CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Bugünlerde bir tartışma var, falan belediye başkanı istifa etsin, falan yerinde kalsın diye. Bu milli iradeye haksızlıktır. Benim gelip herhangi bir muhtarı bulup 'ben seni beğenmiyorum, sen istifa et deme hakkım da yetkim de yok. Neden, seni ben seçmedim ki, seni seçen halk. Millet seçti, ben niye sana diyorum 'istifa et' diye. 'İstifa etmezsen bedeli ağır olur' ne demek? Ben seni hapse atarım mı demek istiyorsun, ben senin dosyalarını mı çıkarırım diyorsun. Suç varsa, suçu gizleyen adam da suçludur." dedi.
Kılıçdaroğlu, Aydın Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde Kuşadası Kongre Merkezi'nde düzenlenen Muhtarlar Toplantısı'ndaki konuşmasında, 1833'te Kastamonu Taşköprü'de ilk muhtarlık seçiminin yapıldığını anımsattı.
Demokrasinin ilk basamağı muhtarlık seçimlerinin en temiz ve saf seçim olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, muhtar adaylarını bir genel başkanın alt alta bir listeye yazıp milletin önüne koymadığını, "muhtar olmak istiyorum" diyenlerin kimliğiyle, kişiliğiyle seçildiğini, bir siyasi partinin gölgesini kabul etmediğini kaydetti.
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, yeni bir muhtarlık kanununun çıkarılması ve mevzuat dağınıklığının giderilmesi gerektiğini savunarak, "Biz bir önerge verdik ama bu önergemiz kabul edilmedi, muhtarlık kurumunun sorunları vardır diye. Kim kabul etti, kim reddetti, açarsınız TBMM'nin ilgili internet adresini görürsünüz." diye konuştu.
Kılıçdaroğlu, muhtarların vatandaşa hizmet vermesi için gelire, bütçeye ihtiyaç duyduğunu vurgulayarak, "Sizin bütçeniz, geliriniz var mı, hiç bu siyasilerin aklına gelmiyor mu muhtarlık var, niye geliri yok diye? Çünkü sizi dikkate almıyor, sadece sizi siyasette kullanmak istiyorlar." ifadelerini kullandı.
Mahalledeki emlak vergisi gelirlerinden muhtarlıklara pay verilmesine ilişkin yasal düzenleme yapılabileceğini anlatan Kemal Kılıçdaroğlu, muhtarların mahallesindeki konulara ilişkin belediye meclisinde de söz sahibi olması gerektiğini, muhtarlık kurumunu yüceltmeyi hedeflediklerini kaydetti.
- "Muhtarlar üzerinde baskı var"
Muhtarlıklara "oturulacak yer" verilmediğine işaret eden Kılıçdaroğlu, konuşmasına şöyle devam etti:
"Ben bu ülkede demokrasiyi sonuna kadar savunurum. Muhtar arkadaşlarımın değişik siyasi görüşleri olabilir, başımın üstüne. Demokrasinin gerekleri yerine getirilmeli. Muhtar mahallesinde, köyünde seçilmişse demokrasinin teminatıdır, hangi görüşten olursa olsun. Onun hakkını teslim etmek, mahalleye veye köye hizmet etmesini sağlamak siyaset kurumunun görevidir. Bu görev bugüne kadar da yerine getirilmedi."
Muhtarların sorunlarının çözülmesi için 30 yıla değil, 6 aya ihtiyaç olduğunu savunan Kılıçdaroğlu, "Bugüne kadar size söz verip sözünü tutmayanlar iktidar oldu. Bir de 'bakalım, acaba sözünün arkasında duracak mı, bir de onu deneyelim, bir de onu görelim' deyin." diye konuştu.
Kılıçdaroğlu muhtarlar üzerinde baskı bulunduğunu belirterek, şunları söyledi:
"Valinin baskısı olur, kaymakamın baskısı olur. Kaymakam seçimle mi geldi, yok atamayla geldi. Seçimle gelen birisi atamayla gelen birisinden izin almamalı. Gidersiniz nereye giderseniz, dilekçenizi verir 'ben şuradayım". Yerinizi bilsinler, görevinizi yaparsınız. Her adım atmada izin isterseniz niye seçiliyorsunuz ki? Kaymakam atasın, 'şu mahallenin muhtarını atadım' diye. Demokrasi, devlet, hükümet ayrı şeydir. Ama hepsinin özünde demokrasi vardır. Yeri geldiğinde mangalda kül bırakmıyoruz, milli irade, milli irade, milli irade... Nasıl oluyor da milli iradeyle gelen muhtar adım atarken izin isteyecek, yemek yerken izin isteyecek, elini kolunu bağlayacaksın, yeri geldiğinde de öveceksin 'muhtarım ne kadar iyisin' diye."
Türkiye'de 50 bin 217 muhtar olduğunu hatırlatan Kılıçdaroğlu, "Bu ülkenin temelinde siz varsınız." dedi.
Muhtar ve belediye başkanları arasında sıkı bir iletişimin uygulanması gerektiğine işaret eden Kemal Kılıçdaroğlu, nüfusu belli bir sayıyı aşan muhtarlıklara belediye tarafından sekreter görevlendirilmesi, bunun da kanunla düzenlenmesi gerektiğini kaydetti.
