunulan Kanun Teklifi, 12 Eylül 1980 müdahalesinden sonra çalışmadan alıkonulmuş, kapatılmasına karar verilmiş ya da münfesih sayılan mesleki dernek ve kuruluşların son Genel Yönetim Kurulu üyelerince ad, rumuz, amblem ve son tüzük hükümlerine göre yeniden açılmasını öngörüyor. Teklifle çalışmadan alıkonulan, kapatılan ve münfesih sayılan dernek ve kuruluşların Hazine'ye devredilen taşınmaz mallarının iade tarihindeki
durumlarına ve değerlerine göre işlem görerek, dernek ya da kuruluşların açılmasına karar verildiği tarihten başlayarak en geç 3 ay içinde Hazinece ya da Hazine tarafından tahsis edilen kurumlarca geri verilmesi öngörülüyor.
İnce, teklifin gerekçesinde 12 Eylül darbesi sonucunda siyasi partiler, sendikalar ve derneklerin kapatıldığını ve mallarına el konulduğunu ifade etti. Atatürk'ün vasiyetinin bile çiğnendiğini, Atatürk tarafından kurulan Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu'nun statülerinin değiştirildiğini belirten İnce, kapatılan dernekler arasında Türkiye tarihinin en büyük öğretmen örgütlerinden biri olan TÖBDER'in de bulunduğuna işaret etti. İnce, Türkiye'yi demokrasi ayıplarından kurtarma, darbe kalıntılarını
temizleme iddiasında bulunan bir Meclis çoğunluğunun 12 Eylül darbecilerinin kapattığı TÖBDER başta olmak üzere bütün dernek ve diğer kuruluşların yeniden açılabilmesini sağlamak ve malvarlıklarını iade etmek yönünde bir irade kullanacağına inandığını vurguladı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile