; New York ' ta BM Genel Merkezi ' nde yapılan Sosyalist Enternasyonal toplantısında Ortadoğu oturumunda da konuşan Onay , hem ikili temaslarında hem de oturumdaki konuşmasında Türkiye ' nin dış politikasında bir eksen kayması olmadığını dile getirdiğini vurguladı . Türkiye ' nin ulusal çıkarları olduğunda dış politikasında bazı düzenlemelerin olabileceğini kaydeden Onay , " Oturumda Türkiye ' nin eksen kayması tartışması gündeme gelmedi ; ancak ben bahsettim . Ve orada da dediğim gibi Türkiye çok köklü bir ülke , bu bir parti iktidara geldi diye değişmez . Türkiye sadece ulusal çıkarları söz konusu olduğunda dış politikasında bazı düzenlemelere gidebilir . " diye konuştu .
Partinin MYK üyesi de olan Onay , CHP ' deki yeni yönetimin dış politikada çok daha aktif olacağını savundu . CHP ' nin hiçbir şekilde Avrupa Birliği üyeliğine karşı olmadığını , ilk Ankara antlaşmasını da İsmet İnönü ' nün yaptığını hatırlatan Onay , " Böyle bir geçmişi olan partinin birliğe karşı olduğunu söylemek çok yanlış . " diye konuştu .
Bir gazetecinin " Ancak CHP hükümetin AB ' ne uyum için dahi çıkardığı yasaları Anayasa Mahkemesi ' ne taşıyarak iptal ettirme girişimini nasıl yorumlayacaksınız? " sorusuna Onay , " Avrupa Birliği ' ne girme konusu partiler üstü bir mesele olmalı . AK Parti yapmak istediği reformlarda ne siyasi partilerin ne de sivil toplum kuruluşlarının görüşüne başvurmuyor . Ortak akılı hiç kullanmıyor . " diye eleştirdi .
Yeni CHP yönetiminin dış politikada ne gibi bir yol izleyeceğine dair bazı ipuçları da veren Genel Sekreter Yardımcısı Onay , " Türkiye her iki tarafla da iyi ilişkiler içinde olmalı . AB ' ye üye olmayı hedefleyen ve Kopenhag kriterlerini kabul etmiş bir Türkiye Ortadoğu ' da model ülke olacaktır . " dedi . Filistin sorunu ve Hamas ' ı CHP ' nin nasıl gördüğü sorusuna ise Onay , CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ' nun " Hamas terör örgütü görülmüyor mu? " sözleri ile cevap verdi .
Sosyalist Enternasyonal toplantısı dört ana gündem maddesi ile toplandı . İlk günkü toplantıda Ortadoğu , çevre , küresel ekonomi ve krizin etkileri ele alınırken ikinci gününde de silahsızlanma masaya yatırılıyor . Dört kişiden oluşan bir heyet ile New York ' a gelen CHP ekibinde yer alan Genel Başkan yardımcısı Umut Oran , BM ' deki toplantıda hem Sosyalist Enternasyonal Başkanı olan ve aynı zamanda da Yunanistan Başbakanı olan Yorgo Papandreu ile birer görüşme yaptıklarını aktardı . Toplantıda CHP ' ye sıcak ilgi olduğunu belirten Oran , partilerinin yurt dışındaki Türk vatandaşları ile bundan sonra daha yakın ilişkileri olacağı sözünü verdi . Washington ' da CHP ' nin ofisinin açılıp açılmayacağı sorusuna ise Oran , bu konunun değerlendirildiğini ancak henüz böyle bir iradenin oluşmadığını açıkladı .
CHP ' nin AB ' ne uyum için çıkarılan yasaların Anayasa Mahkemesi ' ne partileri tarafından taşınmasını Genel Başkan Yardımcısı Oran ' da açıklama getirmeye çalıştı . Oran şöyle konuştu : " Kürt açılımı gibi ucu açık olan açılımlara giderken hükümet ne siyasi , ne sivil toplum kuruluşları ne de toplum önderlerinden görüş almadı . Hem ne olduğu da belli değildi . AB konusunda hükümet hep sübjektif oluyor ve tek taraflı yürütüyor . Yani İktidar partisi ortak akıla başvurmuyor . "