Liyakatın çökertilmesi halinde devletin de çökertileceğini anlatan Kılıçdaroğlu, şu görüşlerini paylaştı:
"O nedenle ısrarla söylüyoruz, devlette liyakat sistemini bozmayın, camiye, kışlaya, mahkemeye siyaseti sokmayın. Camiye siyaseti sokarsanız vatandaşları bölersiniz. Adliyeye siyaseti sokarsanız adaleti yok edersiniz, kışlaya siyaseti sokarsanız birisinin kafası eser gelir darbe yapar. Her şeyi tek adama teslim ederseniz orada liyakat olmaz. Kimin suçlu olup olmadığına demokrasilerde mahkeme, tek adam rejiminde mahkeme değil, tek adam karar verir."
- "Millet seçti, ben niye sana diyorum 'istifa et' diye"
Kılıçdaroğlu, demokrasiyi herkesin birlikte savunması gerektiğini kaydederek, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:
"Bugünlerde bir tartışma var, falan belediye başkanı istifa etsin, falan yerinde kalsın diye. Bu milli iradeye haksızlıktır. Benim gelip herhangi bir muhtarı bulup 'ben seni beğenmiyorum, sen istifa et deme hakkım da yetkim de yok. Neden, seni ben seçmedim ki, seni seçen halk. Millet seçti, ben niye sana diyorum 'istifa et' diye. 'İstifa etmezsen bedeli ağır olur' ne demek? Ben seni hapse atarım mı demek istiyorsun, ben senin dosyalarını mı çıkarırım diyorsun. Suç varsa, suçu gizleyen adam da suçludur. Bir cinayeti görüp sesininizi çıkarmazsanız, cinayete ortak olmaz mısınız, bir adam hırsızlık yaptığında hırsızı görüp savcı çağırdığında, 'görmedim' derseniz ortak olursunuz. Kişinin suçu varsa, verirsin mahkemeye, beraat de eder. Nereden biliyorsun kişinin suçlu veya suçsuz olduğunu. Rejimler tek kişiden oluşmaz. A ya da B partisinden olur, hiç önemli değil."
Hükümetin bir bürokratı görevden alabileceğini, o bürokratın da yargıda hakkını arayabileceğini aktaran Kılıçdaroğlu,"Şimdi siz hak dahi aramadan istifa edeceksin diyorsunuz. Onun çoluğu, çocuğu yok mu, yarın diyecek ki 'sen niye istifa ettin, senin hırsızlığın yolsuzluğun mu vardı?' Çocuğuna, torununa, torununun çocuğuna nasıl hesap verecek. Seçimle gelen birinin bu kadar ağır yaptırımla karşı karşıya kalması doğru değil. Seçime girer aday göstermezseniz, seçime girmez. Öbür türlü yanlıştır. Kişiler açıkça suç tehdidi altında bırakılamaz." ifadesini kullandı.
- "CHP entellerin partisidir derler"
"Bizi eleştirirler bazen, 'CHP entellerin partisidir' derler" diyen Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:
"Entellerden birisi de benim, nasıl bir entelim anlatayım. Babam ilkokul mezunu tapu memuruydu, annem okuma yazma bilmezdi, Allah rahmet eylesin ikisi de vefat etti. Büyük ablam da okuma yazma bilmez. 7 kardeşiz, üniversiteye giden sadece benim. Sınavlara girdim, önemli yerlerde görev yaptım. Bunu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e borçluyum. Eğitimde fırsat eşitliği getirdi, biz de okuduk. İsterim ki herkes üniversiteyi bitirsin, entellektüel olsun. 3 çocuğum var, kızların eli ekmek tutuyor, çalışıyorlar. Oğlum da asker, inşallah o da gelir bir yere girer çalışır. Bakın torpil demiyorum, altını çiziyorum. Dünyada paraya tamah etmedik, etmeyeceğim. Sevgili Peygamberimizin hayatını okuyun, nasıl yaşadığını öğrenin. İnançlıysak geçmişimizi bilmek zorundayız."
Kılıçdaroğlu, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu'nun başarılı işler yaptığını, kentte gerçekleştirmek istediği projelerini gelecek dönem hayata geçirmesi için destek vereceklerini bildirdi.
Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Çerçioğlu da konuşmasında belediye hizmetleri konusunda muhtarlardan çok büyük destek aldığını belirtti.
İlçelere adil hizmet götürmeyi amaç edindiklerini anhatan Çerçioğlu, "Bizim görevimiz herkese eşit hizmet götürmek. Bu hizmetleri götürürken bana destek olan belediye meclis üyeleri ve muhtarlara teşekkür ediyorum." diye konuştu.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, toplantının ardından Selçuk İstasyon Meydanı'ndaki bir kahvehanede vatandaşlarla sohbet etti.
Halkın gelecek seçimlerde iktidara gereken dersi vermesini, istifaya zorlanan belediye başkanlarının da mücadelesini sürdürmesini isteyen Kılıçdaroğlu, emekli maaşlarının yükseltilmesini talep eden bir kadına da emekliye iki maaş ikramiye sözü verdiklerini anımsatarak, 2019'da emeklilerin de iktidarı aşağı indirmesini gerektiğini bildirdi.
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Aydın'da
'Bugünlerde bir tartışma var, falan belediye başkanı istifa etsin, falan yerinde kalsın diye. Bu milli iradeye haksızlıktır. Benim gelip herhangi bir muhtarı bulup 'ben seni beğenmiyorum, sen istifa et deme hakkım da yetkim de yok. Neden, seni ben seçmedim ki seni seçen halk. Millet seçti, ben niye sana diyorum 'istifa et' diye' '(İstifa etmezsen bedeli ağır olur) ne demek? Ben seni hapse atarım mı demek istiyorsun, ben senin dosyalarını mı çıkarırım diyorsun. Suç varsa, suçu gizleyen adam da suçludur'