Böke, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, geçen hafta 6 CHP kadın milletvekili ile Diyarbakır'ı ziyaret ettiklerini belirterek, yaşanan insanlık dramını tarif etmenin mümkün olmadığını söyledi. Böke, CHP olarak barışın umudunun yitirilmemesi, gençlerin toprağa verilmemesi, barışın toplumsallaşması ve kalıcı hale gelmesini önemseyerek üzerilerine sorumluluk aldıklarını kaydetti.
Üçüncü yolla, siyaseti ve toplumu da dahil ederek kalıcı çözümü ortaya çıkarmanın mümkün olduğunu belirten Böke, insanların çığlıklarına ses vermek için ilk adımın siyaset olması gereğini savundu. Meclis'te bütün partilerin katıldığı "Toplumsal Mutabakat Komisyonu" kurulması gerektiğini ifade eden Böke, "Bu Komisyon, bir ringin etrafına dizilmiş, her köşeden bağırarak konuşan siyaset yerine ve bu siyaset nedeniyle arada sıkışıp ölen vatandaşı kurtarmak adına, gelin bir masanın etrafına oturalım, bütün siyasi görüşleri siyasi zeminde tartışalım. CHP; bu açık çağrıyı yapmaya ve bu konuda ısrarcı olmaya devam edecek" dedi.
Konunun sadece siyasi sorun değil, insan hakları, güvenlik ve yaşam hakkı sorunu olduğunu vurgulayan Böke, kalıcı çözüm için ikinci adım olarak Toplumsal Mutabakat Komisyonu ile birlikte çalışacak, Meclis dışında bir "Ortak Akıl Heyeti" kurulmasını önerdiğini söyledi. "Sakın ha yanlış anlaşılmasın; bu heyet halkla ilişkiler amacıyla kurulmuş olan Akil Adamlar Heyeti değil" diyen Böke, heyetin ülkenin tüm sivil toplum kuruluşlarını içeren, siyasette temsiliyet bulamamış bütün vatandaşları içerecek yapıda kurulacağını, ortak akıl ortaya koymak için kendisi Meclis dışında ama TBMM'de oluşturulacak komisyonla birlikte çalışacağını söyledi.
Böke, üçüncü yolun üçüncü adımının, "Gerçekleri Araştırma Komisyonu" kurulması olduğunu, Türkiye'nin birbiriyle barışırken sadece bugün ile değil tümüyle kalıcı barışı inşa etmesi gerektiğini ısrarla söylediklerini anlattı. Böke, "Üçüncü yol çözüm önerimiz, siyaset ve toplumu sisteme dahil eden çözüm önerisidir. Ancak bugün bölge kan ağlıyor, Türkiye'de gözyaşı var. Bugün o bölgede çocuğuna ekmek, sağlık hizmeti alamayan, okulların ve hastanelerin yakıldığı ve eğitimden mahrum bırakılmış çocuklar ile geleceğinden vazgeçilen Türkiye tablosu var. Bizim bugün bu yaraya merhem olmamız gerekiyor" dedi.
-"Bölge insanı için yasa teklifi"
Sur'a girmek istediklerini, birinci barikatı aşabildiklerini ancak sonraki engelleri aşamadıklarını anlatan Böke, birinci barikatın hemen arkasında sadece "1,5 esnafın" açık olduğunu kaydetti. Böke, "Berber Ahmet Amca ile içerideki kuru yemişleri çürümesin diye havalandırmak için kepenklerini yarım açmış olan bir esnaf açıktı. İkisi de önce insan olarak acısını, sonra da yaşam mücadelesini nasıl verdiğini anlatıyor; 'satış yapamadığım için kiramı ödeyemiyorum, vergi beyannamesi doldurabileceğim Türkiye yok, sigorta primlerini ödeyemiyorum ama önce çocuğuma ekmek alamıyorum' diyor" diye konuştu.
Böke, bölgedeki esnafa ve insanlara çare olmak için bir kanun teklifi verdiklerini belirterek, önerilerinin içeriğiyle ilgili şöyle konuştu:
"Vakıflarda kiracı olan esnaflarımızın kiralarının ertelenmesi, SGK ve BAĞKUR primlerini ödemeyen ve cezalı duruma düşen birçok esnafımızı mahcup durumdan kurtaracak ertelemeleri, 'çeklerim geçerli sayılmıyor, senetlerim protesto ediliyor' diyen esnafı, bizim yarattığımız bu utançtan kurtaracak adımları barından bir teklif hazırladık. Bunlarla yetinmedik. Muhtaç aylığı alan emeklilere ve memurlara üç aylık avans verilmesini de ekledik. Sağlık hizmetlerinden mağdur olanların katkı payı ödemeden yararlanmalarını da önerdik. Unutmayalım, bu bir insanlık dramı. İlk adımı da insanlık dramına merhem olacak acil adımları siyaset yoluyla atmaktan geçiyor. Üçünü yolu beklemiyoruz ama üçüncü yol için ısrarcıyız. Bugün acılara merhem olacak teklifle, Diyarbakır'ın sesini İzmir'den Ankara'ya taşıyoruz. Biz bu işi çözmek için her şeyi yapmaya devam edeceğiz. AKP, muhalefetten gelen teklifi otomatik olarak reddediliyor. Bugünkü teklif, herhangi bir teklif değil bir Türkiye önerisi. Açık çağrı yapıyorum; AKP, MHP ve HDP'yi klasik siyaset anlayışını bir tarafa bırakarak kanun teklifini birlikte geçirmeye davet ediyorum, siyasetin kabuğundan çıkalım, çözüm üretmek konusunda somut adım atalım."
CHP Genel Başkan Yardımcısı Böke Açıklaması
CHP Genel Başkan Yardımcısı "üçüncü yol" çözüm önerilerinin siyaset ve toplumu sisteme dahil eden öneri olduğunu belirterek, "Bugün bölgede çocuğuna ekmek, sağlık hizmeti alamayan, okulların ve hastanelerin yakıldığı ve eğitimden mahrum bırakılmış çocuklar ile geleceğinden vazgeçilen Türkiye tablosu var. Bizim bugün bu yaraya merhem olmamız gerekiyor" dedi.