CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Tokat'da

Kılıçdaroğlu, Tokat'ın Turhal ilçesinde, FETÖ'nün darbe girişimiyle ilgili soruşturmalarda mağdur olduklarını iddia eden ailelerle görüştü CHP İstanbul Milletvekili Çiçek: 'Soruşturma, darbe teşebbüsü soruşturması, bunlar kanaatlerle, başka araştırma yollarıyla tespit edilmiş işler. Büyük başvurular bunlar. Birinci grup öğretmenler, ikinci grup hakim savcılar, üçüncü grup askerler. Kanlı darbe teşebbüsüne baktığımızda esas hesap vermesi gereken askerler'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Tokat'ın Turhal ilçesinde FETÖ'nün darbe girişimiyle ilgili soruşturmalarda mağdur olduklarını iddia eden ailelerle görüştü.

Bir dizi temaslarda bulunmak üzere Turhal ilçesine gelen Kılıçdaroğlu, bir otelde basına kapalı gerçekleşen 'Geçmişten Günümüze Türkiye'de Şeker' konulu programa katıldı. Kılıçdaroğlu, toplantı sonrası bir süre otel odasında dinlendi.

CHP İstanbul Milletvekili Dursun Çiçek, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, Kılıçdaroğlu'nun FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin soruşturmalarda mağdur olduklarını iddia eden ailelerle görüştüğünü bildirdi ardında da 15 Temmuz FETÖ'nün darbe girişimi ve sonrasında yaşanan süreçle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

CHP'nin FETÖ soruşturmalarında yaşanan mağduriyetlerle ilgili yaptığı çalışmalar hakkında bilgi veren Çiçek, 'Soruşturma, darbe teşebbüsü soruşturması, bunlar kanaatlerle, başka araştırma yollarıyla tespit edilmiş işler. Büyük başvurular bunlar. Birinci grup öğretmenler, ikinci grup hakim savcılar, üçüncü grup askerler. Kanlı darbe teşebbüsüne baktığımızda esas hesap vermesi gereken askerler.' dedi.

Askerin içerisinde emir komuta sistemine uyarak hareket edenler olduğuna değinen Çiçek, şöyle devam etti:

'İçerisinde terör var, 'Genelkurmay'ı kurtaracağız, valiliği kurtaracağız' veya 'tatbikat var' diye tugayda tugay komutanı yardımcısı iki FETÖ'cü var. Diğerlerinin bundan hiç haberi yok. Emir okuyorlar, emir komuta sistemi içinde geldi diye. 'Yurtta Barış Konseyi' denilen cunta ama altındaki isimleri okumadan Mehmetçikleri, düşük rütbeli subayları, askerleri kandırıp meydana çıkarıyorlar. Valiliğin önünde bakıyorlar darbe girişimi, herkes silah bırakıyor veya kışlasına dönüyor. 'Kışladan çıktınız' diye çoğu tutuklu. Burada suçun oluşması için kasıt lazım. Bilerek suç işlemesi lazım. Özellikle Mehmetçiklerin, askeri öğrencilerin ast rütbeli askerlerin kasıt unsuru olmadığı için tatbikat ve terör saldırısı örtüsü altında kandırıldıkları için mutlaka serbest bırakılmaları lazım. Ailelerine kavuşmaları lazım. Mağduriyetin temelinde de bu var. Eğitimcilerde, öğretmenlerde, hakim ve savcılarda ve askeri emir komuta sistem içerisinde eyleme karışmak durumunda kalan askerler suçlu havuzundan çıkarılırsa millet olarak, Türk yargısı olarak gerçek FETÖ'cü militanları yargılarız.'

Kumpas davalarında davalar canlı yayınlansın diye 50 bin imza topladıklarını hatırlatan Çiçek, 'Silivri'de salonlarda gizli kayıt aldı diye ceza alan gazeteci arkadaşlarımız, aileleri var. Niye bunları gizliyoruz? Çünkü o zaman kumpas davalarıydı, millet görmesin istiyorlardı. Şimdi ne diyor hükümet? Eli kanlı terör örgütü emperyalizmin uşağı. Nasıl uşaklık yaptılar? Nasıl o darbe girişimini planladılar, bütün millet, bütün dünya canlı yayında izlesin. Herkese ders olsun. Bu tür suçlara hiç kimse karışmasın. Bu konuda hükümete, özellikle Adalet Bakanlığına çağrıda bulunuyoruz. Biz hazırız. Getirsinler bir maddeyi, yargılamalar aleni zaten. Not almak yerine isteyen televizyon kanalından bunları canlı yayınlasın.' ifadesini kullandı.

- 'Mağdurların başvurularıyla ilgili iki yöntem uyguluyoruz'

Mağduriyetlerle ilgili CHP Genel Merkezinde oluşturulan birime başvuruların sürdüğünü dile getiren Çiçek, öğretmenler, hakim savcılar, askerler şeklinde 5 bin delilli ifadeler dahil başvuru bulunduğunu vurguladı.

Telefonu kaydedilen 30 bine yakın başvuru olduğunu belirten Çiçek, şu görüşlere yer verdi:

'Bunların hepsinin mağdur olduğunu düşünmüyoruz. O nedenle iki yöntem uyguluyoruz. Birincisi avukatlarıyla temas kuruyoruz ve dosyayı sorguluyoruz. İkincisi de ilçe ve il başkanlıklarımıza oturdukları bölgeye göre sorarak, araştırma sonuçlarını da bekliyoruz. Acele etmiyoruz ama hukuksuzluk var. Haksızlıklar, mağduriyetler var. İyi ayıklamamız lazım. Bu arada gerçek suç örgütü FETÖ militanlarının da aralara sızdığını, çok gizli bir örgüt, düşünüyoruz. O nedenle cezaevinde olan, mağdur olmasına rağmen tutuklu olan insanlara diyoruz ki biraz sabredin, kitap okuyun, kitap yazın, spor yapın ama gün saymayın. Gün saymak, ben 4,5 sene yattım, stresin kaynağıdır. Aileleri de strese sokar. En kısa sürede yargı ayağa kalkacak. Devletin silahlı kuvvetleri, MİT'i ayağa kalkacak. Cumhuriyetin kurumu haline gelecek. İçeride bir kumpas örgütü de yok. Bir FETÖ örgütü de yok. Dolayısıyla adil yargılanacaklar. Bunun garantisini veriyoruz. Zaten adil yargılamayan, hukuka göre karar vermeyen hakim ve savcıları önce biz deşifre edeceğiz, önce biz eleştireceğiz. Bu konuda gerek Cumhuriyet Başsavcılıklarının gerek hakim savcıların bize beyanları var, sözleri var, emniyetin sözleri var. Bunların takipçisi olmaya devam edeceğiz.'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun bazı mağdur ailelerle Genel Merkez dışında da görüştüğüne işaret eden Çiçek, 'İzleme grubunu genişlettik. Haftada bir toplantı yapıyoruz. Hakim savcılarla ilgili, HSYK ile diğer açığa alınan eğitimcilerle, sivil kesimdeki emekçilerle ilgili bakanlıklarla koordinedeyiz. Askerlerin durumu biraz özel. Silahlı Kuvvetler kendi içinde inceliyor. İdari tahkikat raporları hazırlanıyor. Avukatlarıyla görüşüyoruz. Onlarla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Onlarla ilgili savcılıklara bir dönüşümümüz olmadı.' dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile