CHP'den Isçi Ve Memur Maaslarindaki Gelir Vergisinin Düsürülmesi Için Kanun Teklifi

CHP, ücretli çalisan isçi ve memur kesiminin maaslarindaki gelir vergisinin düsürülmesi için kanun teklifi verdi.

TBMM Katip Üyesi ve CHP Izmir Milletvekili Sevda Erdan Kiliç'in ilk imza sahibi oldugu Gelir Vergisi Kanunu'nda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Teklifi, TBMM Baskanligina sunuldu.

Teklifin gerekçesinde, vergilerin, vatandaslarin gelir düzeyi oraninda alinmasinin önemine isaret edilerek Türkiye'de vergi yükü oranlarinda degil, vergi yükü dagiliminda adaletsizlik yasandigi ifade edildi. Düsük gelirlilerin vergi dilimlerinden kaynaklanan kayiplarinin, bu bireylerin asgari yasam standartlarini dogrudan etkiledigi, bu nedenle Gelir Vergisi Tarifesi'nde ücretliler lehine bir düzenleme yapilmasi gerektigi belirtildi.

Hükümete, Gelir Vergisi Kanunu ve Vergi Usul Kanunu'ndaki gelir vergisi dilim tutarlarini "yeniden degerleme oranlari"nin altinda ve üstünde belirleme yetkisi verildigi animsatilarak "Bu yetki 2018 yilina kadar Bakanlar Kurulu, 2018 yilindan sonra ise Cumhurbaskani tarafindan hep bordrolular aleyhine kullanilmis, yeniden degerleme oranlarinin altinda belirlenen oranlarla gelir vergisi dilim tutarlari düsük tutulmustur. Böylece milyonlarca ücretlinin daha yilin ilk yarisinda bir üst vergi dilimine girmesi saglanmis, dolayisiyla bordrolulardan kesilen gelir vergisi tutarlari her yil daha fazla artirilmistir." degerlendirmesine yer verildi.

Hayat pahaliliginin giderek arttigi, halkin alim gücünün düstügü, çarsi pazardaki fiyatlarin çok yüksek seyrettigi bir ortamda vergi adaletinin bir an önce saglanmasi için Gelir Vergisi Tarifesi'nde yeni bir düzenlemeye gidilmesi gerektigi savunuldu.

Teklifle, Gelir Vergisi Tarifesi'ndeki rakamlar ve vergi oranlarinda degisiklige gidilerek ücretli çalisan isçi ve memur kesiminin maaslarindaki gelir vergisi düsürülüyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile