Kılıçdaroğlu, Atatürk Kültür, Sanat ve Kongre Merkezi'ndeki "Engel Tanımayanlar Buluşuyor" etkinliğinde yaptığı konuşmada, insanı mutlu etmek için, onun için çalışmak, onun sorunlarını gidermek gerektiğini belirterek, siyasetin temel amacını "mutlu bir aile, mutlu bir toplum, mutlu bireyler" meydana getirmek olduğunu kaydetti.
Engelli vatandaşlar için zorlukların olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:
"Bunu biliyoruz. Bir yasa çıkarıldı, 2005 yılında. 2012'ye kadar bütün kentler Eskişehir gibi olacaktı. Maalesef sürenin dolmasına 3 gün kala süreyi önce 2015'e sonra 2018'e uzattılar. Belediye başkanlarımızın büyük bir kısmı bunu gerçekleştiremedi. Demek ki siyasette karar almak yetmiyor. Kararın arkasında durmak ve o kararın da ne kadar uygulandığını da izlemek gerekiyor. Engelli yurttaşlarımızın çok sorunları var. Önce onlardan bir isteğim var, onu dile getireyim. Kendi aranızda çok bölündünüz. Çok sayıda dernek, çok sayıda konfederasyon var. Sesiniz ortak çıkmıyor. Dağıldığınız için sesiniz gür çıkmıyor. Önce birleşin. Birleşin ve güçlenin. Sesiniz daha gür çıkar."
-"Kenti kent yapan, kentte yaşayanların mutlu olmasıdır"
Kılıçdaroğlu, her yurttaşın ilgi duyduğu gibi engelli yurttaşların da siyasete girmek istediğini bildirdi.
Engellilerin toplumun yönetiminde söz ve karar sahibi olmak istediğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:
"Kenti kent yapan, kentte yaşayanların mutlu olması demektir. Kenti kent yapan, kentte yaşayanların kentte özgürce dolaşmaları demektir. Onun alt yapısını oluşturmakta kentin belediye başkanına düşer. Eskişehir bu açıdan bütün Türkiye'ye örnek bir kenttir, pek çok alanda olduğu gibi. Maliye Bakanlığında çalıştığım yıllarda, vakıflarla ilgili daireden sorumluydum. Eskişehir'de de bir vakıf vardı ve vergi muafiyetinde bulunuyordu. Maliye Bakanlığından ben, Devlet Planlama Teşkilatından da Ülker Hanım, ikimiz beraber Eskişehir'e geldik ve vakfı gezdik. Oradaki engelli çocuklarımızı gördük. O vakıf, sonra vergi muafiyeti aldı ve Türkiye'de çığır açtı. O nedenle Sayın Büyükerşen sadece belediye başkanı olduğu için bunları yapmıyor. Yüreğinde insan sevgisi olduğu için daha hocalığından başlayarak mutlu insanları bir kente, aileye kazandırmak için özel çaba harcıyor."
-"Birleşiniz, taleplerinizi daha gür dile getiriniz"
Kılıçdaroğlu, engellilerin sorunlarını gidermenin siyasetçilerin görevi olduğunu vurguladı.
Yapmak, karar almak, kararları uygulamak ve sonuçlarına bakmak gerektiğine değinen Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:
"Bütün engelli yurttaşlarıma şu çağrıyı yapmak isterim. Birleşiniz, taleplerinizi daha gür dile getiriniz. Zaman zaman medyaya yardım talepleri de yansır. 'Bize yarım edin' diye. Bire bir görüştüğüm bütün engelliler, 'biz yardım değil, biz iş istiyoruz' diyorlar. Çalışmak istiyorlar, üretmek istiyorlar, alın teri dökmek istiyorlar, yasalarla getirilen ayrıcalıklardan yararlanmak istiyorlar. Bu sağlanabilir mi? Elbette sağlanabilir. Yasalarda hükümler var. Özel sektör için de, kamu sektörü için de yükümlülükler var. Maalesef az önce örneğini verdiğim 'kentler engelliler için engel olmasın' diye yasa çıktı. Gereği yapılmadı. Süre 2018'e uzatıldı. Engellilerin çalışmasıyla ilgili kamuda ve özel sektörde binlerce boş kadro var. Binlerce engelli iş bekliyor. O açıdan engelli kardeşlerime sesleniyorum. Birleşin, güçlü olun. Söz veriyorum. Parlamentoda sizin sesiniz olduk, olmaya da devam edeceğiz."
Konuşmanın ardından Kekeça Beden Perküsyon Topluluğu, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Zihinsel Engelliler Salas Topluluğu ve Tepebaşı Belediyesi Zihinsel Engelliler Halkoyunları Ekibi birer gösteri sundu.
Chp Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Eskişehir'de Açıklaması
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, engellilere hitaben "Birleşin, güçlü olun. Söz veriyorum. Parlamentoda sizin sesiniz olduk, olmaya da devam edeceğiz" dedi.