Chp Genel Başkan Yardımcısı Tanrıkulu Açıklaması

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Anayasa Mahkemesi'nde, Zehra Ayla Pektaş'ın yaş haddinden emekliye ayrılması sonrasında hiç kadın üye kalmadığını belirterek, "Bu tablo, AKP döneminde kadına verilen önemin, kadına verilen değerin ve 2010 referandumuyla kadına yönelik pozitif ayrımcılık sağlanması yönünde getirilen değişikliğin nasıl hayata geçirilmediğinin açık bir göstergesidir" görüşünü savundu.

Tanrıkulu, yaptığı yazılı açıklamada, Anayasa Mahkemesi'nde kadın izlerinin silindiğini ve yüksek mahkemenin tamamen erkek egemen hale geldiğini ifade etti.

Sadece yargı açısından kadın-erkek fırsat eşitliği incelendiğinde Türkiye'de hakimlerin yüzde 66,4'ünün erkek, yüzde 33,6'sının kadın; savcıların yüzde 91,7'sinin erkek yüzde 8,3'ünün kadın olduğunu bildiren Tanrıkulu, şu görüşleri savundu:
"Hal böyleyken, AKP iktidarının ve zihniyetinin kadınla hiçbir şekilde barışmadığı, kadınlar için pozitif ayrımcılık için gerekli adımları atmak bir tarafa, fırsat eşitliği dahi yaratmadığı açıkça görülecektir. 2013 yılında Anayasa Mahkemesi üye sayısının en az yarısından fazlasının, yani 17 üyenin en az 9'unun kadın üye olması için verdiğimiz yasa teklifi komisyonda bekletilmiş ve geçtiğimiz günlerde Anayasa Mahkemesi üyelerinin tamamının erkek üye olacak olması sebebiyle yasa teklifimizi yinelemiştik. Görülüyor ki AKP hala kadından korkmakta ve kadını hayatın içinden alıp evlerine hapsetmeye çalışmaktadır. 17 üyesi bulunan Anayasa Mahkemesi'nde, Zehra Ayla Pektaş'ın yaş haddinden emekliye ayrılması sonrasında hiç kadın üye kalmamıştır. Bu tablo, AKP döneminde kadına verilen önemin, kadına verilen değerin ve 2010 referandumuyla kadına yönelik pozitif ayrımcılık sağlanması yönünde getirilen değişikliğin nasıl hayata geçirilmediğinin açık bir göstergesidir. AKP döneminde hayatın tüm alanlarında olduğu gibi yargıda da Kadının adı yok."
"CHP iktidarında, kadınların erkekler tarafından kendilerine hak bahşedilecek kişiler değil, en az erkekler kadar sosyal yaşamda ve devletin her kademesinde etkin kişiler olacağından kimsenin şüphesi olmasın" ifadesini kullanan Tanrıkulu, bugün Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye devam edilen ve kamuoyunda Kulp Davası olarak bilinen davayı da izlediklerini belirtti.

Davanın seyrinin mağdurdan yana olmasını beklediklerini vurgulayan Tanrıkulu, "AKP döneminde nakli yapılan hiçbir davadan adalet çıkmamıştır. Kulp davasında başından itibaren sanık lehine yürütülen sürecin sonlanarak adaletin yerini bulması gerekmektedir. İddianamede, dönemin Bolu 2. Komando Tugay Komutanı emekli Tuğgeneral Yavuz Ertürk hakkında 'kasten adam öldürme' suçundan 11 kez müebbet ile 'suç işlemek amacıyla örgüt kurma' ve 'halkı silahlı isyana teşvik' suçlarından 25 yıla kadar hapis isteniyor ancak Türkiye'de bu tür davalar başından beri zamana yayılıyor. Süreç çok yavaş işletiliyor. Şahsen bu davayı dikkatle izliyorum ve izlemeye de devam edeceğim. Eğer 11 yurttaşın katledilmesi emrini verenlerin cezalandırılması isteniyorsa, ipe un sermenin manası yok. AİHM kararının, Meclis İnsan Hakları Komisyonu Raporu'nun tespitleri ve öldürülenlerin yakınlarının ifadeleri, bulunan kemikler her şeyi ortaya koyuyor" değerlendirmesinde bulundu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile