-CHP Genel Başkan Yardımcısı Bekaroğlu Açıklaması

CHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bekaroğlu, "CHP olarak bütün ülkelerle ikili ve uluslararası hukuka uygun dostluk ve iyi ilişkilerin sürdürülmesinden yanayız" dedi.

Bekaroğlu, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Genel Merkez olarak milletvekillerinden oluşan 4 komisyon oluşturduklarını bildirdi.

İş Kazaları, Meslek Hastalıkları ve Bunlara Karşı Yüksek Risk Taşıyan İş Yerlerini İnceleme ve İzleme Komisyonu başkanlığını kendisinin; Milli Eğitim Sistemi, Öğretmen, Öğrenci ve Velilerin Sorunlarını İnceleme ve İzleme Komisyonu başkanlığını Eskişehir Milletvekili Gaye Usluer'in; Sağlık Sistemi, Hastaneler ile Hasta ve Engelli Haklarını İnceleme ve İzleme Komisyonu başkanlığını Muğla Milletvekili Nurettin Demir'in; Kadın ve Çocuk Haklarını İnceleme ve İzleme Komisyonu başkanlığını Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer'in yapacağını ifade eden Bekaroğlu, komisyonların 7'şer milletvekilinden oluşacağını belirtti.

24. dönemde de CHP'nin komisyonlar kurduğunu ve bu komisyonların çok önemli görevler yaptığını vurgulayan Bekaroğlu, komisyonların, alanlarıyla ilgili kurum ve kuruluşlarla görüşeceğini, bilgi alacağını, ortak çalışmalar yapacaklarını; alanlara giderek bizzat sorunları yerinde tespit edeceğini; uzmanların yer alacağı danışma kurulları oluşturacaklarını; rapor hazırlayacaklarını; medya aracılığıyla sorun ve çözüm önerilerini kamuoyuna duyuracaklarını; panel, konferans ve sempozyum düzenleyeceklerini ve bu konuları Meclis gündemine getireceklerini söyledi.

-"(Niye kuruluyor?) diye bir şey söylemeyiz"-

Bekaroğlu, "İsrail ile ilişkilerde yeni dönemi nasıl değerlendirdiğine" ilişkin bir soru üzerine, ülke ilişkilerinin temelinin, ikili ve uluslararası hukuka bağlı çıkar ilişkileri olduğunu ifade etti.

"CHP olarak bütün ülkelerle ama özellikle bölge ve komşu ülkelerle ikili ve uluslararası hukuka uygun dostluk ve iyi ilişkilerin sürdürülmesinden yanayız" diyen Bekaroğlu, şöyle devam etti:

"İsrail ile ilişkiler geçmişte iç politikanın parçası haline getirildi. Şimdi ise İsrail ile dostluk kuruluyor. 'Niye kuruluyor?' diye bir şey söylemeyiz. Biz, bütün ülkelerle iyi ilişkiler kurulmasından yanayız ama hükümetin uç noktalarda gezen ve uluslararası ilişkileri iç politika malzemesi yapan tutumunu eleştiriyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı herhalde 'Vallahi bu İHH bizi kandırdı, aldattı. Aslında bizim İsrail ile sıkıntılarımızın olmaması gerekir' diyecektir."

Başika Kampıyla ilgili bir soru üzerine Bekaroğlu, "Türkiye, devlet geleneklerini, ikili ve uluslararası anlaşmaları çiğniyor ve sonra geri adım atmak zorunda kalıyor. Bu tutum ülkeye zarar veriyor, Türkiye'nin güvenirliğini ortadan kaldırıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Bekaroğlu, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın Rusya ziyaretini nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine, bunun daha önceden planlanmış bir ziyaret olup olmadığını bilmediğini söyledi. Türkiye ile Rusya arasında gerginlik olduğunu anımsatan Bekaroğlu, "Hiçbir siyasi partinin Rusya'nın yanında konum, pozisyon almasını düşünemiyorum" diye konuştu.

-"İnsanları dehşete düşürüyor"-

Bekaroğlu, bir soru üzerine, terörle mücadele de dahil olmak üzere devletin bütün işlerini insan haklarına uygun şekilde yapması gerektiğini; operasyon yapılan yerlerde çok sayıda sivil can kaybı ve insan hakları ihlalinin meydana gediğini savundu.

Dilek Doğan'ın ölümüyle ilgili ortaya çıkan video kayıtlarına ilişkin soruya Bekaroğlu, "Güvenlik güçlerinin böylesine bir olayın içinde olmaları, göz göre göre filmini çekerek yapmış olmaları, hukukun dışına çıkmaları, insanları dehşete düşürüyor. Bunlar kabul edilemez. Suç işleyenlerin yargının önüne çıkarılması, devlet tarafından korunmaması, gerekli cezanın verilmesi, bu tip olayları azaltacaktır" dedi.

Bekaroğlu, CHP İzmir İl Kongresi'nde yaşanan tartışmalarla ilgili, "Bir yerde hayat varsa oradan sesler gelir, hayatın izlerini alırsınız. Parti içi demokrasi varsa, çok listeli seçim yapıyorsanız bu tip tartışmalar olacaktır. Bu 'CHP karıştı' anlamına gelmez, 'CHP'de demokrasi işliyor' anlamına gelir" ifadesini kullandı.

Bir gazetecinin "Başbakan'ın açıklamalarının ardından bazı HDP'li milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılabileceği söyleniyor. Sizin görüşünüz nedir?" sorusuna Bekaroğlu, şu yanıtı verdi:

"Yasamanın mutlak dokunulmazlığından yanayız. Bunun dışında hiçbir konuda dokunulmazlık olmamalı. TBMM'nin geleneğinde, milletvekillerinin fezlekeleri dönem sonuna bırakılır ve bu da doğru bir şeydir."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile