CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yargı bağımsızlığının çok önemli olduğunu, bu konuda ilk adımın atılması gerektiğini belirterek, 'Şu anda resmi olmayan birliktelikler devam ediyor, büyük ölçüde uzlaşma da sağlandı yargı meselesinde. Büyük ihtimalle Anayasa değişikliği gerçekleşebilir.' dedi.
Kılıçdaroğlu, NTV'de katıldığı canlı yayında, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.
'Genelkurmay Karargahı'nda komutanların derdest edilmesine' ilişkin görüntülerin sorulması üzerine Kemal Kılıçdaroğlu, 'Darbenin bir ülke için felaket olduğunu artık hepimizin kabul etmesi lazım. Geçmişteki darbe deneyimleri Türkiye'yi demokratik, sosyal, ekonomik açıdan çok geriye götürdü. Darbeciler, Türkiye'yi kendi anlayışlarına göre dizayn etmeye, kendi hukuklarına koymaya çalıştılar.' yanıtını verdi.
Türkiye'nin darbe hukukundan arındırılması gerektiğini belirten Kılıçdaroğlu, 12 Eylül darbe hukukunun hala yürürlükte olduğunu hatırlattı.
Kılıçdaroğlu, Avrupa Birliği'nin (AB) tam üyelik için çeşitli yasaların değişmesini istediğini anımsatarak, 'Biz niye kendi özgür irademizle bunu yapmıyoruz? Niye birisi dayatsın? Biz, kendi irademizle onların dayatmalarına bakmadan, AB hangi konularda hangi adımları atmışsa, biz de Türkiye Cumhuriyeti olarak aynı adımları atalım.' ifadesini kullandı.
'TSK'nın yeniden yapılandırılmasıyla ilgili fikirlerinizi öğrenebilir miyiz?' sorusuna karşılık Kılıçdaroğlu, TSK'nın yeniden yapılandırılması konusunda CHP'nin de hazırlıklarının bulunduğunu ve Hükümetin de böyle bir çalışmasının olabileceğini bildirdi.
Bir kurum yeniden yapılandırılacaksa, önce onun uzmanlarıyla görüşülmesi gerektiğini vurgulayan CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:
'İşin uzmanları, hangi konularda hangi kararları almamız gerekiyor, o kararların artılarını ve eksilerini siyaset organına aktarmaları lazım. Ordunun güçlü olması Türkiye için çok hayati derecede önemlidir, bölge açısından önemlidir, bizim açımızdan, demokrasimiz açısından önemlidir. 15 Temmuz darbe girişimi başarısız olmuşsa, orada bunun Atatürkçü subaylara bağlı olduğunu asla kimsenin unutmaması lazım. Darbeye destek vermeyen, darbeye karşı direnen askerlere borçlu olduğumuzu kimsenin unutmaması lazım. Bir güç olarak çıkmıştır, darbeye karşı çıkmışlardır. Darbecilerin yakalanması vesaire bu çerçeve içerisinde olmuştur. Ordu bir bütün halinde hareket etseydi bu darbe girişimi başarılı olurdu ama darbenin bir bütünlük içinde gerçekleşmediği, ordu içinde önemli bir kesimin darbeye karşı çıktığı da bir gerçektir.'
- 'Uzlaşılan maddeler pakete konabilir'
'Askeri birliklerin şehir dışına taşınmasına' ilişkin bir soru üzerine de Kılıçdaroğlu, 'Askeri birliklerin kent dışına taşınmalarına biz de sıcak bakıyoruz. O alanların kente kazandırılması lazım ama binalar yapılarak, beton yığınına döndürülerek değil, yeşil alan yapılabilir. Alanlar çok büyük, olağanüstü güzel şeyler yapılabilir hatta üniversite yapılabilir mesela, binalar da yıkılmaz. Mevcut binalar restore edilir, orada çok güzel bir kent üniversitesi kurulabilir herkese açık.' değerlendirmesinde bulundu.
'Başbakan Binali Yıldırım, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile çok sık görüşüyorsunuz. Bu, toplumda nasıl karşılanıyor?' sorusu üzerine, Kılıçdaroğlu, 'Türkiye kendi tarihinin en kritik süreçlerinden birisini yaşıyor. Dolayısıyla Türkiye'nin bu süreçten bir bütünlük içinde çıkması lazım. Türkiye'nin bir daha darbeyle karşılaşmaması lazım. Türkiye'nin demokratik laik sosyal hukuk devleti anlayışını koruması lazım. Türkiye bir anlamda bütün Müslüman dünyaya örnek olan bir devletti, o örnekliğini sürdürmesi lazım.' diye konuştu.
Kılıçdaroğlu, Başbakan Yıldırım ile ilk görüşmelerinde 'Yargı bağımsızlığının çok önemli olduğunu, bu konuda ilk adımın atılması gerektiğini' söylediğini aktararak, bunun kabul edildiğini belirtti.
Kemal Kılıçdaroğlu, 'Şu anda resmi olmayan birliktelikler devam ediyor, büyük ölçüde uzlaşma da sağlandı yargı meselesinde. Büyük ihtimalle Anayasa değişikliği gerçekleşebilir.' dedi.
'Daha önce görüşülen 60 maddenin gündeme gelip gelmediğinin' sorulduğu, Kılıçdaroğlu, 'Onlar da gündeme geldi. 45 madde üzerinde dört parti uzlaşmıştı zaten. Uzlaşılan maddeler olduğu gibi bu pakete konabilir, bizce hiçbir sakıncası yok. Biz Türkiye'nin daha demokratik bir anayasaya sahip olmasını öteden beri zaten savunan bir partiyiz.' yanıtını verdi.
- 'Uzlaşma var'
'Anayasa çalışması konusunda kamuoyuna ne zaman bir açıklama olur?' sorusuna Kılıçdaroğlu, 'Görüşmeler devam ediyor, belli bir olgunluğa ulaştıktan sonra sanıyorum Parlamento açıldığında Anayasa Komisyonu toplanır, orada daha sağlıklı bir çalışma yapılır.' yanıtını verdi.
'HSYK seçimleri konusunda bir uzlaşma sağlandı mı?' sorusu üzerine Kılıçdaroğlu, 'Büyük ölçüde görüş birliği sağlandı. Hakimler Yüksek Kurulu ve Savcılar Yüksek Kurulu olarak iki ayrı kurulun oluşması üzerinde bir görüş birliği var. Büyük bir ihtimalle seçimler konusunda da bir görüş birliği olacak, öyle anlaşılıyor.' ifadesini kullandı.
Kılıçdaroğlu, Askeri Yargıtayın kaldırılması gibi konuların da uzlaşma alanları içinde bulunduğunu bildirdi.
'Mini anayasa paketi, yeni anayasanın yapımı konusunda umutlu olmamızı sağlayabilir mi?' sorusuna karşılık Kılıçdaroğlu, yeni anayasa kavramının artık kullanılmaması gerektiğini vurguladı.
- 'Parlamentolar kanun yapma fabrikası değil'
CHP'nin Anayasa'nın ilk dört maddesiyle ilgili kırmızı çizgisinin olduğunu anımsatan Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin kurucu değerlerden uzaklaştığı için bu noktaya geldiğini kaydetti.
Camiye, yargıya, kışlaya siyaseti sokmanın topluma hangi bedelleri ödettiğinin herkesin görmesi gerektiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, 'Her kurum kendi kültürünü oluşturmalıdır.' dedi.
'Hükümet torba kanundaki üç maddeyi geri çekti. Muhalefet olarak eskiye nazaran daha çok dikkate alındığınızı düşünüyor musunuz?' sorusu üzerine Kemal Kılıçdaroğlu, 'Bu konuda kaygılarım var. Çünkü 'Evet dikkate alındı.' dersem, kaygılardan arınmışım anlamı çıkar.' değerlendirmesini yaptı.
Kılıçdaroğlu, torba kanundaki 'Rektör atamalarının Cumhurbaşkanı tarafından yapılması, Şırnak ve Hakkari'nin il olmaktan çıkarılması, belediyelere kayyum atamaları' konusunun geri çekildiğini anımsatarak, kayyum tayininin darbe dönemlerine özgü bir uygulama olduğunu savundu.
Torba kanun uygulamasının dünyanın hiçbir parlamentosunda olmadığını ifade eden Kılıçdaroğlu, 'Parlamentolar kanun yapma fabrikası değildir. Parlamentolar az ama öz yasa çıkarırlar. Bütün sorunlar bir yasa ile çözülmez. Yasayı çıkarırsınız, hukuk kendi içinde bunu tamamlar ve o dengeyi sağlar, içtihat oluşturur.' diye konuştu.
- 'Yargının bağımsızlığına gölge düşürür'
Başbakan Yıldırım'ın 'Siyaseti güçlendirmemiz lazım.' dediğini aktaran Kılıçdaroğlu, buna yürekten inandığını kaydetti.
Kılıçdaroğlu, TBMM'de bir milletvekilinin soru önergesine 15 gün içinde cevap verilmemesinin, Parlamento'nun iradesinin bürokrasi tarafından tanınmadığı anlamına geleceğini belirterek, bu konuda TBMM Başkanı'nın duyarlı olması gerektiğini ifade etti.
Parlamento'daki istihbaratla ilgili komisyona bürokratların gelip açıklama yapması gerektiğini belirten Kılıçdaroğlu, komisyon kurulduğu tarihten bu yana hiçbir bürokratın gelip bu komisyona bilgi vermediğini, bunun siyaset kurumunu güçsüzleştirdiğini anlattı.
'MİT'in yapısıyla ilgili fikrinizi aldılar mı?' sorusuna, Kılıçdaroğlu, 'Başbakan düzenleme yapacaklarını ifade etti ama ayrıntılarına girmek doğru olmaz.' karşılığını verdi.
'Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu'nun Cumhurbaşkanı ile görüşmesi oldu. Adli yıl açılışı Beştepe'de olacak, bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?' sorusu üzerine Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:
'Doğru bulmuyorum. Yargıtay Genel Sekreteri adli yıl açılışı için bir davetiye getirdi, davetiyeyi aldık, tabi dedik, geliriz. Bir otelde yapıyorlar açılışı. Bir süre geçti gazetelerden okudum, Cumhurbaşkanlığında yapılacak bu toplantı. Açtım, Yargıtay Genel Sekreteri'ne sordum, 'Böyle bir haber okudum, gerçek mi bu?' O da 'Evet böyle bir talep oldu, kabul edildi.' Davetiye başka bir adres gösteriyor. Yargının Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde toplanması, adli yıl açılışının orada yapılması yargının bağımsızlığına ve tarafsızlığına gölge düşürür.'
- 'Görüşmeye hazırlıklı gidiyoruz'
Adli yıl açılışında savunma ve yargı tarafının konuşma yapması gerektiğine işaret eden Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı'nın konuşma yapmasının doğru olmayacağını aktardı.
Kılıçdaroğlu, siyasetçi olarak, yargının bağımsızlığına ve tarafsızlığına gölge düşürecek bir eylem veya söylem geliştirirlerse, en büyük darbeyi kendilerinin vurmuş olacağını ifade etti.
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin büyük bir alan olduğunu anlatan Kılıçdaroğlu, toplantı yapılacak salonun ise buraya bağlı bulunduğunu kaydetti.
Kılıçdaroğlu, 'Yargıtay Genel Sekreteri'ne, 'Tekrar sarayla görüşün, bu toplantı daha önceki davetiyede yer aldığı gibi öngörülen otelde yapılsın, bizler de geliriz tarafları dinleriz, ayrılırız.' dedim.' ifadelerini kullandı.
'Hükümet ile Başbakan ile Cumhurbaşkanı ile muhalefet ile görüşmelerinizin sürekliliği konusundaki kararınız nedir?' sorusuna, Kılıçdaroğlu, 'Bizim açımızdan bir sorun yok. CHP olarak bir davet geldiği zaman önce kendi Merkez Yönetim Kurulumuzu topluyoruz, Sayın Başbakan'a giderken onun olası sorularını, bizim hangi sorunları dile getireceğimizi oturup konuşuyoruz. Hazırlıklı gidiyoruz.' yanıtını verdi.
'Dış politika ya da içerideki operasyonlar konusunda yeterince bilgilendiriliyor musunuz?' sorusu üzerine Kılıçdaroğlu, İsrail konusunda Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun kendilerine geldiğini, Başbakan Yıldırım'ın Suriye konusunda bilgi verdiğini aktardı.
Kılıçdaroğlu, bu diyaloğun Türkiye'ye yararının olduğunu, doğrudan doğruya düşüncelerin öğrenildiğini ifade etti.
- 'Teröre karşı ortak tavır'
Devlet yönetiminde ortak aklı egemen kılmanın artılarının bulunduğun vurgu yapan Kemal Kılıçdaroğlu, 'Evet istihbarat zafiyeti var. İstihbarat zafiyetinin olduğu bir ülkenin bu coğrafyada, jeopolitik açıdan bakıldığında da en kritik coğrafyadır, kaldırılamayacağını ve Türkiye'ye faturalarının olduğunu herkesin bilmesi lazım. Özellikle de Sayın Başbakan'ın bilmesi lazım ve bunun bir an önce önüne geçilmesi, önleminin de alınması lazım. Türkiye güçlü bir ülkedir.' diye konuştu.
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin sorunlarını aşabilecek güce ve kapasiteye sahip olduğuna dikkati çekti.
Terörün bir siyasi partinin tek başına çözebileceği sorun olmaktan çıktığının altını çizen Kılıçdaroğlu, terörün bütün siyasi partilerin ortak tavır, davranış ve anlayış geliştirerek, çözülebilecek sorun olduğunu aktardı.
- 'Ortadoğu'ya bodoslama girildi'
'Geçmişte hükümet bu tuzağa düştü, 'ben çözerim' dedi' ifadelerini kullanan Kılıçdaroğlu, demokratik açılım sürecinde de yanlışlar yapıldığını savundu.
Ülkeyi yönetenlerin bu coğrafyada her türlü tehlikeye hazır olması gerektiğine vurgu yapan CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:
'Türkiye'yi öyle bir bela ile yüz yüze getirdiniz ki Ortadoğu, bütün sorunların kaynağıdır Ortadoğu. Ortadoğu'da şöyle bir anlayış, şöyle bir yanlıştan yola çıkıldı, 'dost ülkelerimiz var bizim' dendi, o ülkelerle dostuz, dolayısıyla 'biz ihvan kardeşliği ekseninde bütün Ortadoğu'nun ağabeyliğini yapacağız' diye bir anlayışla çıkıldı ortaya. Bu, Ortadoğu'yu bilmemek ve tanımamak anlamına geliyor. Kendi tarihini, Ortadoğu tarihini bilmemek anlamına geliyor. Ortadoğu'ya bodoslama girildi, şimdi çıkmak istiyoruz Ortadoğu'dan. Ama ağır faturalar ödeyerek çıkıyoruz. Biz bunun yanlışlığını söyledik, 'kendi tarihinizi bilin' dedik.'
(Bitti)
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu Açıklaması (2)
'Şu anda resmi olmayan birliktelikler devam ediyor, büyük ölçüde uzlaşma da sağlandı yargı meselesinde. Büyük ihtimalle Anayasa değişikliği gerçekleşebilir' 'Ordunun güçlü olması Türkiye için çok hayati derecede önemlidir, bölge açısından önemlidir, bizim açımızdan, demokrasimiz açısından önemlidir. 15 Temmuz darbe girişimi başarısız olmuşsa, orada bunun Atatürkçü subaylara bağlı olduğunu asla kimsenin unutmaması lazım' 'Askeri birliklerin kent dışına taşınmalarına biz de sıcak bakıyoruz. O alanların kente kazandırılması lazım ama binalar yapılarak, beton yığınına döndürülerek değil, yeşil alan yapılabilir. Alanlar çok büyük, olağanüstü güzel şeyler yapılabilir hatta üniversite yapılabilir'