CHP Genel Başkan Yardımcısı Böke Açıklaması

'Türkiye'de vatandaşların yüzde 68'inin, konut hariç kredi borcu ve taksit ödemesi bulunuyor. Bunlara konut borcu olanları da dahil edersek, ülke olarak topluca borç içinde yaşadığımız ortaya çıkıyor' 'Maddi yoksunluk oranı yüzde 30'a ulaşmış durumda. Sorunların gerçek çözümü, borçları öteleyerek değil, gelir yaratarak, vatandaşa, borçlanmadan harcama olanağı yaratarak sağlanabilir'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, 'Türkiye'de vatandaşların yüzde 68'inin, konut hariç kredi borcu ve taksit ödemesi bulunuyor. Bunlara konut borcu olanları da dahil edersek, ülke olarak topluca borç içinde yaşadığımız ortaya çıkıyor. Maddi yoksunluk oranı yüzde 30'a ulaşmış durumda. Sorunların gerçek çözümü, borçları öteleyerek değil, gelir yaratarak, vatandaşa, borçlanmadan harcama olanağı yaratarak sağlanabilir.' değerlendirmesini yaptı.

Böke, yaptığı yazılı açıklamada, hükümetin, kredi kartı borçları ve tüketici kredileriyle ilgili kararının, ekonomide yaşanan temel sorunların bir kez daha 'günü kurtarma' telaşıyla bir kenara bırakıldığını gösterdiğini savundu.

Türkiye'nin, yıllardır tüketim merkezli yürütülen ekonomi politikaları nedeniyle 'borçlandır-ertele' sarmalını yaşadığını ileri süren Böke, vatandaşını borçlanmadan tüketecek bir gelire kavuşturma derdi olmayan iktidarın, tüketime yine kredi kartları, taksitler ve krediler üzerinden ayar verdiğini iddia etti.

Bütüncüllüğü olan, tüm Türkiye için bir kalkınma hedefi ortaya koyan bir ekonomi vizyonunun cari açık yaratmadan büyüme hedefini gerçekleştirebileceğine dikkati çeken Böke, 'Tüketimin sürdürülebilir bir şekilde sağlanabilmesi için ön koşul sürdürülebilir ve asgari yaşamı mümkün kılan gelirler yaratan bir ekonomik düzendir. AKP bunu beceremediği için ekonomi politikalarında bir sarmala hapsolmuş durumda.' ifadesini kullandı.

Böke, bu durumun sonucunda, vatandaşın ekonomi sorunlarının da sarmal halinde büyüdüğünü vurgulayarak, şöyle devam etti:

'AKP'nin ekonomi politikasından anladığı durumun tüketim ayağının özeti şu, ekonomi yavaşlamışsa taksitleri arttıralım, kredi kartı kurallarını gevşetelim, vatandaşı borçlandıralım ki tüketim yoluyla ekonomi canlansın. Ama ekonominin yıllardır birikmiş sorunları çözülmediği için artan gelirle değil, borçla kamçılanan tüketim sonunda cari açık olarak tekrar karşımıza çıkıyor. Finansal piyasalar artan cari açıkla ilgili Türkiye'nin kırılganlığına vurgu yapmaya başlayınca bu sefer AKP politikalarında sarmalın ikinci evresine geçiliyor, taksitler azaltılıyor, kredilere erişim zorlaştırılıyor, borç alanın borcu ödemesi zorlaşıyor. Oysa bu sarmaldan çıkış mümkün. Türkiye'nin müthiş bir potansiyeli var.'

Türkiye'nin coğrafi konumuna ve genç nüfus potansiyeline dikkati çeken Böke, bunu fırsata çevirecek ekonomi politikalarıyla, 'ince ayarlara' hiç gerek kalmadan Türkiye'nin büyüyebileceğini belirtti.

- 'Türkiye daha da yalnızlaştı'

AK Parti'nin ekonomide hiçbir sorunu temelden çözmeyi hedeflemediğini iddia eden Böke, günlük çözümlerle 'günün kurtarılmaya çalışıldığını' savundu. Böke, açıklamasını şöyle sürdürdü:

'Türkiye'de bir 'borçluluk' sorunu olduğu açık. Borçluluk sorunuyla birlikte gelir dağılımında bozulma, yoksullukta artış ve yoksullukla birlikte borçlanmada yaşanan daha fazla artış, Türkiye için bir sarmala dönüştü. Türkiye'de vatandaşların yüzde 68'inin, konut hariç kredi borcu ve taksit ödemesi bulunuyor. Bunlara konut borcu olanları da dahil edersek, ülke olarak topluca borç içinde yaşadığımız ortaya çıkıyor. Maddi yoksunluk oranı yüzde 30'a ulaşmış durumda. Bu veriler durumun ciddiyetini ortaya koyması bakımından dikkati çekicidir. Sorunların gerçek çözümü, borçları öteleyerek değil, gelir yaratarak, vatandaşa, borçlanmadan harcama olanağı yaratarak sağlanabilir.'

Selin Sayek Böke, vatandaşların kazanıp harcayabilmelerini, borçlanmadan yaşayabilmelerini sağlayacak bir ekonomi için 'üretim' dediklerini, bunun için de önce yatırımların hareketlendirilmesinin gerektiğini ifade etti. Türkiye ekonomisinin son dönem makro göstergelerinin, durumun giderek kötüleştiğini ortaya koyduğunu savunan Böke, ekonomide de ısrar edilen hataların Türkiye'yi daha da yalnızlaştırdığını ileri sürdü.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile