ODTÜ Mezunları Derneği tarafından düzenlenen "Seçim Güvenilirliği ve Teknolojik Çözümler" konulu toplantıda konuşan Halıcı, Türkiye'nin sıkıntılı bir dönemden geçtiğini belirterek, "Hiçbir zaman bu kadar kuşkunun olduğu, bu kadar çok korkunun olduğu dönem herhalde yaşanmadı. Çünkü Türkiye'de köklü bir değişiklik, köklü bir geriye gidiş ve ne olacağını bilmediğimiz bir gelecek kuşkusu içerisindeyiz" ifadesini kullandı.
Türkiye'nin önünde 3 seçimin bulunduğunu anımsatan Halıcı, "Bu 3 seçim öncesinde böyle bir değişikliğin olabilme umudu veya bu değişikliği bekleyen kesimlerde bir moral durumu, bence Türkiye'nin çok yararına olmuştur" diye konuştu.
Bütün bu itirazlar karşısında hükümetin ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın sandığı işaret ettiğine değinen Halıcı, ancak kamuoyunda sandığa karşı bir kuşkunun bulunduğunu ileri sürdü.
Seçimde kullanılan yazılıma bir müdahalenin söz konusu olup olmayacağı konusunda kuşkular bulunabileceğini aktaran Halıcı, yazılım üzerinde bir oynama yapılabilmesinin mümkün olduğunu ileri sürdü. Halıcı, bunları önlenebilmesi için hem kullanılan ağın yapısı hem de yazılımın uzmanlar tarafından kontrol edilmesi ve denetlenmesinin sağlanması konusunda önerilerin yapıldığını söyledi.
Bu yaklaşımın hatalı ve riskli olduğunu savunan Halıcı, "Yazılım çok uzun kodlardan oluşabilir, gözden kaçan bir nokta olabilir. Sonuçta o yazılımın bulunduğu yere fiziki bir müdahale yapılıp yapılmayacağı konusunda bile bir garanti yok" değerlendirmesinde bulundu.
"SEÇSİS Sistemi"nin güvenilirliğinin kontrol edilmesi için sandık tutanakları ile bu sistemde yer verilen bilgilerin karşılaştırılması gerektiğini dile getiren Halıcı, bu veriler arasında bir fark yok ise o zaman herhangi bir endişe duyulmaması gerektiğini belirtti.
Tespit edilen hatalar ve suistimaller olursa bunların seçim günü tutanaklarla ilgili makamlara zamanında bildirilmesi gerektiğini vurgulayan Halıcı, belli bir süre geçtikten sonra yapılacak çalışmaların bir anlamının bulunmadığını söyledi.
CHP olarak, seçim öncesi, günü ve akşamı meydana gelebilecek aksaklıklar konusunda aldıkları önlemlerin bulunduğunu aktaran Halıcı, partililerin yanı sıra 400 bin kişilik sandık çevresi sorumlusunun ve çok sayıda bilişim gönüllüsünün seçimlerde çalışacağını kaydetti.
Halıcı, CHP olarak hem insani hem teknolojik konularda, 3 aşamada da ellerinden ne geliyorsa suistimallere karşı bir gayret içerisinde olacaklarını ifade etti.
Seçmen listelerinin doğru bir şekilde yapılması gerektiğini dile getiren Halıcı, vatandaşların bu konudaki kuşkularına cevap vermeye çalışacaklarını anlattı.
Ancak sadece kuşkunun yeterli olmadığını bunun yanında kontrolün de yapılması gerektiğini aktaran Halıcı, muhtarlıklarda listelerin kontrol edilerek hataların düzeltilmesinin talep edilebileceğini söyledi.
Halıcı, bunu sağlayabilmek için YSK seçmen listelerini CHP'nin internet sitesinden yayınladıklarını ve bu kontrolün yapılmasına imkan verdiklerini de aktardı.
Vatandaşların, sandık sonuçlarını not ederek, bunu seçim günü kendileriyle paylaşması ve YSK'nın sonuçlarını kontrol etmesi gerektiğini dile getiren Halıcı, "Bizim yapacağımız denetimlere vatandaşların da katılması, milyonların kontrol yapması anlamına gelir" diye konuştu.
"Şu an yaklaşık 1 milyona yakın insan maalesef oy kullanabilme hakkına sahip değil. Çünkü seçmen listelerinde yer almıyor" ifadesini kullanan Halıcı, bununla ilgili herhangi bir tedbir alınamamasının kabul edilebilir olmadığını söyledi.
Chp Genel Başkan Yardımcısı Halıcı Açıklaması
CHP Genel Başkan Yardımcısı Emrehan Halıcı, "Şu an yaklaşık 1 milyona yakın insan maalesef oy kullanabilme hakkına sahip değil. Çünkü seçmen listelerinde yer almıyor" dedi.