Cumhuriyet Halk Partisi eski Parti Meclis Üyesi Örsan Öymen, CHP Genel Baskanligina aday oldugunu CHP Genel Merkez binasinda gerçeklestirdigi basin toplantisinda açikladi.
“Ne yazik ki mevcut yönetim oy oraninda artis saglayamamistir”
Öymen, mevcut yönetimin 13 yilda 12 seçim kaybettigini ifade ederek, “5 milletvekili seçimi, 3 cumhurbaskanligi seçimi, 2 referandum ve 2 belediye seçimi. Belediye seçimlerinden birisinde Istanbul, Ankara, Adana ve Antalya gibi sehirlerin kazanilmasi göreceli bir basaridir ama Türkiye çapinda kaybedilmis bir seçimdir. Ikinci tespit, CHP’nin oyu yüzde 22 ile 26 bandi arasinda takilmistir. Partimiz uzun yillardir oylarini artiramamaktadir. Üçüncü tespit yüzde 48 alinan oy elbette önemli, degersiz degil fakat daha önceki cumhurbaskanligi seçimlerinde muhalefet partilerinin gösterdikleri cumhurbaskani adaylarinin aldigi toplam oy ile ayni. Daha öncede muhalefet partilerinin gösterdikleri adaylar vardi, onlarin oylarini topladigin zaman o da yüzde 48 ediyor. Tek adayli girmis olmasi önemli bir gelisme ama ne yazik ki mevcut yönetim oy oraninda artis saglayamamistir” diye konustu.
“Demokratik bir ülkede bir genel baskan, bir veya iki seçim kaybettigi zaman istifa eder veya yeniden aday olmayacagini açiklar”
CHP’de bir yönetim degisikliginin olmamasi durumunda 31 Mart Yerel Seçimlerinde de basarili bir sonuç alinamayacagini iddia eden Öymen, “Bütün arastirmalar, halktan gelen tepkiler ve ilçe kongrelerindeki hava bunu göstermektedir. Ne yazik ki CHP tabaninda da çok ciddi bir tepki olusmus durumda. Normalde demokratik bir ülkede bir genel baskan, bir veya iki seçim kaybettigi zaman istifa eder veya yeniden aday olmayacagini açiklar. Bu demokratik ülkelerde bir teamüldür, demokrasinin geregidir. Ne yazik ki partimizde böyle bir gelisme yasamadik” degerlendirmesinde bulundu.
“Kazanacak adayin tespit edilmesi konusu ciddi bilimsel bir biçimde arastirilsaydi, aday tespiti konusunda da daha dogru bir karar alinabilirdi”
Parti meclisinde ayrintili bir tartisma yürütülmeden alinan kararlarin büyük hatalara yol açtigini vurgulayan Öymen, “Oyu yüzde 2-3’ü bulmayan siyasi partiler, CHP listelerinden 39 milletvekili elde etmistir. Bu aslinda halkin egemenligi ilkesine temsiliyet ilkesine aykiri bir durum. Bu ayni zamanda temsiliyetin gasp edilmesi anlamina geliyor. Bu örgütlerimizle ayrintili bir biçimde tartissaydi bu büyük yapilmazdi ve örgütün seçime hazirlanmasi için daha büyük motivasyon saglanabilirdi. Kazanacak adayin tespit edilmesi konusu ciddi bilimsel bir biçimde arastirilsaydi, aday tespiti konusunda da daha dogru bir karar alinabilirdi. Bunlar neden böyle olmadi çünkü tartisilmiyor” açiklamasinda bulundu.
Cumhuriyet Halk Partisinin kimligini yitirdigini, kaybettigini ve ilkelerinden uzaklastigini söyleyen Öymen, CHP’nin bir üyesi kurultay tarafindan belirlenen temel ilkelerine Genel Baskan da dahil olmak üzere herkesin uymakla yükümlü oldugunu belirtti.
Öte yandan Öymen, CHP’de ideolojik bütünlük saglanamadigini ve bu durumun halkta güven sorununa yol açtigini kaydetti.
“Üçüncü yolu açmak için 38. Olagan kurultay’da CHP Genel Baskan Aday Adayi olmaya karar verdim”
Öymen, CHP’nin statükocular ve ‘sahte’ degisimciler arasinda sikisip kaldigini dile getirerek, su ifadeleri kullandi:
“Bir kisir döngü söz konusudur. CHP çikmaz sokagin içerisindedir. O nedenle bizim üçüncü yol açmamiz gerekiyor. Bu yol Mustafa Kemal Atatürk’ün yoludur. Bu yol, Atatürk’ün aydinlanma devrimlerinin, alti okun yoludur. Bu yol, demokratik solculugun yoludur. Bu yolu açmak için 38. Olagan kurultay’da CHP Genel Baskan Aday Adayi olmaya karar verdim.”
CHP Eski PM Üyesi Öymen, CHP Genel Baskanligina Aday Oldugunu Duyurdu
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) eski Parti Meclis Üyesi Örsan Eymen, Cumhuriyet Halk Partisi’nde yapilacak olan olagan kurulda CHP Genel Baskanligina aday oldugunu duyurdu.



















